Re: От: QHoster - Представяне
Като за начало - този път не почна добре.
Винаги са предлагали RAID-10. Преди бяха с 3Ware 9650SE, но вече се предлага само Adaptec 5405 като 4-портов вариант (2 портовия си е пак 3Ware 9650SE). Не сме имали нито секунда проблеми с hetzner. Отговарят на запитванията до 5 мин. Явно много четеш чужди форуми и се връзваш на всичко. Намери и прочети статията на Martin Hetzner, в която се обяснява защо се изпозлват такива машини и как никога не би платил луди пари за server grade оборудване.
Очаквах интересен отговор, обоснован с факти, а получих - нещо си. Никъде из офертите им не видях да се предлага нещо различно от софтуерен RAID 1. Или вие имате някакъв по-специален план, изготвен за вас? Възможно, но едва ли.
Що се отнася до темата на Мартин Хетцнер - крайно не ме касае, защото само по себе си това твърдение отблъсква. Това е все едно да кажеш "аз съм фотограф" и да ползваш sony w210 за фотоапарат. Не случайно се продават xeon-и в пъти повече от колкото i7 (десктоп вариантите) до момента. Хората си гледат бизнеса, защото бизнеса им е важен. Cpubenchmark.com за разлика в тестовете. За действителна разлика - ами ще ти се наложи да се добереш до такава машина за да я усетиш.
По другия въпрос - да, чета, интересувам се. Хората се оплакват - ФАКТ! Вие не сте имали проблем за момента, а до кога вече е друг въпрос.
Точно за това сме избрали за партньор голям доставчик за да не чакаме по 2-3 дена някой да ни достави части. Не съм запознат с кризата на Спейс.бг, но всеки отговаря за себе си. Много големи доставчици както ти казах и преди са имали времена на даунтайм от по 5-10 часа.
А много големи доставчици имат failoever сървъри, и? Ако нормалния хардуер, който се предлага във всяка една барака, наречена "компютърен магазин" обезпечава и радва клиентите ти, добре, няма проблеми. Аз просто си изказах мнението. Не, че държа да работя със SAS дискове, та нали има SATA2 - разлика от 65% в производителността не е проблем
Между другото как си представях фирма като нас от провинцията със сървъри например в София ? Кой ще ги поддържа ?
Както го поддържате в Германия - remote hands, други въпроси?
И друг въпрос ти като клиент какво би предпочел да се хостваш на сървър, който се подменя на 2 години с нещо много по модерно или да стоиш на някой модел 2005/2006 или по стар понеже фирмата си го е купила или взела на лизинг и е вечно неин ? Според теб как се избива сървър, който струва 8000-10000 лв. и то на БГ пазара ? Да не говорим за какви суми става въпрос за самата колокация. Извинявай, но твоя поглед върху целия този бизнес е като клиент ползващ бюджетен виртуален сървър някъде си ...
Аз като клиент, предпочитам да хоствам там където ми предлагат най-добрите условия. Ако фирмата си разбира от работата, ще знае какво значи думата "upgrade". Тази думичка ще фигурира във финансовия и отчет, а и ще бъде отделен бюджет за следващата година за именно тази думичка.
И приятелю не аз съм се хванал на хорото да предлагам услуги, които изискват материално обезпечение от няколко хиляди лева, а ти. Ти си задавай тези въпроси, а не го прави на мен.
И да, прав си, моя поглед върху това е чисто клиентски, но като клиент държа на качество. Машина сглобена за 1100 лева не е качество за мен. Защо? Ами защото вместо да ви платя за 10торно по-ниски ресурси, мога да си купя тази машинка, което ще ми излезе 1100 лева + 160 лева за ups + 12 * 20 = 360 лева интернет - 1500 лв. По твоята логика, ти караш клиентите си да си хостват нещата сами, защото не показваш нищо различно от това, което биха могли да инвестират в мазето си!
Умен човек си личи ти, но я караш доста ... абе тия какви да хостват на някакви си наети домашни компютри ...
Карам я като клиент. За това до колко съм умен, е доста спорен въпроса. Аз не се възприемам като такъв, а просто заинтересован в дадени области, а за съжаление, мрежовото оборудване и хостинг бизнеса са ми част от интересите.
Интересно ми е какво мислиш за големите БГ хостинг компании от София, които вземат оборудването си на лизинг. Лизинга дали означава, че сървъра да речем е твой ? Ами не не значи : .. след изтичане на срока по договора лизингополучателят става собственик на лизингования актив.
Така, че ти дадох доста материал за размисъл. Дано не съм тем отегчил.
Все ми е тази с какви лизингови договори са обвързани. Мен ме устройва сайтовете ми да са хоствани на X5670, (макар, че в момента съм на далеч по-слабото X5650), а не на 920/980 процесорчета със 7200 оборотни хард дискове, произведени за средностатистическият геймър. След като хората успяват да вземат, дори на лизинг подобни машини, значи се справят с пазара, а твоята гледна точка е крайно погрешна.
А и в интерес на истината, човека взел кредит и инвестирал - си избива парите и след това разполага с нещо, а ти? Наемател?
Схвана ли?
Ако не си - е твой проблем, нямам повече време за губене в обяснения на подобни щуротии.
Сега аз ти дадох доста неща за размисъл. Сполай!