От: SCRAPEBOX - Mнения и препоръки
Благодаря ви още веднъж за съветите... Няма проблем да взема и някакъв VPS, както каза BullBlogger, но не може ли само проксита да купя(по-читави) като за начало, тъй като мисля да пробвам програмата с бластове към 1-2 сайта, които не са ми основните..Ей така , да се понауча... А и се надявам да събере добър списък с що-годе прилични линкове...
Наско, VPS най-просто казано е сървър, а булблогъра ти препоръча да си вземеш VPN( Virtual Private Network ) или иначе казано частна мрежа, като второто един вид ти прикрива IP адреса и играе ролята на нещо като прокси. Когато става дума за 2 сайта, смятам, че няма смисъл да хвърляш допълнително пари за проксита/VPS/VPN. Минуса да ползваш публични проксита е, че при бласт ще има по-малко success rate, но пък ще успееш да се научиш да работиш с програмата. Естествено по-добре е да имаш платени проксита, но все пак си е разход, който може да не успееш да оправдаеш, ако не бластваш толкова.
Ето и малко повече разяснение:
Scrapebox + VPN + Публични безплатни проксита
Понеже има няколко вида проксита ( такива, които ти скритват IP адреса и такива, които са прозрачни т.е. играят ролята на Gateaway ) е възможно в дадена ситуация да пускаш коментари и да се вижда твоя IP адрес, съответно е възможно твоят IP адрес да бъде баннат или да влезе в разни спам филтър списъци. Това обикновено води до по-малък success rate при следващият бласт. Варианта не е лош, но мисля, че е крайно неподходящ специално за Scrapebox, понеже ти забавя бласта. Причината е, че трафика ти минава през VPN-а и чак тогава се праща до сайта или иначе казано схемата на трафика изглежда така:
Scrapebox -> VPN -> Публични безплатни проксита -> Website
Както виждаш скороста на бласта ти зависи първо от твоят интернет, след което от бързината на интернет връзката на VPN-на и накрая от бързината на прокситата... Първо заради бавната скорост на бласт ще ти падне успешното публикуване в по-бавни сайтове и второ ще ти падне успешното публикуване и заради кофти проксита.
Scrapebox + Платени проксита
Аз ползвам този метод. Не е перфектен, но е сравнително добър особено в комбинация с бързи проксита. Скоростта е приемлива и успеха се увеличава, понеже тук основно зависи твоята скорост на интернет връзката и скороста на прокси сървърите. Схемата изглежда така:
Scrapebox -> Прокси сървъри -> Website
Scrapebox + Безплатни публични проксита
Бих казал, че е доста неефективен метод, но все пак върши някаква работа. Success rate пада значително, но все пак при по-добър списък се постигат добри резултати. Подходяща комбинация за изучаване на програмата. Основните минуси е че бавно се бластва и има проблеми с scrape-ването на блогове. Някой от параметрите няма да ти работят коректно(например site
и ще получаваш директно бан от google. Схемата изглежда така:
Scrapebox -> Безплатни публични проксита ( обикновено бавни и спират да работят след 10-15 минути ) -> Website
Scrapebox + VPS + Платени проксита
Това е вероятно най-добрият вариант, понеже VPS сървърът ще работи денонощно и можеш да бластваш непрестанно, съответно има най-голяма производителност. Най-често VPS сървърите имат много добра интернет свързаност, което пък от своя страна ускорява процеса в N* пъти. Желателно е да се ползват платени прокси сървъри, понеже при голям обем от бластване и scrape е почти сигурно, че ще ти баннат IP адреса я от Google, я ще влезе в некой спам филтър, а и повечето VPS провайдъри не разрешават пускане на подобни програми през сървърите им и при един репорт ще ти спрат сървъра. Възможно е да ползваш публични безплатни проксита, но ще те заболи главата през 30-40 минути ( в най-добрият случай ) да търсиш нови работещи и отделно ще ти забави бласта значително и в край на сметка няма да получиш това което ще ти предложи VPS-са на 100%. Схемата изглежда по този начин:
Scrapebox от VPS -> Платени проксита -> Website
Принципно, ако гледаме схемите с VPN имаш една стъпка отгоре, което забавя бласта. При безплатните проксита пък това забавяне се получава от скороста на самите прокси сървъри от което пък ти пада процента на успешно публикуваните коментари и все пак между тези 2 варианта, този в VPN е по-добър, понеже се предпазваш от банове.
В другата категория между това да пуснеш Scrapebox от твоят компютър или VPS там нещата се свеждат до това, че да ползваш VPS ти дава възможност за непрекъснати бластове и ровене за свежи списъци, както и по-добра интернет свързаност, което ускорява и процеса и ти вдига шанса за успешно публикуване на коментарите в по-бавни блогове. Естествено минуса му е, че се плаща допълнително и не знам до каква степен би било рентабилно, ако го ползваш за 1-2 сайта и не предлагаш платени услуги за да си избиеш разхода за VPS.
Надявам се да съм успял да ти дам някакви напътствия