Кое е тъпотии сега, давам ви линкове, направих си труда да ги пусна на преводача, и пак тъпотии било. Кажи кое не е вярно от препратките които цитирам!
Иване, Иване... Таксите са като ваксините - по желание задължителни. Ако е тоя зор транзакцията ти да бъде одобрена за 10 минути, да, ще трябва да заложиш на по-солена такса. Ако не бързаш за никъде, може и малка да мине. Не всички, но някои портфейли дават възможност да си я сложиш точно колкото искаш голяма. Има там едно число sat/byte - или колко сатошита искаш да платиш за байт информация. Кеф ти 100, кеф ти 50, кеф ти 20, кеф ти 5, кеф ти 1. Още преди да пратиш транзакцията ти изчислява горе-долу колко ще излезе в долари, и ако не те кефи намаляваш, но за сметка на времето за което ще бъде потвърдена.
Не всички портфейли позволяват това обаче. Някои за по-лесна употреба имат някъде забутана настройка дето можеш само да избереш например Low, Medium и High такса, но дори тогава Low таксата може да е прекалено голяма. Според мен всички портфейли трябва да дават възможност на хората сами да изберат колко точно искат да платят за транзакцията, а не да им я определят автоматично с презумпцията, че трябва да мине за няколко минути.
И като говорим за потвърждение, дори най-ниската цена за транзакция да сложиш, тя се появява веднага в нета и всеки я вижда, просто излиза като непотвърдена (unconfirmed). Намира се в нещо наречено Mempool. Ако мога да дам аналогия, mempool-а е нещо като RAM-а при компютрите - бърза памет, но не е постоянната памет. Постоянната памет е блокчейна. Копачите избират транзакции от mempool-a за да ги запишат в блокчейна, което прави mempool-а нещо като зона за изчакване. Въпреки това смятам, че дори непотвърдените транзакции в mempool-а могат да се използват като официални транзакции при добро желание. Ако си магазин и приемаш Биткойн, зависи колко ти пука, че транзакциите от клиентите стоят като unconfirmed за няколко часа до 2-3 дни. Опасността е ако случайно стане 51% атака и последните транзакции в мрежата просто изчезнат, но нали се сещаш какъв шанс има за такова нещо да се случи. От страна на клиентите дето плащат, мисля че те не могат да reverse-нат транзакциите си, така че те рано или късно ще минат.
Проблема е, че е възприето да се признават само confirmed транзакции, което идва от ексчейнджите. Тях можем да ги разберем, те не бързат за никъде и затова карат потребителите да чакат 6, 10, 50... колкото там confirmations са определили за даден койн. Но наистина не би било проблем да се оперира с unconfirmed транзакции при магазини с не толкова голяма важност за всяка транзакция.
Не така стоят нещата при Ethereum. Там аз честно казано не мога добре да разбера какво и как се случва, но там ако някоя транзакция стои непотвърдена, тя може да се откаже от този който я е изпратил (като прати нова специална транзакция, която би му струвала само таксата). Така че аз ако съм магазин, бих приемал непотвърдени Биткойн плащания, но не и непотвърдени Ethereum плащания. Т.е. въпреки че Ethereum принципно може да обслужва по-голям брой транзакции, той не е по-добър за нормални финансови транзакции от Bitcoin.
Но всичко това няма дори нужда да се прави ако просто се използват други по-малки койни за по-малките транзакции.