Чета, чета и се чудя. Защо ви е да спестявате, защо ви е да си запазвате покупателната способност на парите?
Като гледам май съм малко по-възрастен от повечето тук. И мога да ви кажа, че дребния спестител винаги губи от спестяванията си. Няма значение в какво и как ги инвестира. И като казвам дребен спестител, имам предвид суми да кажем до 100 к лв/евро/долара - трудно е да се определи точната граница, под която губите, а от един момент нататък (когато парите са повече) загубите са такива, че не ви притесняват. Бил гейтс знаете ли как го боли оная работа, като загуби 1-2 милиарда от стойноста на майкрософт - ама хич не го боли.
Та за най-добрата инвестиция - от почти 50 г. си живот, мога да кажа, че най-подходящата инвестиция съм направил в спомени - кръчми, екскурзии, почивки, развлечения, подаръци за близки хора - ей такива неща. Не че нямам и други инвестиции, но не ми изглеждат много смислени, макар и някои да са печеливши. Не забравяйте - парите са само средство и не трябва да се превръщат в самоцел. Какъв е смисъла да се опитваш да запазваш сегашната покупателна стойност на нещо за бъдещ период, след като тази покупателна стойност можеш да я ползваш още сега? Харчете ги тези пари за това, което ви харесва, за себе си и за близките си хора - няма смисъл да ги събирате!