e107 - предимства и недостатъци

Здравейте.
За една година, след като си направих сайта на HTML, научих много. И вече ме привлича нещо друго.
Наскоро попаднах на е107, направих инсталация и започнах да човъркам.
Има галерия - още не съм я качил, форум - не знам зали бих могъл да интегрирам моя SMF форум в е107, онлайн магазин - което ми предстои да правя. Общо взето, по моя преценка, е107 си има всичко на едно място. Има и добър форум на български - предстои ми четене там.
Системата е споменавана тук там в този форум, но информацията ми се вижда оскъдна.
Ако може, който е работил с тази CMS, да разкаже за плюсове и минуси на системата. Както се казва За един бит двама небити дават. ;)

Весел ден!

От: e107 - предимства и недостатъци

Навремето на е107 му се носеше слава, че има повече дупки в сигурността от швейцарско сирене. Сега не знам как е. Може и да има напредък. Като функционалност сигурно си има каквото трябва. Аз ако тепърва ще разучавам някой CMS бих заложил на Друпал. Доста сериозни световни сайтове има на тая система и явно си струва.

Аз работя само с е107 и мога да кажа само добри неща. Проблемите със сигурноста са решени много отдавана. Поне от година не е ималорепорт за сериозен пробив в сигурноста на системата. Според мен е една от най-добрите системи. По добра е и с повече функционалности от уордпрес, много по-лесно се модифицира ор Джумла и Друпал. Малко и куцат СЕО елементите, но човек с малко познания по системата и PHP може да си добави разни неща и сам. Самите модули лесно се модифицират. На форума на български не разчитай много - не са особено ентусиазирани да помагат, но в официалния форум на системата (на английски) ще поолучиш помощ. За съжаление въпреки, че е добра системата не намира необходимото признание сред потребителите както в България, така и по света. А би трябвало. В случая е важно да се обележи, че един от основните разработчици на системата е българин.

Aз ползвам е107 за няколко сайта и бих казал, че съм много доволен. В общи линии е лесен за управление, но ако искаш нещо повече ще трябва да пипаш кода. Има сайт на е107 БГ и там в повечето случай дават читави съвети. Погледни сайта за цветята - той е на е107.

Погледнах набързо няколко от темите - маркъпът им не е особено refined, да не кажа че е като мазан с мистрия. Не знам дали се плюе в тоя вид от самата ЦМС. Ако да - не бих се спрял на тоя е107. А и бяха все на един и същ автор, тъй че има вероятност това да си му е просто негов стил.

Бих се поинтересувал от темплейт системата. Още повече че предоставените безплатни теми трябва да се попрекопат, дори само за едното СЕО.

Преди много я ползвах, научих много неща оттам, има много модули и т.н., мисля, че имаше проблеми с много от темите, разширяваха се и т.н. Но като цяло може да се направи хубав сайт от нея, да не говорим, че има много популярни български сайтове, които тръгнаха с тази система, но това беше преди години : )

Качих Corllete Lab Gallery, но нещо не ме кефи.
Много бавно качва снимките. Предполагам, заради преоразмеряването. Няма опашка за качване на файлове.
Хрома отваря снимката в нов прозорец с намален размер, трябва да разшириш прозореца. Да речем, че е от Хрома. Всъщност, от Хрома е, сега проверих - Сафари и К-Мелеон отварят точно в реален размер.
Отделно, прави някакви чудовищни адреси на снимките.
Ето за реален размер:
h ttp://e107.вискяр.com/e107_plugins/sgallery/includes/sgal_thumb.php?src=../pics/6qt7rkqvs9h/_.jpg&hash=fabddecee0bcbb4044eb24faf99be651.

Ето адреса на малко изображение:
h ttp://e107.вискяр.com/e107_plugins/sgallery/includes/sgal_thumb.php?src=../pics/noeff3m4oac5/galta_dinya_1.jpg+q=80+wp=90+wl=120+hp=120+hl=90+iar=0+bg=FFFFFF+f=jpeg+hash=be5292afdacb65309d8152b45a19d69f .

И тези hash-ове за какво са в адреса?
Не чете имена на снимки на кирилица. Слага тире - на горния адрес се вижда. Coppermine Gallery поне преработва имената, като заменя буквите с латински.

Намерих свързване на Coppermine Gallery в е107.
(Дори срещнах сайтове, изградени само с Coppermine Gallery. :D)
Но това свързване е интеграция, вътре в инсталацията на е107. А аз започнах Coppermine Gallery на поддомейн. Все още няма кой знае колко снимки, но вече съм пуснал няколко от тях в Мрежата, а и не ми се блокира този поддомейн.

Въпроса ми е - възможно ли е (евентуално автоматично) да се използва поддомейна на Coppermine Gallery с поддомейна на е107 в сайта ми?

Днес използвах Bridge Manager-а на Coppermine Gallery и свързах SMF форума. Но освен автоматичното логване и на двете места, друга промяна от интеграцията не съм забелязал все още.

може да мувнеш копермайна в главния домейн даваш 301 на събдомеййн домейна и означаваш в уебмстър туллс промяната... това е пътя на най малкото съпротивление :)

Навремето на е107 му се носеше слава, че има повече дупки в сигурността от швейцарско сирене. Сега не знам как е. Може и да има напредък. Като функционалност сигурно си има каквото трябва. Аз ако тепърва ще разучавам някой CMS бих заложил на Друпал. Доста сериозни световни сайтове има на тая система и явно си струва.

Найстина e107 не е много защитена.
Има много други по-хубави CMS-и от e107. Например Joomla, или както колегата спомена Drupal.

Найстина e107 не е много защитена.
Има много други по-хубави CMS-и от e107. Например Joomla, или както колегата спомена Drupal.

Mного ме впечатляват такива експертни мнения - "не е много защитена" - и как стигна до този извод - имаш някакви наблюдения или пример за конкретни пробиви в сигурноста на системата или какво.

А специално за джумла имам известни резерви, че е по-добра.

Джумлата трябва да е изключително добра или поне това сочат твърдите доказателства за добро храносмилане на тази институция: http://www.cybercrimeacademy.org/bg/. Същата тази институция от линка е усвоила наскоро близо един милион лева от Фондация “Америка за България” (http://www.americaforbulgaria.org/grants/view/CAEzMJ39) и в нейния управителен съвет е високопоставеният служител на МВР Явор Колев. Въпросната Международна академия за обучение по киберразследвания всъщност е частно нестопанско юридическо лице и явно крупната сума не им е стигнала да си сменят фавиконата на сайта. Предлагам да им се даде поне още 1 милион. Тъкмо членът на техния управителен съвет Явор Колев ще има още по-голяма мотивация да защитава американските интереси на българска територия. Абе, всъщност тук дали няма конфликт на интереси? Директор на дирекция в ГДБОП е в управителния съвет на частна организация, която усвоява огромни суми от Америка.

Горе