Аз чакам да падне до 1500$ за да влезна със 100$ ей така леко за тръпка. А само 100$ защото мисля че падне ли под 2000$ няма кой да копа и ще умре. Казват системата се самонастройва и ще е изгодно винаги да се копа, така е ако не разбираш от математика защото в случая имаш 2 постоянни величини и това са цената на тока и оборудването което пък остарява. Тях не може да ги промениш така че има ниво под което няма смисъл да се копа.
Аз все си викам да не се включвам в тази тема, ама реших, че мога да се опитам да добавя нещо полезно към казаното от теб.
Bitcoin работи върху въвеждането на Lightning Network - решение за малки трансакции, което да е off-blockchain, т.е. да не изисква потвърждаването на трансакции от миньорите.
Няма да се наема да пробвам да обясня самата технология, щото сигурно и аз не съм я разбрал на 100% и ще сбъркам все някъде. Ако на някого му е интересно (
https://99bitcoins.com/bitcoin-lightning-network/), а има и Google, ще прочете, има си и +ове и -си посочени.
Конкретно за това, което ти казваш - спирането на миньорите и "смърт" на мрежата, това е в момента основният спор между различните биткойн лагери и цялата какафония с Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin ABC, Bitcoin SV, Bitcoin BaiHui и т.н.
Идеята на програмистите на Bitcoin е да "избавят" мрежата от зависимостта на майнърите, докато другите лагери (ABC, Cash, SV), цитирайки уж whitepaper-а на Биткойн, скейлват в големината на блока, т.е. оставят майнърите водещи, защото уж така пишело в whitepaper-а.
Вижда се обаче сега покрай всичките им скорошни драми и заплашване с 51% атаки, че наличието на много "сила" (hashrate) в едни ръце може да доведе до нещо неблагоприятно.
В интерес на истината, през годината вече имаше няколко успешни 51% атаки над по-малки мрежи.
Моето лично мнение е, че Lightning Network към Bitcoin е един добър ъпгрейд, дори и да се различава от първоначалния whitepaper, в крайна сметка понякога като видим по-добро решение от първоначално предложеното, защо да не го приложим? За мен той ще реши проблемът с евентуално спекулиране и манипулиране от хора, които държат контрола над голям hashrate, ще разреши великото реване, че биткойн може да извършва само 7 трансакции в секунда за разлика от еди си кого и еди си как. Предполагам сигурно ще създаде и проблеми, но нали затова е технология, да я развиваме и изчистваме с времето от несъвършенства.