Предвид начина по който се обоснова, мога да ти кажа едно евала, за което получаваш и напълно заслужена репутация. Най-накрая да се намери човек с който може да се води нормална дискусия в този форум по дадена тема.
По темата. Гледам обективно върху нещата. Извадката която си дал, е глобална но пак не променя факта, че Nokia губи пазарния си дял, нали? За това не можеш да ме оспориш, защото именно Нокиа беше компания, която преди 3 години държеше над 50% от пазара на мобилна технология.
Отделно на това нещо сам виждаш какво е превъзходството на Ябълките над Нокиа в приходи. Нали се сещаш, че производството на 18 милиона телефона излиза в няколко пъти по-евтино от производството на 108 милиона телефона? Отделно на този факт, приходите от тези 18 милиона телефона надвишават с близо 3 милиарда, тези които се реализират от 108 милиона.
Погледнато от друга гледна точка, ще ти дам само един чисто теоретичен пример, за да разбера какво би предпочел:
1. Производство на пакетче семки и продажбата им за 1.00 лв. при продажби от 1000 броя
2. Производство на пакетче семки и продажбата им за 0.50 лв. при продажби от 2000 броя
Да, приходите ще са еднакви, но разходите за производството им дали ще са еднакви?
Отделно на това нещо, Нокиа няма да са единствените играчи с Уин 7, защото онези тайванци, наречени за кратко HTC имат договор с microsoft до 2013 година.
Що се отнася до изброените модели E7/X8/N8, разликите (освен дизайна) са толкова малки, че са практически незабележими, за незапознатите, разликите са qwerty + 8 mpx камера/ само 8 mpx камера / 12 mpx камера.
И що се отнася до извадката за която споменах по-горе, за процентите и т.н., ами приятелю, аз живея в град като Габрово, един от не особено богатите градове в нашата държавица, както и неговите жители. Вярно, не мога на базата на един магазин да вадя представителна извадка за това какво се купува/продава в държавата ни, в Европа, а и по света, но е лесно да си направиш груби сметки, какви може да са разликите, защото именно същия човек преди 2 години ми беше споменал, че единствения конкурент на Nokia на пазара е Iphone 3g(s).
Та до къде я докарахме, LG вадят Optimus 2x, Samsung вадят Galaxy S2, два телефона по-евтини от гореспоменатите Нокии, с двуядрени процесори (за справка и трите модела на Нокиа са с Куалком на 680 мегахерца (едноядрени)), с пълно HD заснемане (1080p), е къде са Нокиа?
Наистина по-горе, казах, че не ми се влиза в словесен диспут, защото от както станах клиент на гореспомената тайванска компания, макар че бях върл привърженик на Сони Ериксон, а и ползвател на Нокиа, останах повече от очарован от тайванския продукт.
За мен извода е, че доста, не доста - всички компании дръпнаха напред, за разлика от Нокиа, които все още кретат някъде между нищото и в случая не говоря само за high end сигмента, защото Samsung и LG, а дори и Sony Ericsson (напоследък) вадят телефони с доста по-добри качества от Нокиите, та дори на по-ниска цена.
Та да се и отплесна малко. HTC вадят по 10+ модела годишно, дори не мога да им хвана спатиите, е от преди 4 месеца имам Desire HD, сега ще излезе на пазара Sensation, чиято разлика е само в процесора. Знаеш ли какво е хубавото на това (не за мен естествено)? Sensation ще замени DHD в ценовия диапазон 1000-1100 лева, а DHD ще падне с 250 лева, което при сегашната му цена от 900 означава 650 лв. Е какво по-хубаво от това? Модел на около година, върши перфектна работа (поне за мен (за разлика от Нокиа Е7, за която още веднъж ще повторя, че в момента в който я хванах в ръцете ми имах чувството, че забива при опит да се зареди приложение)).
Е дискусията може да си остане отворена. Нокиа са компания занимаваща се в доста сфери, така че фалит/банкрут е невъзможно да я догони, това е все едно някой да каже, че Мицубиши мотърс ще загинат. Е няма как да стане
Просто ми се струва, че ще направят един последен напън в стандартната мобилна телефония с уин 7 и ако той не се получи, ще се отдръпнат от пазара за да се насочат към корпоративните си клиенти, както между другото се случи със Саджем (създателите на първите мобилни телефони).
Не искам да бъда пророк, но аз виждам нещата по този начин за следващите 3 години в продажбата на мобилни апарати:
1) Apple Iphone *
2) HTC
3) LG
4) Asus (не знам колко от вас ги следят, но след като направиха опит с 2 мобилни телефона и изкарването на Трансформър таблета, компанията силно се заинтересува към този пазар)
5) Samsung
6) Nokia (ако тогава все още имат интерес към ниско-бюджетния пазар)