От: NOD32 ми реже сайт..
Всеки антивирус се характеризира с нещо. Както колите, за Касперски, че е тежък, за Панда, че е тежка и се кара с много други софтуери, за Авира, че е новата звезда на пазара (макар, че не е много тази германка), за НОД, че е проактивен. И т.н.
Аз имам опит, тъй като успях да искарам някак 2 години във фирма, занимаваща се с IT Security и ми помогна по-добре да си правя преценката, но ми остави и навика да следя и този пазар.
Нортън преди 3-4 години сдухаха сървърите на МВР, но не знам в кой беше вината в админа или в програма и самите машини, но беше факт, че се подвизаваха с нортън. Още си ги ползват от Yahoo. Може да е и от програмата, защото HP ги смени с McAfee, които много дръпнаха последно време. И тук не споменавам факта, че обхвахана целия пазар за секюрване на сайтове, включително и нашия Facebook.
4 години интернет кафе. Голям късметлия е, че не са го зачекнали на тази тема проверяващите. Фри версиите не могат да се използват за комерсиална цел, по правилата на програмите и това реално се води за глоба. Но за една машина не знам дали ще му правят проблем, но ако решат, ще са е правото си. Само да спомена. Така ги гонеше и бившия шеф малките фирми, които се изтерикатяват да си купят Windows, MS Office и не знам си какви други програми, а security software-a им фри или нелецензиран (кракнат).
Трайловете са хубави, но реално са: до месец - за ESET NOD32 Antivirus; до 3 месеца за McAfee и др. Но след това си иска да си цакаш. Като всеки софтуер.
И Avira си го е скрила добре free верцията, но реално да ви кажа честно - пари се правят като се продават на бизнес, за потребителите е умряла работа. Има хляб, но реално всеки гони корпоративни клиенти.
AVG е кофти предимно за това, че не издържа тестовете на
www.av-comparatives.org. Не са и лоши показателите, но в сравнение с другите е леко назад. От тази гледна точка. Всичко друго си е ОК. Проактивна е, ъпдейтва се при налични ъпдейти, лесна е за навигиране, лека е и има мултитаскинг, който не товари останалите софтуери, работещи в реално време. Хубава е, спор няма, но не е издрапвала в топ 5 скоро време.
Ако ще ползвате NOD32, препоръчвам направо едно Smart Security да плеснете, по-скъпо е с около 40%, но е с 2 допълнителни модула.