Worpdress и неговите възможности

Bekew

New Member
Здравейте,

Искам да попитам хората, които имат наистина голям опит с Wordpress няколко въпроса.

1. Wordpress достатъчно добър вариант ли е ако искаш да създадеш бизнес, които е насочен към продаването на услуги и промотирането на бизнеси. От личен опит знам, че не е най-добрия вариант за онлайн магазини, но въпреки това ако създам сайт, който има голям брой от страници (над 2к) то би ли се справил добре с Wordpress?

2. От доста места чувам, че това е една базова платформа. Интересно ми е дали сте или сте ставали свидетели за онлайн бизнеси, които си структурират цялата система за работа през този онлайн уеб билдър.

3. Платформата до каква степен влияе на бързината, SEO оптимизацията и кеша на сайта? Има ли защо да се притеснявам, ако избера възможно най-добрата хост услуга?

Надявам се, че някой може да даде адекватни отговори, защото искам да стартирам един проект и се чудя дали Wordpress е най-добрия вариант за това.
 
Привет,
Малко са общи тези въпроси, но все пак ще се опитам да отговоря.

1. "продаването на услуги и промотирането на бизнеси" не означава нищо конкретно. Правил съм бая магазини на WP, включително и 1 собствен имам. Хората правят по шестцифрени обороти с тази платформа и чак тогава започват да мислят за къстъм решение. Ако се направи качествено няма никакви проблеми, освен ако няма твърде много продукти - разбирай десетки хиляди. Слабото звено на WP е базата данни, има твърде много неща, които не са оптимизирани особено ако сайта е правен с готова тема и са инсталирани куп плъгини, от които всеки си прави негови таблици и записи. Съответно базата данни става космическа с нарастването на съдържанието. Но това също може да се оптимизира при добро къстъмизиране
2. Какво означава "цялата система за работа"? Ако мислиш да ползваш WP като CRM работата е загубена. Също какво е "онлайн уеб билдър"? WP е CMS, а не просто някакъв билдър.
3. Ако се направи както трябва и най-вече ти като собственик си гледаш нещата като хората в последствие, а не изтипосваш снимки по 5МБ с неправилен размер зареждането ще ти е ТОП. Ето и статистика на един WP сайт през сърч конзолата:
1685348498067.png

Та, напълно е възможно да си имаш бърз и ефективен сайт, за хостинга ти трябва един VPS и ще стане още по-бърз.


Ако споделиш повече данни за проекта може да ти бъде отговорено по-детайло. При всички положения винаги съм казвал, че е най-добре да стартираш с някакъв CMS и чак като ти тръгне наистина бизнеса да мислиш за къстъм решение, защото и най-калпавия wp сайт понякога е по-добър от къстъм сайтове, които са правени без мисъл.
 
Какво и е слабото на базата при WordPress когато се ползва по предназначение - сайт със статии и постове?
И как с вземането на VPS сайта ще зарежда по бързо, от какво?!
 
WordPress е идеален за ЕООД-та, записани в ТР с 2.00 лв. начален капитал.
 
Проектът определя платформата и / или технологиите, които ще го направят добър и успешен. Обратното е според мен малко неправилно. Друг е и момента, че много платформи застъпват много типове бизнес нужди. И все пак, тук отново се прави преценка коя е най-подходящата. Странно ми е как има различни мнения, едните казват, че е супер за техни е-комерс проекти, други я плюят, но пак пиша, че много зависи и от проекта и от екипа зад него.

Всеобща тайна е, че всеки малък или стартиращ бизнес разчита на бюджет, до който да се разпростре. Ето защо тук се слага един много сериозен филтър и от това следва ограничения избор, като системи като WordPress, opencart, prestashop, Cloudcart, Shopify и други стават водещи при избора. А е-комерс не е ограничен само до тях, казвам го от опит.

И на въпросите ще се опитам и аз да дам някакви що годе адекватни отговори. :)

1. Всеки един open source cms може да стане супер добре, или супер зле. Това изцяло зависи от екипа зад него, от рисърча на тема и плъгини, до намирането и настройването на подходяща среда, чак още до кода, който после се предлага да не прави мизерии.

Виждал съм кофти WordPress сайтове, виждал съм много добри, същото мога да отнеса и към останалите системи. Като всичко останало, имаш нещо дадено в ръцете, една база, от теб зависи какви ще надградиш. Хора с кофти опит, с кофти мнение са обикновено тези с "ших си я сама" , лишени от какъвто и да е опит, или са наели т.нар. бюджетни изпълнители.

2. Не съм много сигурен, че разбрах какво означава "цялата система". Но ако говорим за онлайн системата си, познавам, и са много. Както работещи магазини, така и сайтове на компании, фирмени сайтове, дори и други. Мултиезични, каталози, информационни сайтове и портали, форуми дори. Всеки се е постарал да ги изгради добре и да инвестира в тях. Тогава се получава.

3. Винаги има място за притеснение. Тук ключов момент е оптимизацията, в зависимост от средата. Или подбираш среда подходяща на вече оптимизирана системата, но най-добре е двете неща да се срещнат - добра оптимизация, кеш и всичко от страна на системата и добър хостинг, който да изпълни всичко.

Пак ще го напиша, системата и технологиите зависят изцяло от нуждите на бизнеса. WordPress определено може да отговори на тях, но винаги може да има по-добри. ;)
 
Какво и е слабото на базата при WordPress когато се ползва по предназначение - сайт със статии и постове?
И как с вземането на VPS сайта ще зарежда по бързо, от какво?!
Ами ако си беше направил труда да прочетеш написаното, сигурно нямаше да ме питаш.
 
Съответно базата данни става космическа с нарастването на съдържанието.
Може ли дефиниция за "космическа"? 10G, 100G, 1T?
 

Горе