и кеша ми свърши малко преди върха...
Само че това не е проблем при холдването, там не се губят крипто средства заради пазарни движения. Може да не се печелят, но не се и губят Ти ако беше си държал етерите тогава, нямаше да ги затриеш. После може правилно да си уцелил друго движение и да си удвоил, но точно това е трейдинга - веднъж губиш, друг път печелиш. Можеш ли всеки път да си прав?
Аз когато преди години открих Forex търгуването като възможност да се правят пари от вкъщи си рекох "А, туй лесна работа бе, само купуваш и продаваш, точно на мен ли ще ми се опре?". Е да, ама от тогава имам сигурно над 10 margin call-a и към настояща дата съм отхвърлил Forex като опция, няма как и лев да налея отново в някой брокер. При криптовалутите поне обикновено няма leverage, но пък има големи движения Лошото и в двата случая е, че нямаш контрол над пазара. Може 3 пъти да удвоиш и накрая все ще преполовиш.
Иначе изпуснато движение надолу може да са загуби на $$$, но са само пропуснати ползи от страна на криптовалутата. За какво се борим в крайна сметка - за фиат или за криптовалути? Щото ако някой се бори единствено за $$$, аз бих му препоръчал да си намери друго занимание.
Пък то холдването иначе си е дългосрочна стратегия, за 2-3-5 години. Въпроса е дали ако през това време си трейдваш средствата накрая ще си ги умножил многократно,.или ще са се изпарили безвъзвратно заради това че няколко пъти не си познал настроенията на големите риби. Аз както стана ясно съм изключително лош трейдър, но все пак мисля че комбинация от всички стратегии е най-добре - една част да се холдва, при вертикални движения нагоре друга част да се продава, а в случай на големи спадове да се наливат средства