От: ACTA е приета (вдъхновител на SOPA)
България няма да предприема никакви действия по АСТА, включително внасяне за ратификация, до единна позиция на страните от ЕС
14 февруари 2012 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Начало / Министерски съвет
София. Премиерът Бойко Борисов е инициатор на предложението за спиране на процедурата по сключване от страна на Р България на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането - АСТА. Това стана ясно от изявлението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на пресконференция, съобщиха от МИЕТ.
България няма да предприема никакви действия по АСТА, включително внасяне за ратификация, до изграждане на единна позиция на страните-членки на ЕС – заяви Трайков.
„Премиерът показа диалогичност като прие още в началото представители на протестиращите и стана инициатор на настоящите ни действия. Аз участвах в изслушване пред три парламентарни комисии в присъствието на всички заинтересовани страни. Ето днес, чувате предложението, което вече съгласувах с министър-председателя и ще внеса в Министерски съвет, което да бъде подписано с истинско мастило. Сигурен съм, че ако Министерски съвет приеме това предложение, премиерът Борисов ще има волята и самочувствието да защити в Брюксел автентичната българска позиция” – каза министър Трайков.
В рамките на българската политическа традиция, не очаквам никой да поеме т.нар вина за присъединяването ни към АСТА. Затова аз поемам отговорността – каза министърът.
„На 16 ноември 2011 г. Министерски съвет одобри решенията на Съвета на Европейския съюз за подписване и одобряване на АСТА. То бе съгласувано с всички министерства, а аз бях вносител на окончателното споразумение за одобрение. Смятам че подцених въпроса и не се проведе в рамките на Министерски съвет, по моя вина, достатъчно широка дискусия. Казвам всичко това, защото трябва да е ясно, че част от политиката в България трябва да е и носенето на отговорност. Именно за това точно аз и ръководеното от мен министерство, ще внесем предложението за спиране на процедурата по сключване от страна на Р България на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането”, каза Трайчо Трайков.
„Без да се оправдавам, искам да припомня, че от самото начало твърдя, че съм песимист по отношение на регулация, която чрез санкции, а не чрез пазарни методи, се опитва да защити една индустрия, която не е успяла да се адаптира в цифровата ера. Никога едни авторски права не може и не бива да бъдат поставяни над общочовешки права. Мисля, че с днешна дата става много по-ясна репликата ми, че страната ни е подписала в Токио под условие”, каза Трайчо Трайков.
http://www.focus-news.net/?id=n1620940