От: Offline vs online effort
Не визирам теб. Ти си далеч от това. По принцип говоря. Просто засегна темата и реших да споделя мнението си. Няма конкретен човек към, който е отправено, но ако някой се познае - да вземе навременни мерки. Аз бях по едно време в тази ситуация - мислех, че работата ще бъде този лост на живота, който ше ме повдигне. Но уви, не се случват така нещата.
Като цяло искам да носача вниманието на хората там, където могат наистина да бъдат оценени и повишени, а именно частният бизнес, започнат от тях самите. Другото съм го опитвал много пъти и единственото щастие, което ми е новело е идвало само от колектива, с който работех - заплащането винаги беше не подигравка, но определено ниско за това, което те караха да вършиш.
Съгласен съм с теб, ама средните заплати в София грам не са такива, каквито каза, по-скоро са около 800-900 лева. Ако не вярваш потърси в интернет какво пишат сайтовете, правещи новини и проучвания по въпроса. Второ, ако тия пари не вярва някой, че ще ги изкара онлайн, да - определено работата е неговото място. И последно 4-5К взимат директори, мениджъри в големи компании, много добри в областта си специалисти. Мога да ти кажа, че има много по-голяма вероятност на човек да ги прави тия пари с нещо негово си, отколкото да се провре (защото това е вече факт, че се случва) през връзкарите, за да стигне някъде по топ позициите. Кофти реалност, но аз като съм си комуникирал и продължавам да си комуникирам с мениджъри и директори, често си задавам въпроса: абе този / тази знае за какво говорим реално? На един бях длъжен ба обесня какво е динамичен банер, за да може да си продължим раговора.
Знам, че си оптимист и аз бях. Но съм видял адски несправедливи ситуации и може би това ме кара да държа здраво на теорията с бизнеса и изграждането на такъв, собствен. Пример ще дам не само с мен, бившата ми приятелка трябваше да почне в чужда фирма, за да мине психологическата граница от 1К на месец. И ако сега и звъна за тези 2-3 години, едва ли е минала 1,5К. Даже с тази криза, се чудя дали въобще някой си е направил устата за пари там.
А отностно печалбите на въпросноте медии, да трагично е. За това и ламтя да не се прави нищо тук. Освен, че леко е отровена интернет средата, и медиите допълнително го правят, за да насочат рекламудателите си към тях, другото е, че от части не си и заслужава много. Но реално това е чиста печалба, оборота е бил друг, което реално показва и те колко са успели да спестят или оптимизират разходите. Ако нямаш растеж през годините, то реално или си стигнал максимума или не ти стига мозък, за да порастнеш още. А ако ти кажа, че на една от медиите им акцията е закована на една цена от 4-5 години? То от фундамента идва и техническото.
Сори, но много се паля по темата, защото съм го преживял и тук наистина нещо не е наред. И ще си човек е по-зле ако играе играта, отколкото ако си създаде сам негова си. Лоша е средата, знам, но що някой е поел този риск и по някакъв начин е успял да се задържи, значи има лъч светлина. А определено в онлайн отношение нещата са и идея по-лесно. Нека даже поговорим и за възможностите - максимим със заплаюане да се стигне тези 5К, ок. А какво може да се постигне при сайт, който представлява нещо като Twitter или нещо изобретено, което да те метне идея по-далеч. Знам, че говоря като мечтател, ама да се говори и за заплати от рода на 4-5К пак си е леко извън рамките на реалното.