Permalink на пост - кирилица или латиница?

w3bs1t3

New Member
Момчета замислих се, дали няма да е по-добре ако permalink-а на постовете е на латиница, както при страниците(визирам WP). Мисля си, че така бота ще оцени по-добре отколкото линк с от вида: mysite.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D0%B8%D0%BF ? Какво мислите ?

От: Permalink на пост - кирилица или латиница?

То и този е на латиница. :)
Да, много по-добре ще бъде mysite.com/post_name , например.

Оценяват от кой/кого?
Аз също използвам в по-голямата част на кирилица. Разбира се не е красив адресът в IE например, но се преживява.

Възраждам темата, понеже съм пред дилема, а не мога да си извадя мнение по въпроса от нещата, които четох дотук. Пермалинк - кирилица или латиница от гледна точка на SEO?

Зависи от тематиката на сайта ти, според мен. Някога масово се използваха урл на кирилица, както и имена на домейни. Сега това нещо не е толкова актуално. Говореше се, че Гугъл ще оправи кирилизацията за урл-ите, но това така и не се случва. По-скоро от опитите ми дотук с доста сайтове забелязвам, че на по-малки сайтове с немного информация и използване на социални мрежи, споделяния и т.н. е подходящо да е на кирилица.

Ако обаче притежавате големи сайтове, особено спортни, новинарски или музикални, споделяте често по социалки, форуми и т.н., тогава тази шльокавица не се котира добре чисто от потребителска гледна точка. За такива сайтове урл на латински е по-подходящо :)

За неудобството съм съгласен, когато пуснеш линк и излязат 4 реда знаци не е никак приятно.
Иначе когато търся някаква много конкурентна ключова дума на кирилица в гугъл излизат смесени резултати, в много от тях на първо място е резултат, в който ключовата дума не присъства дори и на латиница в юерела.
На други дори да търсиш на кирилица ти подчертава думата, написана с латински букви, но не знам как е транскрибирането на латиница за букви като ч, ш, щ, ю, я.

Много благодаря! :)

За неудобството съм съгласен, когато пуснеш линк и излязат 4 реда знаци не е никак приятно.
Това лесно се избягва, просто се копира адресът без последната / и си излиза на кирилица.
Според мен няма особено значение, ако се коментира за Г - еднакво добре се справя с и адреси на кирилица и на латиницата.

Има програми , които имат проблеми с кирилицата. Освен това е дълго и грозно. На латиница е по добре , с горния плъгин става бързо и лесно. Дори може да си редактирате превода (коя буква на какво да отговоря).

Колеги, хайде да не преживявате дежавю
Адреса по никакъв начин не влияе на класирането на вашия сайт
Останалото е мистика около кристалната топка на SEO гурута

Всъщност съм го срещал при сериозни СЕО гурута като Brian Dean, но правейки собствени проучвания по темата стигнах до заключенито, че има доста неоптимизирани неща, за които трябва да помисля преди това.

https://en-gb.wordpress.org/plugins/cyr3lat/

Ако можех да раздавам репутация, бих ти дал една. От години използвам cyr2lat и всеки път редактирам буквите "ш" и "щ" в кода на плъгина. Не знаех, че има нова версия.

Аз винаги съм предпочитал кратките пермалинкове по няколко причини:

• първо няма ядове при постване в социалните мрежи
  • след това няма пет реда йероглифи ако потребителят реши да го сподели

Едно време бях дал ухо на спора за ползата от урл на кирилица и приноса му за SEO, но след няколко експеримента не открих никакви разлики.

Тъпото на плъгина е, че ще замени и публикуваните постове с пермалинкове на кирилица с такива на латиница, тоест хората ще получават 404 грешки при постовете във фейсбук и навсякъде всъщност.

Тъпото на плъгина е, че ще замени и публикуваните постове с пермалинкове на кирилица с такива на латиница, тоест хората ще получават 404 грешки при постовете във фейсбук и навсякъде всъщност.

Би могло да се направи htaccess редирект, ако не са твърде много

И как реши, че ще има 404? Wordpress-а си записва автоматично стария slug и прави 301 към новия.

Последно редактирано:

Url на кирилица е пълно безумие.

От: От: Permalink на пост - кирилица или латиница?

На мен ми ставаха 404. Не открих опции за редирект.

Горе