Мисля, че за първа глоба ще минеш с минимума
Счетоводителят ти е в дълбока заблуда. То ЗДДС има много членове по които можеш да се регистрираш или нещо такова. Не съм счетоводител, така че може да се изразявам неправилно. Питай я за чл. 97а от ЗДДС да видим какво ще ти каже. Мисля, че беше 7 дни преди да получиш първото си плащане, трябва да си регистиран по него. Това не значи обаче, че фирмата ти тогава е регната по ЗДДС, а е само по тоя член. Обаче, за да се регистираш по тоя член, ще ти искат договор с Гугъл, а твоят между теб и гугъл, а не между фирмата ти и гугъл. Следовалтено, не знам. На какво основание Гугъл пращат пари в банковата сметка на фирмата ти, след като нямат договор със самата фирма?Здравейте, започнах да се притесняввам. Имам уебсайт, който генерира около 6-10 000 евро на месец от Google Adsense. Сайтът е на английски, а Адсенсът ми е регирстиран на мое име като физическо лице. Преди 5 месеца си регистрирах ЕООД и получавам плащанията от Google Ireland на банковата сметка на фирмата. Не съм регистриран по зддс, но тази седмица счетоводителят ми ще подаде документите, защото наскоро минах прага от 50 000лв. Счетоводителят ми твърди, че е проучил всичко и до 50 000 лв не трябва да се регистрирам по ддс, а след това не е необходимо да плащам такова, защото работя с юридическо лице от ЕС. В Интернет чета друго и се притеснявам да не ме глобят заради някаква глупост. Нямам за цел да крия данъци, искам всичко да ми е легално и не искам да съм в нарушение заради незнание на законите от мен и счетоводителя ми. Моля хора, които се занимават с това да дадат мнение и да ми кажат какви могат да бъдат санкциите за невежеството ни.
Благодаря предварително
На какво основание Гугъл пращат пари в банковата сметка на фирмата ти, след като нямат договор със самата фирма?
Ама нашият човек има такъв агриймънт между себе си и Адсенс, а е дал фирмената сметка на фирмата си и те там превеждат парите. Аз така разбрах. Ако е така, нещо не ми е ясно как ще се регистрира по 97а с договор, който не е между фирмата му и Адсенс. Те с договор не искат да регистрират, а какво остава без :-o Освен това, вече си е в нарушение, защото регистрацията трябва да е 7 дни преди да получи първото плащане.А този юзър агримънт не върши ли някаква работа.
получавам плащанията от Google Ireland на банковата сметка на фирмата
Не се е____те с нап! Ще ви направят на луди калинки! Къде си ходил, с какви пари, какво си купил, какви банкови сметки, активи, скъпоценности и т.н. Декларации кой колко ти е дал за сватба, рожден ден, годеж. Платил ли си осигуровки и данъци. 1 година ще ви пекат на бавен огън в собствен сос и ако се разминете само с 2-3К трябва да палите свещ всеки божи ден. Най-добре изцяло в черния сектор, парите на ръка без документи, справка братята роми, по няколко К в строителството, на ръка и помощи даже им дават. Ако направиш крими престъпление и си признаеш получаваш по-малко от минималното, при данъчните е обратно - признай и ще ти го нахакат най-малко двойно.
Законите се правят от богатите за богатите, проблема е ако си с дребен бизнес и се мъчиш да оцелееш с някой лев от странична дейност.
Добре де, можете ли да ме ориентирате към кого да се обърна за компетентна помощ?
Акаунтът ми е на физическо лице, защото когато започвах щях да се регистрирам като свободна професия, но когато ме одобриха от адсенс вече правех по 30-50к посещения на ден и реших, че е по-добре да си направя фирма. Проблемът е, че акаунтът не може да се прехърля, а не мога да открия втори със съществуващия ми уебсайт, а напоследък одобряват изключително трудно(изискват 40+ оригинални статии и по-стари сайтове)
2) Регистрация на нова фирма и продажба на старата на някой населяващ ромска офшорна зона в България.