От: Freelancer или Студио за изработка на корпоративен уебсайт
Unwise каза:
Работил съм за човек с подобни обещания, който се оказа измамник
Зависи от кой ъгъл анализираме проблема! Възможно е и ти да не си предоставил на човека онова, което е очаквал от теб. Разбира се, по-склонен съм да повярвам, че е било обратното...особено ако е било някакво "лапе на 15-16 годинки". Тук се отваря въпросът как си защитил проекта си в случай на такава развръзка?! На нас ни трябва човек, който не са програмира, но е на ясно със слабите места на сайта и на къде една евентуална хакерска атака би могла да е насочена. А такива несъмнено ще има!
Ако някой има толкова сериозна сума за инвестиране, нищо не му пречи да си плати на програмист (а защо не и на фирма) да му свърши работата.
Тук е проблема! Ние не разполагаме с 1 милион лева. Такава сума вече беше вложена в проекта за закупуване на софтуер и интелектуални права. Освен работата, която ще вършим, ще предоставяме и White Label партньорство, за което все пак трябва да уредим и авторски, и интелектуални права.
В крайна сметка излиза следното:
- Работиш една година за своя сметка.
- Няма гаранции, че ще ти се плати изобщо. Няма фирма насреща. Няма доказателство за платежеспособност (данъчна декларация или извлечение от банкова сметка).
- Няма гаранции, че след половин година (примерно) няма да решиш, че не ти се занимава вече с този проект и аз да остана с пръст в устата и камара разходи за съществуването си през този период.
Това е смисъла на Start-up проектите. Така започнахме работа преди 2 години, в партньорство с швейцарска банка. Когато започнеш работа по такъв проект следва да работиш за някакви бъдещи приходи. От личен опит знам, че когато всеки от екипа си е свършил работата както трябва, това неминуемо рефлектира и върху приходите. Това е причината, за да търсим програмист, който е наясно какво прави, за кого го прави и как го прави.
Каква според вас е тежестта на договор с офшорна фирма? Почти никаква. Една фирма е офшорна не само заради данъците, но и за да бъде по-трудно проследявана. Казано на прост език, ако програмистът се окаже прецакан, то трудно ще си потърси правата
От изказването ти разбирам, че не си наясно с офшорните зони. Там данъци не съществуват. Единствения разход на фирмата е годишна такса в размер от $96 до към $500 на година. Защо проследяването на фирмата е трудно?! То е по-лесно отколкото при фирма, регистрирана в UK!
Независимо с кого сме работили до този момент, единственият документ, който изискваме е бил "Power of Attorney", или на чист български - пълномощно. Договори не сме подписвали, може би поради ествеството на работа.
florinadev каза:
@ruseneca - Защо не кажеш какво точно искаш. До сега аз не съм виждал проект да струва 1 000 0000 (за изработка на корпоративен сайт). ERP, CRM решенията са в порядъка на 30 - 40 хиляди и то готов продукт. Второто важно нещо, е че никой няма да се хване да работи цяла година без пари, говоря за сериозни хора. Портфолиото който си получил са на някой. 15, 16 годишни неосъзнати порграмисчета, който са нахъсани да програмират на воля. Третото най-важно нещо е ако имаш тези пари повярва ми много хора ще искат да ти ги вземат и до сега щяха да са те прекарали 100 пъти, не ти да търсиш къде да инвестираш.
Реалната цена на проекта е около $1,4 милиона, поне толкова сме инвестирали до този момент. Но средствата са на привършване, което означава още една година усърдна работа или партньор, който да осигури надеждна платформа, на която ние да стъпим. Ние не се интересуваме от готов продукт, а от индивидуално решение. "Прекарването" е нещо, от което се пазим. Ето защо тези средства са вече инвестирани!
Brad каза:
Обикновено за корпоративни проекти се правят запитвания към различните агенции, прави се конкурс за корпоративна визия (от бланката до сайта), взимат се оферти, плащате си и тогава може и да се получат нещата...
До този момент сме пратили запитване до 4-5 агенции, от които само 2 отговарят на нашите изисквания, както за програмиране и оформление на сайта, така и за цялостна подръжка. И това са едни от най-цитираните агенции, които пък си поставят логото и "Created by" във футъра и твърдят, че предоставят всички права след като цялата сума е постъпила по тяхната сметка. Тук нещо не схванах идеята им за "права".
dalasweb каза:
Проектът вече беше възложен на американска компания. Идеята на екипа да осигурим и един българим удари на камък. Нито едно сериозно предложение до този момент. Единствено наивни запитвания за фирма и булстат. Все пак това е проект, бизнес идея. Може би затова ще ви лъжат постоянно. Ако бях извадил една фирма от Търговския регистър, сигурно и 15-16 годишните щяха да си изпратят портфолиото
Но кой да знае, че фирмата е ЕООД. Та, в този ред на мисли, не ви препоръчвам да се доверявате на някой, който ей така си е дал булстат номера. Звучи наивно!
Успех на всички!
Предложението вече не е валидно!