Facebook става Meta

Не се шегувам, във всеки бизнес ръчната работа е най-големия разход или блокер на разтежа.... кол центъра е едно, обхождането на информационните активи и вземането на решения "дали да" или "да не" направя нещо с дадения акаунт, страница, група не се прави ръчно.....ако беше ръчно, щеше да е с цената на швейцарски часовник. Мацката опищя нета с нейния казус, но като се замислиш реално си е заградила сергия в чужд битак и като рече чорбаджията сгъваш сергията и бегаш.
Хм. Точно за това си мисля, че именно тази черна работа с взимането на решение за всеки един не много важен акаунт се прави именно от някой маймун, който не е много наясно с всички обстоятелства, защото няма време да задълбочи, все пак го чакат още 50 такива кейса за деня. И както запада е свикнал, даваме на черната рина някой друг, по възможност с по-ниско заплащане, ще изкара повече печалби за акционерите. Моделът в чук и работи като смазана машина в почти всяка огромна компания.

Колкото до този случай, сигурно ще и се реши в нейна полза, но ще трябва да вдигне много джънгър още, и по различни места. Засякох статия по въпроса в онлайн изданието на стандарт нюз. ;)
 
Банко..... честно, не мога да си представя, че вярваш в това, което си написал.....
 
Последно редактирано:
Банко..... честно, не мога да си представя, че вярваш в това, което си написал.....
Бате, нали бачках в такава компания, на която им идваха девовете скъпички на запад. Имаха в бг и Индия. Как да не го вярвам като съм го видял. :) И това е масова практика, ти май скоро не си бачкаш за мултимилярдна компания. :) Голямата работа са докато не разбереш къде са си изнесли някои операции. И защо.
 
Бате, нали бачках в такава компания, на която им идваха девовете скъпички на запад. Имаха в бг и Индия. Как да не го вярвам като съм го видял. :) И това е масова практика, ти май скоро не си бачкаш за мултимилярдна компания. :) Голямата работа са докато не разбереш къде са си изнесли някои операции. И защо.
Ти изобщо не разбра какво съм написал. Не ти говоря за dev отдел с 1000 човечета - bench people. Това с модерацията на FB (пардон Meta) е работа на автомат 24/7. Нито индийците са толкова евтини, нито китайците толкова много, че да го свършат това. Пак ти казвам - call center е едно, content filtering and moderation е на другия край на земята
 
Общо взето е така, изкуствен интелект и разни ботове. Бая пъти съм имал проблеми, баннати рекламин акаунти и какво ли не, 99% от случаите си общуваш с бот през платформата, съпорта и мейла. Изключително трудно е да стигнеш до жив човек, даже почти невъзможно. Говорил съм и по телефона уж със съпорт и пак имам огромни съмнения, че човекът отсреща не беше истински.

Блокиране, триене на страници, акаунти и т.н. не се прави от живи хора, а от системата. Трябва супер много да се озориш и да намериш точните хора, че да стигнеш до човек, който да преценява и да взема решения.
 
Ти изобщо не разбра какво съм написал. Не ти говоря за dev отдел с 1000 човечета - bench people. Това с модерацията на FB (пардон Meta) е работа на автомат 24/7. Нито индийците са толкова евтини, нито китайците толкова много, че да го свършат това. Пак ти казвам - call center е едно, content filtering and moderation е на другия край на земята
В една компания, в която работех, имаше доста индийци, но от по-белите, които взимаха доста сериозно бизнес решения, и то не на местно ниво. Разбрах те за какво пишеш, просто в моя опит съм видял, че дават на можещите, независимо от цвета, но английския им беше пак с доста за оправяне. Бизнес анализатор инжинер, нещо такова беше и като позиция.
 
Какво ще кажете за следващото мнение относно Метавселената:

"Метавселена: Изобретателят на разширената реалност предупреждава, че може да бъде много по-лошо от социалните медии
Ако се използва неправилно, метавселената може да бъде по-разединителна от социалните медии и коварна заплаха за обществото и дори самата реалност.
Социалните медии манипулират нашата реалност, като филтрират това, което ни е позволено (или не е позволено) да видим. Живеем в опасни времена, защото твърде много хора използват социалните медии, за да разпространяват неистини и да насърчават разделението. Разширената реалност и метавселената имат потенциала да увеличат тези опасности до неразбираеми нива.
Восновата си добавената реалност (AR) и метавселената са медийни технологии, които имат за цел да представят съдържание във възможно най-естествената форма – чрез безпроблемно интегриране на симулирани гледки, звуци и дори чувства в нашето възприятие за реалния свят около нас. Това означава, че AR, повече от всяка форма на медия досега, има потенциала да промени усещането ни за реалност, изкривявайки начина, по който интерпретираме нашите преки ежедневни преживявания. В един разширен свят простото ходене по улицата ще се превърне в диво сливане на физическото и виртуалното, слети толкова убедително, че границите ще изчезнат в съзнанието ни. Обкръжението ни ще се изпълни с хора, места, предмети и дейности, които всъщност не съществуват, и въпреки това те ще ни изглеждат дълбоко автентични.
Ранна разширена реалност (AR)
Лично аз намирам това за ужасяващо. Това е така, защото разширената реалност ще промени фундаментално всички аспекти на обществото и не непременно по добър начин. Казвам това като човек, който е шампион на AR от дълго време. Всъщност моят ентусиазъм започна преди 30 години, преди дори да бъде измислена фразата „разширена реалност“. Тогава бях главният изследовател на пионерски усилия, проведени в Изследователската лаборатория на ВВС (AFRL) с подкрепата на Станфордския университет и НАСА. Известен като проектът Virtual Fixtures, за първи път, той даде възможност на потребителите да достигнат и да взаимодействат със смесена реалност от реални и виртуални обекти.

Тази ранна система използваше оборудване на стойност милион долари, което изискваше от потребителите да се качат в голям задвижван от мотор екзоскелет и да надникнат в импровизирана система за зрение, която висеше от тавана, докато изпълняваха ръчни задачи в реалния свят, като например поставяне колчета в дупки с различни размери. В същото време виртуалните обекти бяха обединени в тяхното възприятие за реалното работно пространство, като целта беше да подпомогнат потребителите, докато изпълняват сложната задача. Изследването беше успешно , като показа, че можем да повишим човешката производителност с над 100 процента, когато комбинираме реалното и виртуалното в една реалност.

Но още по-вълнуваща беше реакцията на хората, след като изпробваха първата версия на AR. Всички излязоха от системата с широки усмивки и ми казаха, без да ми подсказват колко забележително е изживяването - не защото повиши тяхната производителност, а защото беше вълшебно да взаимодействаш с виртуални обекти, които се чувстваха като истински добавки към физическия свят. Бях убеден, че тази технология в крайна сметка ще бъде навсякъде, разпръсквайки техно-магията в света около нас, засягайки всеки домейн от бизнеса и търговията до игрите и развлеченията.

Сега, 30 години по-късно, съм по-убеден от всякога, че разширената реалност ще стане централна за всички аспекти на живота, докосвайки всичко - от това как работим и играем до начина, по който общуваме помежду си. Всъщност аз съм убеден, че това ще се случи през това десетилетие — и да, ще бъде вълшебно. Но в същото време съм много загрижен за негативните последици и това не е защото се притеснявам за лоши актьори да хакнат технологията или по друг начин да отвлекат добрите ни намерения. Не, загрижен съм за законното използване на AR от мощните доставчици на платформи, които ще контролират инфраструктурата.

Дистопична разходка в квартала
Нека си го кажем: намираме се в общество, в което съществуват безброй технологични слоеве между всеки от нас и ежедневието ни, модериращи достъпа ни до новини и информация, посредничество в отношенията ни с приятели и семейство, филтриране на впечатленията ни от продукти и услуги и дори да повлияе на нашето приемане на основни факти. Сега живеем опосредствани животи , всички ние зависим все повече и повече от корпорациите, които осигуряват и поддържат междинните слоеве. И когато тези слоеве се използват, за да ни манипулират, индустрията не го разглежда като злоупотреба, а като „маркетинг“. И това не се използва само за търговия с продукти, а за разпространение на неистини и насърчаване на социалното разделение. Факт е, че сега живеем в опасни времена и AR има потенциала да увеличи опасностите до нива, които никога не сме виждали.

Представете си, че вървите по улицата в родния си град, небрежно поглеждайки хората, които минавате по тротоара. Много е като днес, само че над главите на всеки човек, когото виждате, се носят големи светещи мехурчета с информация. Може би намерението е невинно, позволявайки на хората да споделят своите хобита и интереси с всички около тях. Сега си представете, че трети страни могат да инжектират собствено съдържание, вероятно като платен филтърен слойкоито само определени хора могат да видят. И те използват този слой, за да маркират лица с удебелени мигащи думи като „алкохолик“ или „имигрант“ или „атеист“ или „расист“ или дори по-малко обвинени думи като „демократ“ или „републиканец“. Тези, които са маркирани, може дори да не знаят, че другите могат да ги виждат по този начин. Виртуалните наслагвания могат лесно да бъдат проектирани да засилят политическото разделение, да изгонят определени групи, дори да предизвикват омраза и недоверие. Това наистина ли ще направи света по-добро място? Или ще вземе поляризираната и конфронтационна култура, която се появи онлайн, и ще я разпръсне в реалния свят?

Сега си представете, че работите зад гишето на дребно. AR ще промени начина, по който увеличавате своите клиенти. Това е така, защото личните данни ще се носят навсякъде около тях, показвайки ви техните вкусове и интереси, техните навици за харчене, вида на колата, която карат, размера на къщата им, дори техния брутен годишен доход. Би било немислимо преди десетилетия да си представим, че корпорациите имат достъп до такава информация, но в наши дни ние приемаме това като цената да бъдем потребители в дигиталния свят. С AR личната информация ще ни следва навсякъде, разкривайки поведението ни и намалявайки поверителността ни. Това ще направи ли света по-добро място? Не мисля така и все пак това е мястото, на което сме се насочили.

Метавселената може да накара реалността да изчезне
През последното десетилетие злоупотребата с медийни технологии ни направи уязвими към изкривявания и дезинформация, от фалшиви новини и дълбоки фалшификати до ботнети и ферми за тролове. Тези опасности са коварни, но поне можем да изключим телефоните си или да се отдръпнем от екраните си и да имаме автентични преживявания в реалния свят, лице в лице, които не се филтрират през корпоративни бази данни или манипулирани от интелигентни алгоритми. С възхода на AR този последен бастион на надеждна реалност може напълно да изчезне. И когато това се случи, това само ще изостри социалните разделения, които ни заплашват.

В края на краищата споделеният опит, който наричаме „цивилизовано общество“, бързо се разрушава, до голяма степен защото всеки от нас живее в собствен балон с данни, всеки получава персонализирани новини и информация (и дори лъжи), съобразени с личните му вярвания. Това засилва нашите пристрастия и утвърждава нашите мнения. Но днес можем поне да влезем в публично пространство и да имаме някакво ниво на споделен опит в общата реалност. С AR и това ще бъде загубено. Когато вървите по улица в разширен свят, ще видите град, пълен със съдържание, което подсилва личните ви възгледи, заблуждавайки ви да вярвате, че всички мислят по начина, по който го правите. Когато вървя по същата улица, можех да видя много различно съдържание, насърчаващо обратни възгледи, които ме карат да вярвам на противоположни неща за същите граждани на същия град.

Помислете за трагедията на бездомността. Ще има такива, които изберат да не виждат този проблем по политически причини, техните AR слушалки генерират виртуални щори, крият супени кухни и приюти за бездомни зад виртуални стени, подобно на строителните обекти, които са скрити в днешния свят. Ще има и други, които изберат да не виждат клиники за плодовитост или оръжейни магазини или каквото и да било друго, което преобладаващите политически сили ги насърчават да „блокират реалността“. В същото време помислете за въздействието върху най-бедните членове на обществото. Ако едно семейство не може да си позволи AR хардуер, то ще живее в свят, в който критичното съдържание е напълно невидимо за тях. Говорете за лишаване от права.

Никога не можете да напуснете метавселената
И не, няма просто да свалите очилата си с AR или да извадите контактите си, за да избегнете тези проблеми. Защо не? Защото по-бързо, отколкото всеки от нас може да си представи, ние ще станем напълно зависими от виртуалните слоеве информация, проектирани навсякъде около нас. Няма да се чувства по- задължителен, отколкото достъпът до интернет се чувства незадължителен днес. Няма да изключите системата си с AR, защото това ще направи важни аспекти от заобикалящата ви среда недостъпни за вас, поставяйки ви в неизгодно социално, икономическо и интелектуално положение. Факт е, че технологиите, които приемаме в името на удобството, рядко остават незадължителни – не и когато са интегрирани в живота ни толкова широко, колкото AR ще бъде.

Не ме разбирайте погрешно. AR има силата да обогати живота ни по прекрасни начини. Уверен съм, че AR ще даде възможност на хирурзите да работят по-бързо и по-добре. Строителни работници, инженери, учени — всички, млади и стари, ще се възползват. Също така съм убеден, че AR ще революционизира развлеченията и образованието, отприщвайки преживявания, които не са просто ангажиращи и информативни, но вълнуващи и вдъхновяващи.

Но AR също така ще ни направи още по-зависими от коварните слоеве на технологиите, които посредничат в живота ни, и мощните брокери, които контролират тези слоеве. Това ще ни направи все по-податливи на манипулации и изкривявания от онези, които могат да си позволят да дърпат конците. Ако не внимаваме сега, AR лесно може да се използва за разбиване на обществото, изтласквайки ни от нашите собствени информационни балони в нашите собствени обичайни реалности, допълнително укрепвайки нашите възгледи и циментиране на нашите разделения, дори когато сме лице в лице с други в това, което се чувства като публична сфера.

Като оптимист, все още вярвам, че AR може да бъде сила за добро, превръщайки света в магическо място и разширявайки какво означава да си човек. Но за да се предпазим от потенциалните опасности, трябва да действате, които могат да бъдат полезни и обмислени, проблемите, които биха могли да развалят това, което би трябвало да вдъхне нова технология. Ако сме научили нещо от неочаквани злини на социалните медии, то е, че добрите намерения не са достатъчни, за да предотвратят внедряването на системите със сериозни структурни проблеми. И след като тези проблеми са отделни, е изключително трудно да се отстранят щетите. Това означава, че привържениците на AR трябва да оправят нещата от първия път."

Луис Розенберг

 

Горе