Доволен съм, че с малки изключения се получава много-добра дискусия, която се надявам може да послужи на повече хора. Коментарите ми към последните няколко поста са по-долу:
Това имах предвид и аз - нямате никакъв ангажимент и не добавяте никаква стойност, никаква специализирана услуга към тия малко или много специфичен тип сделки.
Няма как да поемеш ангажимент към нещо, което не можеш реално да доставиш(повече подробности в следващия quote). Не знам дали си прочел всичките ми коментари, но ние имаме екип, който звъни на всяка една нова обява. Целта на разговора е:
1. Да помолим продавача да предостави повече информация за бизнеса, който продава. В повечето случаи, детайлите които са представени са крайно недостатъчни и трудно потенциален купувач/инвеститор е възможно да вземе информирано решение. Плануваме в новата версия да има още задължителни полета, като това най-вероятно ще откаже голям процент от продавачите, но от друга ще повиши качеството на предлаганите бизнеси. Все още търсим баланса, а да "накараме" продавача да предостави допълнителна информация е сложен процес.
2. Да предложим професионални съвети как да се промени текста на обявата за да стане тя по-атрактивна за потенциални купувачи/инвеститори
3. Да предложим допълнителни услуги, които значително повишават шанса за продажба. Предлагаме и връзка с инвеститори за по-крупните бизнеси.
Никаква верификация за собственост или коректност на подадените данни, за трафик, печалби и т.н. Всеки може да си листва и си пише каквито глупости му дойдат на ума.
Верифициране на собственост или подадени фирмени данни в България е труден, сложен, дълъг и скъп процес. Въпреки че финансовите резултати са публични, огромна част фирмите не предоставят реални данни и трябва пълен професионален одит за да се стигне до реалните резултати. Често фирмите имат няколко собственика, което прави тази задача още по-трудна. Имали сме случаи, когато единият от съдружниците е обявил фирмата за продан, а другия не е съгласен. Стига се до сделка, направени са много разходи и до там. Целият този процес а много комплициран и няма как ние да го правим за всяка обява. За онлайн бизнесите е доста по-лесно
От наша страна предлагаме помощ при сключваме на сделки, тъй като работим с много адвокатски и счетоводни кантори в цялата страна.
Да разбирам че единствения бенефит е презентираната популярност и посещаваност на сайта. Видимо доста хора браузват но повечето вероятно просто любопитстват или гледат да откраднат работеща бизнес идея или модел.
Описах по-горе какво допълнително правим за да не е само презентирана популярност, което само по себе си не е малко. Работим/съветваме всеки продавач за постигане на сделка възможно най-скоро.
EmpireFlippers.com също е добър пример за това от какво имат нужда купуващите и продаващите бизнеси - конкретно онлайн такива. Тон верификации + защита на продавача и купувача от "кражба" на идеята или модела от разни как ги наричахте - семкаджии
Продаването на онлайн бизнес, особено в чужбина е много по различен и лесен процес. Повечето от финансовите резултати и трафик могат да се верифицират онлайн, тъй като се използват паймънт просесинг компании/системи. Adsense също предлага доста изчерпателна информация за естеството на трафика, от къде, кога, колко, GEO, платен, неплатен, ботове и т.н и т.н. В повечето случаи се продават само онлайн асета (уеб бизнеса) без фирмата, което намалява значително риска да наследиш едни задължение или съдебни искания например.
EmpireFlippers.com е според мен най-добрата брокерска агенция, която прави дю дилиджънс на всеки бизнес, който преценят че си струва да листнат, но в замяна взимат солиден процент от продажната цена - 15%. Също така те задължават да продаваш само с тях. Не можеш да го пуснеш и в OLX
Не знам ако обявим 15% комисионна в БГ какви думи ще чуем лол, та ако ще и да гарантираме продажба. Бизнес модела на Флипа и EmpireFlippers са съвсем различни, като КПД е по-близко до Флипа
защита на продавача и купувача от "кражба" на идеята или модела
Всеки малко по-добре запознат по темата би ти казал, че е почти незаможно да защитиш идея или модел, най-малко от EmpireFlippers.com. Подписваш NDA, но това е просто документ за "успокоение" на продавача.
Нали се сещаш че повечето онлайн "бизнес" е нлегитимен и дори и да е, се прикрива една не малка част от случващото се, и едни такива верификации директно утрепват обява и след това ако успее все пак, ще има прецакана сделка.
По-скоро в повечето случаи продавачите се опитват да представят бизнеса по атрактивен от колкото е. Има си разбира се методика и похвати, които ако се следват се минимализира риска(визирам онлай бизнесите) Трябва да знаеш какво правиш и винаги да си задаваш няколко основни логични въпроса:
- Защо този бизнес се продава? - Обикновено се слагат обяснение от рода на "започнах нов бизнес, трябва ми пари" или "Нямам време". Подобни клиширани причини са червен сигнал, освен ако не опознаеш продавача в серия от срещи и не се убедиш че това е истината.
- Защо този бизнес се продава толкова евтино? - водим се винаги от максимата, че нещо ако е прекалено хубаво, обикновено не е истина
Следя темата изкъсо, защото ми е интересна. Тук в точката за верификация, която отвориха @L.B. и @СЕО.БГ се включвам - до сега в мой сайт (друг вид проект) верифицирах срещу предоставяне по имейл на 4-5 неща, които са АБСОЛЮТНИЯ минимум и всеки потребител ги има със сигурност (все едно да ви поискам егн или номер на л.к.) До момента от десетки опити имам само един човек, който отраз си даде всички документи и инфо. По една седмица не мога да им събера нещата, за да ги верифицирам
Това за съжаление е точно така и ще е много трудно да постигнеш по-добри резултати.
Та мисълта ми беше, че верификацията е обвързана с човек, който да стои на телефон/вайбър и да ги ръчка. В противен случай нищо няма да се получи. Което е обвързано с разход, който пък кореспондира с въпросните такси. Невъзможно е екипа да вдигне качеството без да въведе под някаква форма такси. Получава се омагьосан кръг
Имаме такъв и пак е много трудно! Провеждат се много разговори, получават се много обещяние и пак както и ти си написал се получава "омагьосан кръг"
Аз лично мисля, че трябва да се обмисли и някакъв вид услуга от кпд - например разпращане на кампанията фо ХХ.ХХХ на брой имейли, които вече са правили сделки в сайта или вид реклама. Някак си да се обвържете с обявите и да гарантирате продажба.
Правим го всяка седмица.