Re: От: PayPal влизат ли в юрисдикциите на НАП?
Ами нали има вързана кредитна карта към Пей Пал, тя според вас какви функции изпълнява, освен да покаже кой е собственика на средствата. Ако има движения към кредитната карта, лесно ще лъснат сумите пред данъчните...
Ще си позволя да не се съглася с теб. Получаването на пари от пейпал към картата е обикновен международен превод т.е. получил съм някакви пари. Какви никой не знае. Може да са наслество от чичо ми в Канада. Може да са подарък от стринка ми в Испания. Може да са дарение щот съм много хубав. Първо трябва да се докаже или поне да има съмнения, че това е облагаем доход за да се задейства НАП да търси под вола теле.
Дори сумите да са относително големи пак вероятността ей така от нищото да те разследват не е особено голяма. БАНКИТЕ НЕ ИЗПРАЩАТ ИНФОРМАЦИЯ КЪМ НАП. Информация се изисква от НАП и тогава банката е длъжна да предостави движението по сметката ви. Но НАП не може да поиска банката да даде движение по сметките на всичиките си клиенти за да могат нападжии да си ги гледкат.
Проста схема на задействане на НАП
1. Има повод да ви разследват (сигнал, съмнение за укриване на доходи - примерно харчите като бясна кифла на разпродажба)
2. НАП намира достатъчни основания за разследване и за получаване на съдебно решение да ви разследват
3. Съдът (не НАП - съдът) се разпорежда на еди коя си банка да даде еди какво си на НАП (теоретично движение по сметката ви за последните 60 месеца)
4. Банката предоставя движението, от което се вижда, че по сметката ви постъпват от чужбина НЯКАКВИ суми
5. НАП иска съдът да постанови на база на намквосимеждуправителствено споразумение да се изиска информация от наредителя
6. Съдът постановява
7. Насрещната страна демек американски съд потвърждава решението и задължава банката наредител да предостави исканата информация
8. Пейпал дава извлечение от сметката ви и там се вижда, че получавате някакви пари от някого си ама какви е трудно да се каже
9. НАП гледа умно, защото сега трябва да докаже, че това движение по сметката ви са доходи и те са облагаеми по бг законодатеството съответно се връща на точка 5
Сега има и още един елемент на изненада - ами ако сметката/картата ми изобщо не е в България?
Не търсете под вола теле - гледайте си основната работа.