Вижте сега - според мен не може да има разработчик, който казва ще ти направя сайт за 250 лв и разработчик, който ще ти каже, че ще ти направи сайт за 2500 лв. Един от двамата лъже. Точно колкото може да има веган кашкавал. Но, голямото Но в случая е, че 250 лв са пари и аз съм ги дал. На мен като ми се обадят и ми кажат: "бюджета ми е 200 лв", аз казвам какво мога да направя за тия пари. При мен е подвеждане, понеже за 250 лв се декларира, че ще свършат работа. Да, сега ще си платя, но пак няма да дам 7-8000 лв, каквито разработчици се навъдиха.
И няма да е лошо всички самозабравили се да се замислите - почваш бизнес - имаш големи планове, но нямаш големи пари. Искаш бизнеса ти да е онлайн. Имаш да кажем 10к лв. Ако дадеш 7 за сайт, то с к'ви пари ще заредиш стока, ще пуснеш реклама и прочие?!
Та за сайт ще дам 7к, само ако съм си приготвил 50к за бизнеса. А според моя опит - неща, които съм ги почвал с малко пари са успявали, а неща, които съм ги почвал с много финанси са се проваляли върховно.
Това, което казваш е на теория вярно, но за някакъв собственик на къща за гости, бакалия или друг микро бизнес, който не разбира грам от изработка на сайтове, отваря Грабо, вижда оферта за 250лв и си казва "защо пък да не пробвам". В този ред на мисли тази услуга изобщо не трябва да се предлага и за това съм съгласен, но ти си човек, който не е от вчера в интернет. Не знаеш ли, че един лиценз за тема струва 65$ минимум и отгоре ти слагат VAT? Отделно имаш като минимум един SEO плъгин, Rank Math е по-евтин и по-добър от останалите, но и той струва колкото темата. Значи за да имаш един нормално работещ сайт без никакви претенции най-малко трябва да се изхарчат 130$ + 20% = 156 (280лв приблизително). Е, как излиза сметката? Проста математика е това.
В този ред на мисли:
"Направили са така, че каквото се качи на една страница, се качва навсякъде"
Според мен не ти трябва "WordPress майстор", на който да платиш едни други 200лв и да оплюеш, че нищо не може, а просто да си купиш лиценз за темата и да замениш файловете, защото е много вероятно този проблем да е от някой нулиран плъгин/тема, който е стара версия и има конфликт с PHP версията.
Не знам защо уж хора, които са наясно как работят нещата в уеб искат всичко да им се върши за без пари, наистина. Такива мижави услуги ще изчезнат, когато собственици на бизнез престанат да се държат като консуматори, които искат да потребяват повече и повече за все по-малко пари.
Не, нито един от двамата не лъже. Онзи с евтиния сайт вероятно няма никаква идея какво са потребителски пътеки, семантично ядро, лендинг страници, A/B тествания, mobile-first indexing и все такива чудати термини от дигиталния маркетинг, чието познаване е много необходимо за успеха на даден сайт. Добрите фирми започват с маркетинговата стратегия и фунията и завършват с изграждането на сайта. Плюс това всеки себеуважаващ се специалист се записва на някакви семинари, конференции, обучения, купува някакви книги по темата.. това струва много пари, дава доста актуални знания и трябва да се "избие" отнякъде. При фирмите от типа "сайт за 250лв" са се научили да инсталират тема и да сменят съдържание, с това започва и завършва работата.
Така че - услугата не трябва хич да се предлага в този й вид, но и ти трябваше малко да си напишеш домашното. Работа на клиента е да разпитва какво се включва в услугата за 7к и какво в тази за 250лв, да сравни, да пита и да вземе информирано решение.