От: Re: Bitcoin / Биткойн
п.с.
Звучи в стил Красимир Петров. Не съм прочел статията и още не съм наясно какво му е мнението.
п.с.
Личната ми оценка за случващото се е, че в момента притежателите на биткойн намират в лицето на онлайн валутата лесен начин да забогатеят, отколкото средство за размяна. Спекулативно те запазват и увеличават балансите си, което завишава цената им. В момента, в който започнат да „осребряват“ богатството си, ще има и печеливши, и губещи. Като губещите ще са ентусиастите, инвестирали в биткойн късно, или тези, които вярват в това, че те са пари и ги задържат. Идеята за онлайн валута изглежда интересна и е възможна, ако има кой да повярва в нея. Поне за момента хората не вярват. Наскоро Гари Норт написа статия[6], в която прави интересна аналогия между съчинението на Лионард Реед „Ipencil“[7] и нуждата от ценова система, основана на биткойн и в частност липсата й при капиталовите стоки. Въпреки някои различия с проф. Норт по отношение на аргументацията, не виждам перспектива в близкото бъдеще капиталови стоки да бъдат търгувани срещу биткойн, което силно стеснява приложението му, а от там и реалната му стойност.
Последно редактирано: