Хората са умни и нещата през последните месеци започнаха да си идват на мястото. Apple залязва трайно и нищо не може да обърне тази тенденция. Просто будалите, които плащат за марка стават все по-малко от разумните купувачи, които гледат параметри и функционалност. Apple са отчаяни и свалят зверски цените постоянно, но това няма да ги спаси, защото се подиграват с клиентите си. Не може да пускаш по един телефон на година и да се мислиш за някой, който може да удържи някакви позиции. Samsung са по-големи както в световен мащаб, така и в САЩ. Просто няма как да е друго, тъй като продуктите им превъзхождат тези на Apple във всяко едно отношение. Между другото, не съм фен на Samsung и не съм купувал досега техни джаджи. Разчитам на Nokia и Sony Ericsson (вече е само Sony). Първият ми таблет беше Nokia 770 и все още го ползвам и му намирам полезни приложения. Просто платформата Maemo, която ползва за OS е желязна.
Ето малко сухи статистики за положението на световния мобилен пазар:
Apple не набиват реклама тук, защото не им пука за нашия пазар. Ние сме бедни, разумни и неплатежоспособни клиенти. Това, че има малко заблудени хора, които са готови да дадат хиляда и кусур лева за iPhone не променя факта, че на пазара ни има много по-добри продукти на много по-ниски цени.
А за какъв рекет става въпрос от страна на Apple към мобилните оператори, които искат да продават iPhone с мобилни планове... просто не е истина. Изнудват ги да субсидират апаратите с такъв огромен процент, че накрая за оператора не остава никаква печалба. Даже се изяжда и голяма част от печалбата от таксите за разговори по договора. Затова на много места по света телекомите почнаха масово да режат Apple. Затова се водят и тези дела за налудничави патенти по целия. Отчаян опит да се задържат печалбите по втория начин. Но и това ще мине и нещата ще си дойдат на мястото. Сигурен съм. Истински големите в мобилната област като Sony, Nokia, Samsung, HTC и другите вече си научиха урока и са на път да размажат това PR недоразумение Apple.
Това, което ме ядосва мен лично в цялата работа е, че заради алчни боклуци, които не правят нищо новаторско, през следващите няколко години ще съм принуден да ползвам устройства, които биха могли да са по-добри, по-евтини и усъвършенствани, но няма да са такива заради един патентен трол, какъвто е Apple.