Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

stelt88

Member
Здравейте,

В последните 2 години си поръчах няколко сайта на различни Freelancers и не зная защо (може би сам голям късметлия и не попадам все на точните хора) винаги уж всичко е разбрано всичко е ОК ,и в крайна сметка крайния резултат не е това което аз искам.И най-лошото е че проектите така и не биват завършени до край.
Последния случаи е точно такъв.Поръчах си сайтче при един Freelancer в началото всичко беше супер,но мамка му (извинявам се за думата не мога да се сдържа) платил сам 1200лв. и вече 7 месец сайта ми не е завършен.Четвъртия месец имаше оправдания след това не знам си какво ставаше и нямаше време,а сега нито влиза в скъпа нито пък ми вдига телефона.
Някои патил ли е така и какво бихте ме посъветвали в този случай?Kак да постъпя и какво да направя,за да ми бъде довършен сайта или поне да ми прати файловете до където е стигнал и да се оправям някак си.
Искам да знам в крайна сметка кое да изберем някоя фирма или Freelancer.

Благодаря на всички.
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Какви са тези 1200 лв/7 месеца/няма сайт:)

Реши си кардинално проблема. Отдели няколко месеца и разучи WP и плъгините, запиши се за някаккъв курс основи на програмните езици, колкото да се оправяш със сайтовете.
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Да сериозно говоря,това е жестоката реалност.Значи започна го сайта някъде октомвр или ноември и до ден днешен не е завършен.
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Имаш ли неща като ТЗ - техническо задание, договор, документи за плащане? Нещо черно на бяло? За предпочитане на хартиен носител, с подписи, печати. Ако нямаш - духаш сухата... Или викаш борчетата - няма неоткриваеми хора.
1200 лв ей тъй само на елитна проститутка се плащат.
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

значи аз работех с 2ма
и в двата случая платих след проектите
1вия след проекта исках някакво нагласяне ,но повече не ми и писаха
2рия е винаги на линия и точен
ако искаш да ти го напиша на лична

а кой е твоя напишиму името поне!:)да го знаем
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Името все още няма да го пиша,все пак мисля че ще завърши сайта,не съм сигурен кога и колко време ще му отнеме.Проблема е в това,че не очаквах да се отнесе чак толко несериозно към проекта и към мен.Честно казано в бъдеще ако ми хрумне някоя идея и се опитам да я реализирам едва ли ще опра до услугите на freelancer,ще се обърна към фирма.
 
За да е коректна темата трябва да се види каква е разликата между фирма и фрилансър

Според мен основната е че в добрия случаи фирмата система за разделение на труда и контрол... Значи приема задачата еди какъв си сайт след това разпределя задачите между различните работещи и контролира изпълнението на съответните задачи в срок...

Все пак моето наблюдение фрилансърите който работят от дълго и имат зад гърба си 10ки или някои дори 100ци успешни поръчки имат собствена система за разделение на труда и самоконтрол на изпълнението но обикновенно са във високия сегмент...


Ако искаш да работиш с фрилансъри успешно основното е ти да играеш ролята на разпределящ задачите контролиращ процеса на изпълнение като вземаш на предвид че : Много много рядко може да напише къстъм система която да работи по добре от съществуващи cms-и и това да се върже по евтино отколкото струва някой платен cms... същото важи и за дизайна много много рядко може да се сдобиеш с къстъм дизайн за къстъм цмс по евтино от това да ползваш платен от templatemonster например... (такива случай са по скоро изключението което потвърждава правилото)

Както спазиш тези правила решаваш каква да е функционалността.... може да наемеш човек да инсталира системата да интегрира темплейта и евентуално да напише плъгини/ доработка ако трябва нещо (ще се получи добре и ще си доволен в много от случаите) наемаш още един човек да напише текстовете, може да има отделен който да ги качва (плащане на бройка) или да договориш с този който ги пише и да ги качва ... след това наемаш друг професионалист за събмит по социални мрежи за начален линк билдинг (може и лонг търм статия по статия като ги качи пишещия) и ще имаш сайт на стартово ниво на което трудно ще го получиш от фирма :) Особено ако си избрал система която лесно и се прави добро онпейдж сео (като урдпресс):|
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Фирмата определено ще ти вземе повече, фрииленсър-а по-евтинко, но винаги има риск да не случиш на такъв ( разбира се винаги може да попаднеш и на куци фирми), така че май много си зависи и от фирмата и от фрииленсъра и в двата случая обаче, нямаш ли точно, ясно и пълно задание ще береш ядове.

Фирмата, като вземеш да добавяш неща или да измисляш нови или се присетиш някой в движение ще ти добави допълнителни редове във фактурата, фриилансъра също а може и да ти покаже среден пръст.
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

За гаранция за качество е най-добре да се ползва посредник с име и изградена система за рейтинги, feedback от (не)доволни клиенти и т.н. При толкова подробни статистики трудно някой ще реши да мами.
В алтернативния случай, просто се подписва някакъв договор, за да са ясни отговорностите и правата на двете страни.
Иначе гафове стават (да речем, че freelancer-а не може да го изпълни в уговорения срок или поръчващия не може да плати в срок), но след такъв е редно да се обсъди вариант как да се довърши проекът при удобни и за двете страни условия (т.е. предоговаряне).
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Ти по начало си се излъгал да платиш такава голяма сума за незавършен проект, работил съм като freelancer точно в тази област и винаги съм работил по следния начин 10% капаро в началото да знам че клиента е сериозен и останалата сума като завърша проекта, скоро отварям фирма и мисля да продължа да работя по същия начин. Неоправдано е от гледна точка на клиент да платиш предварително за нещо което не знаеш дали въобще ще се получи, а и се прецакваш от към качество по този начин той човека е взел парите вече и гледа просто да ти даде някакъв продукт в замяна било то качествен или не, докато ако не си е взел парите още ще се мъчи да направи нещо хубаво и по-качествено а и ти ще можеш да му предявиш някакви претенции ако нещо не ти харесва, а не като в твоя случай да чакаш 7 месеца и да се надяваш въобще да го завърши проекта. Моят съвет към всички е не плащайте повече от 10-20% капаро и останалата част в края на проекта, те сериозните хора си знаят че ще свършат работата и ще си получат парите, естествено при големите проекти нещата стоят различно, там може да се плаща на няколко пъти но задължително трябва да сключите договор.
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Благодаря Аватара на cyberpower,
Ще имам в предвид за вбъдеще казаното от теб.Най-жалкото е,че бяx вложил много надежди в този проект,много мислене как точно да е и в крайна сметка нищо.
Колкото до freelancera които го прави дори и да завърши проекта едва ли ще изкара и 1 лев повече от мен с което губи само той (и аз де 1200лв. :) ).
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

... Или викаш борчетата - няма неоткриваеми хора.
...
Кои са тия?
Телефон, нещо имаш ли за шерване?
Ами по форумен аватар могат ли да откриват?
:)
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

И аз съм правил сайтове и съм ги бавил, но е неизбежно понякога.
Не е приятно за клиентите, но когато имаш много на главата трябва да те разберат.
В твоя случай 7 месеца. Евала, сигурно с кастинг си ги подбирал :D
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

aliqn123 не ми спами темата.Все ни е тая на какво можеш да ги пеограмираш,а и като гледам сайта в подписа ти които продаваш май си го програмирал на калкулатор.



AloneInTheDark
Не зная как ги намирам чак и аз се замислям какви способности притежавам.Най-лошото в случая е че последния ми програмист изглежда свестен човек и може наистина да има причина за забавянето на работата му.Аватара на
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Не знам какъв проект правиш, и какъв бюджет имаш, но 1200 лева ми се струват множко. За сериозни проекти и работи има доста добри фирми които не взимат скъпо, и винаги можеш да им видиш портфолиото и да прецениш дали тяхната работа ти допада. Аз например прерових всички фирми които се показаха в гугала докато не харесах една страшно много и като попитах колко взимат за изработката на ел. магазин ми казаха 900 лева и имаха доста сериозни проекти зад гърба си. А видях други фирми да предлагат грозни дизайни и по скапани сайтове за по 1800, 2400 лева. И работят супер бързо... 10 до 14 дни и си готов. Както сиберпоур искат 10% , и после останлите 40% и следователно накрая 50%. Успех, дано в крайна сметка ти завършат проекта.
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Благодаря за мнението.Колкото до сайта можете да го видите в подписа (надявам се администраторите да не го приемат за реклама) и за да не се занимавате излишно с регистраяции можете да ползвате ПОТРЕБИТЕЛ: organiser ПАРОЛА: organiser .
Като замисъл мисля че е нещо различно и свежо от обичайно срещаното в последно време из нета.Не мисля че има смисъл да обяснявам точно за какво е сайта понеже от самото име се разбира за какво служи.Може би за някои от вас ще е малко трудно да се ориентират как функционира сайта,за това ще дам няколко разяснения.Можете да добавите РС от други сайтове които харесвате да ви се показва винаги информация от там,да кажем вземате РС от предприемач поставяте го в инфо боха и ви се показва информацията която желаете.
Винаги сам искал в един сайт да има всичко нужно за потребителя,но с времето разбрах че това е много трудно начинание да не кажа невъзможно.След много мислене над въпроса стигнах до решението че ако е възможно потребителя да си слага сам нужната информация ще е най-удачно,дори и да си я слага на желаното от него място на десктопа.Но това не е края,Кой би се занимавал постоянно да си отваря сайта ми за да гледа неща който може да ги открие директно на любимия си уеб сайт,тук идва и черешката на тортата една програмка която след като се инсталира и стартира да изкарва директно сайта на десктопа без да е нужно да се стартира каквто и да било браузар (казаха ми че се нарича ACTIVE ДЕСКТОП).
Сега като се замисля май това което искам не е чак толко лесно за изпълнение и може би времето нужно за изпълнението му ще се окаже оправдано.
Надявам се на повечето от вас идеята да им хареса.

caikox горе доло това е проекта които правя.
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Най-добре е с тази дейност да хванеш човек който си разбира от работата (да ти е посредник) иначе и фирма да вземеш и фриилансър - все могат да те измамят и с пари и с време.
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Няма предпочитание между фрилансър и фирма, има само сериозни и несериозни хора.

Много трудно се намират сериозни хора, още повече мотивирани.
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Така е, има сериозно и несериозни. Това ми напомни за една случка разиграла се наскоро. Клиент идва при нас и иска сайт. Сайтът е нещо сравнително сериозно за изработка. Обсъдихме всичко и клиентът просто сподели едно негово премеждие покрай реализирането на този сайт. Преди да дойде при нас дал сайтът да се разработи от фриленсър за сума, която според нас бе крайно нереална (около 400 лв.). Фриленсърът взел парите предварително, въртял, сукал 2 месеца и накрая нищо. Когато нашия клиент си поискал парите обратно, тъй нареченият фриленсър му казал "А кой ще плати за моето загубено време"... Та поуката е - може да попаднете на всякакви. Никога не плащайте големи суми в началото.
 
От: Freelancer или фирма за изработка на уеб сайт (Съвет)

Здравейте,

В последните 2 години си поръчах няколко сайта на различни Freelancers и не зная защо (може би сам голям късметлия и не попадам все на точните хора) винаги уж всичко е разбрано всичко е ОК ,и в крайна сметка крайния резултат не е това което аз искам.И най-лошото е че проектите така и не биват завършени до край.
Последния случаи е точно такъв.Поръчах си сайтче при един Freelancer в началото всичко беше супер,но мамка му (извинявам се за думата не мога да се сдържа) платил сам 1200лв. и вече 7 месец сайта ми не е завършен.Четвъртия месец имаше оправдания след това не знам си какво ставаше и нямаше време,а сега нито влиза в скъпа нито пък ми вдига телефона.
Някои патил ли е така и какво бихте ме посъветвали в този случай?Kак да постъпя и какво да направя,за да ми бъде довършен сайта или поне да ми прати файловете до където е стигнал и да се оправям някак си.
Искам да знам в крайна сметка кое да изберем някоя фирма или Freelancer.

Благодаря на всички.

Щом имаш пари, а ми изглежда че имаш, плати на фирма. По-скъпо, но знаеш за какво плащаш:
- договор,
- фактура,
- срокове,
- сигурност,
- винаги има кой да вдигне телефона,
- гаранция,
- получаваш продукт, изпипан по всички показатели: програмиста си програмира сайта, дизайнера си прави дизайна, тестера си го тества, акаунт мениджъра е готов да ти съдейства по всяко време,
- ако програмиста зареже всичко и отиде на бригада да бере ягоди в Англия, винаги има друг програмист,
- и т.н. :)
 

Горе