От: От: От: PC или MAC
Аз съм от малкото хора които не са фенове на нещо си. За мен е важно да работи без значение от вид, марка или било то ОС.
Та затова искам поне 3 от тия хиляди косура, не че ми пука или твърдо съм решил, че УИН-а е велик.
За ОС искам да е максимално удобна и да не ме товари с никакви излишни неща като ъпдейти или малоумно инсталиране на софтуер.
Та дай ги да ги видим тия косури.
Ти сериозни ли или просто се забавляваш? Не виждам кое в Линукс пък те товари, аз толкова години как пък не видех никакъв кой знае какъв зор не знам. Както и да е, искаш три кусура и понеже много държиш, ще ти ги кажа, въпреки, че на тази люлка съм се люлял и знам, че е абсолютно безсмислено.
1) Windows е изключително уязвима операционна система и единствената, която позволява лесно най-различни глупави приложения да придобиват административни права в системата, както и да присвояват файлове собственост на друг потребител. UAC се преодолява безумно лесно.
2) Калпава файлова система, склона към лесна загуба на данни и слаба сигурност. На всичко отгоре склонна към безумна фрагментация, поради което се налага стържене по хард дисковете от разни таск задачи за дефрегментация, които натоварват излишно системата и спомагат за бързото скапване на един диск. Тук се замисли защо Windows е лидер само при дестопа. Ами една от многото други причини, е защото точно в този таргет натоварването на диска е мижаво сравнено с корпоративна среда например.
3) 100% хардуерно зависима с изключително малък шанс за преносимост. Тук бих споменал и малко специфични неща около драйверите, но това е много обширна дискусия. Зависима е от външни драйвери, който пък са сериозна предпоставка за проблеми от всякакво естество.
Станаха три, които ми дойдоха на прима виста. Така мога да продължа до утре, а както вече казах безсмислено е. Не ми се отваря дума нито за липсата на всякакви работещи вградени инструменти за диагностика на системата или пък за ъпдейтите и кръпки по сигурността, които се влачат нерешени с месеци, а се разчита само на благосклонността на една компания. Безспорна алчност на M$ е и хода с тоталното спиране от поддръжка на WinXP, което и до днес има своите потребители. Сега тук някой ще каже, ама ние трябва да се развиваме и модернизираме, да трябва, но защо това трябва да се налага от една компания кога точно да стане и колко точно трябва да инвестираме в това време, а дали е подходящо и добре за бизнеса?. С Линукс това никога не може да ти се случи, защото ако си една голяма компания, която работи на Линукс, дори и дистрибуцията да се спре от поддръжка, винаги може да се наеме специалист, който да продължи да поддържа системата, защото Линукс е отворен код и миграцията да стене в подходящ момент. Те развитите страни да ти кажа никак не са шашави, за да мигрират цялата си администрация на Линукс. Само ние смешната държавица на гол тумбак, чифте пищови се бием в гърдите колко инвестираме за лицензи софтуер. А какво ще кажеш за поредните им опити да доят всички партньори, налагайки им един скапан продукт, който издават като носна кърпичка? Този път обаче не им се получи и въпреки прекомерните им опити, провала на Win 8 е безцеремонен, на който аз лично без да крия се изкефих максимално. Когато обаче нe им се получи, решиха отново да хитруват и да излизат с номера, че искат да направят универсална ОС за мобилни у-ства и десктоп и на кой по-точно му е потрябвала такава глупост? Темата е безгранична няма смисъл да продължавам. Време е да се осъзнаем, че Windows има алтернативи и то доста добри.