WP базиран сайт на 3 езика, как?

N1ck

Active Member
Здравейте,

Не вярвах че ще ми се наложи скоро да правя подобно нещо, но ето че дойде и моят ред - сайт на 3 езика, при това и на Български.

След кратко проучване се оказа, че изнендващо няма безплатно добро решение... направо не е за вярване, но най добрият проект е станал платен, а друготе са доста по-зле, какото изглежда. Някой има ли опит, може ли да помогне? Струва ли си wpml.org ? Найстина ли е по-добър от всичко останало? Реално аз искам да мога всяка статия да е написана професионално на 3-те езика и да може да се сменя езика. Като се смени езика да се превежда и менюто естественно. И да е SEO friendly ...

И втори въпрос - как пишете url на български? Със латински букви или с български? Кое е за предпочитане и защо?

Благодаря за съветите!

Тези дни ще го взимам този MPML за един блог и ще споделя, но като гледам доста добре би се справил. Мисля, че ще се пробва за една годна и ако сме доволни, ще продължим. Разбира се говоря за малкия му пакет от $29. Но определено другите предлагат повече.

Другият метод, който ми идва наум, и е адски повече бач е да се прави млтиблогинг, което не е никак оферта. ;) На събдомейни. Има един друг плъгин за транслейт, но не ми вдъхва доверие. gTranslate ли беше.

От: WP базиран сайт на 3 езика, как?

Имам стара версия на WPML от периода преди да стане платен. Ако някой иска мога да му я шерна. Повтарям - СТАРА ВЕРСИЯ Е, обаче е жилезна!

А защо не multisite базиран на geoip и под домейни или директории, както намекна Blinky? Нещо от сорта на:

RewriteEngine on
RewriteCond %{ENV:GEOIP_COUNTRY_CODE} BG [NC]
RewriteRule ^$ http://bg.domain.com [L]

На мен лично ми се вижда по-малко работа, защото така или иначе повечето теми са преведени на другите езици. Трябва само на български да се добави, а това става лесно с poedit или друг подобен метод. Също така и е по-професионално, потребителите се redirect-ват автоматично според ip адреса. Естествено трябва да има и бутон.

Re: От: WP базиран сайт на 3 езика, как?

Имам стара версия на WPML от периода преди да стане платен. Ако някой иска мога да му я шерна. Повтарям - СТАРА ВЕРСИЯ Е, обаче е жилезна!
Добре, че го видях това. Може ли една да видя как е. Ще ти бъда благодарен. Би си я купил, но нямам много доверия какво ще преведе и как ще омаже всичко. Веднъж купувах такъв плъгин и една тема, която бяха премиум и от тогава малко ме е страх. Ще я пипнем, ако е нужно, но щом е железарка, ще стане. ;)

Я, колко хубава тема. Може ли да го хвърлиш и на мен този плъгин, че си завърших проекта и сега ми се въртят едни идеи за чуждия пазар, ама така и така ще правя нещо, защо да не стъпя и на бг пазара.

От: От: WP базиран сайт на 3 езика, как?

qtranslate ти е достатъчен. Може със "slug" модификацията, за да променяш урл.

Кофти му е това че слага всичко на едно място - всички езици в един пост, което не знам колко е добре.

Може ли и на мен? 29 бих ги дал с кеф ако върши работа, но е добре ако мога да то пробвам първо, понеже забелязах че зависи до някъде ит от темата...

А защо не multisite базиран на geoip и под домейни или директории, както намекна Blinky? Нещо от сорта на:

RewriteEngine on

На мен лично ми се вижда по-малко работа, защото така или иначе повечето теми са преведени на другите езици. Трябва само на български да се добави, а това става лесно с poedit или друг подобен метод. Също така и е по-професионално, потребителите се redirect-ват автоматично според ip адреса. Естествено трябва да има и бутон.

Това е нещото което ми дойде първо в главата, и мисля е мн добър вариянт. Проблема е че няма как да линкнеш различните езици примерно, в случай че гео ип то не даде добър резултат, например аз щесто предпочитам да чета на английски в оригинал от колкото превод на българси (когато става въпрос за интернет неща). и ще е добре ако попадна на някой вътрешен адрес да мога да цъкна един бутон и да видя същата статия на друг език... не знам това как може да се реши при този вариянт, но ти сигурно знаеш?

Никой не сподели за имената на адресите - на български ли ги пишете?

izbelvane-na-zubi или избелване-на-зъби???

Аз залагам на вторият вариянт, но нямам опит - добре ли работи при всички? Не искам маймуни на екран....

Edit: Току-що попаднах на това: Creating a Multilingual Website with Thesis не съм го изчел всичко още но изглежда става за всяка тема :)

Последно редактирано:

RewriteEngine on

Заради SEO... ;) Помисли си - вместо да развиваш един домейн развиваш bg. en. ro. и т.н. докато при WPML се променя езика като човека си остава на същата страница, просто се прибавя един параметър в повече за езика и се указва кой е дефаулт езика. Така се оправяш и с каноникала.

Re: От: От: WP базиран сайт на 3 езика, как?

Заради SEO... ;) Помисли си - вместо да развиваш един домейн развиваш bg. en. ro. и т.н. докато при WPML се променя езика като човека си остава на същата страница, просто се прибавя един параметър в повече за езика и се указва кой е дефаулт езика. Така се оправяш и с каноникала.
Това така ли е за този плъгин? Интересно не ги ги минаха на друго ниво тези транслейт плъгини - да създава реална директория, в която е другата езикова версия. ;)

Принципно към wpml можеш и geoip да добавиш. Само че не схващам аргумента ти за SEO. Някак си не ми се вижда логично да таргетираш няколко държави и да не разделиш сайта на домейни, под домейни или поне под директории. Не съм експерт де.

Аз пък не ви хващам логиката нещо. Що не си направите 3 отделни сайта? Демек печалбата по 3?

Аз пък не ви хващам логиката нещо. Що не си направите 3 отделни сайта? Демек печалбата по 3?

Ми труда, ми разходите. Не са ли и те тройни.

Занимавал съм се известно време с Multilang support за един сайт, който е геймърски и админа искаше да поддържа редица езици като бързо да може да се добавя още.
Решението което ползвахме бе PyroCMS, дете на CodeIgniter. MVC структурирана система. Израждаш си MVC-то, вкарваш си мултиланг опциите и след което всяка статия ще има директно опция да бъде на който си език си избрал.
Когато потребителят избере примерно статия 5 на англисйки и след това кликне примерно на полски, автоматично отива на 5та статия с полски превод. Най-забавното е, че след 5месеца борба и търсене на мултиезично решение, то не се ползва поради липса на преводачи. /facepalm, fml.
Бая играчка е, но ако си използвал преди CodeIgniter, ще се справиш. Лично на мен, като напълно начинаещ с MVC и CI/PyroCMS ми се стори бая тежка и мъчителна задача.

Разбира се, предполагам и WordPress има подбна функционалност, но там си го представях единствено с множество блогове, като във всеки пост му се указва линк към статията за друг език, отделно да извежда флагове на езици които са в текущо в наличност.

Защото е по-лесно и по-бързо да избереш
Нова статия->
[* ][BG]-> пишеш статията на бг.
[ ][EN]->
[ ][FR]->

След което
Редакция на статия:
[ ][BG]->
[* ][EN]->пишеш статията на англ.
[ ][FR]->

Редакция на статия:
[ ][BG]->
[ ][EN]->
[* ][FR]->пишеш статията на френски

Всичко се извършва от една страница, от един сайт, от един контрол панел. По-малко админ панели, по-малко пароли, по-малко възможни дупки в сигурността, по-малко време за менинджмънт.

Принципно към wpml можеш и geoip да добавиш. Само че не схващам аргумента ти за SEO. Някак си не ми се вижда логично да таргетираш няколко държави и да не разделиш сайта на домейни, под домейни или поне под директории. Не съм експерт де.

;) Е ти явно мислиш че всички тук са скучаещи милинери и ей-така решават поне 3 сайта да развиват от спортна злоба само и само да се таргетират различни държави. Нали разбираш че проблемите със сигурността, скалирането и грешките водещи от това са доста по-скъпи?

Това за под-домейните сега ще ти го обясня... нека искаш да направиш блог на ДайректХост. Какво би направил - блог.директхост.цом или ввв.директхост.цом/блог Сега проблема е че няма правилен отговор, но 99% от оптимизаторите препоръчват втория подход. Защо? Когато направиш статия и някой започва да я харесва и шерва наляво-надясно (т.нар. естествен линк билдинг!) в първия подход ще вдига блог.сайта-ти.цом което се и очаква. ОБАЧЕ (!!!) според търсачките блог.сайта-ти.цом и ввв.сайта-ти.цом са НАПЪЛНО РАЗЛИЧНИ и със това не помагаш на ввв.сайта-ти.цом. Т.е. линковете няма да помагат на основния ти сайт! Във втория случай ако има линк тежестта му се предава и на основния сайт - ввв.

Сега това беше прост пример със ввв и блог сега си представи по-чалнат пример когато имаш бг.сайта-ми.цом, ен.сайта-ми.цом, де.сайта-ми.цом и ввв.сайта-ми.цом за тук простотията започва да става пълна. Далеч по-добре е да ги организираш така сайта-ми.цом/бг, сайта-ми.цом/ен, сайта-ми.цом/де или сайта-ми.цом/?ланг=ен, сайта-ми.цом/?ланг=бг и сайта-ми.цом/?ланг=де - като това не се препоръчва.

Сега - тук 10^100 са направили една препоръка:
https://support.google.com/webmasters/answer/182192?hl=en
като са разгледали различните варианти и плюсове и минуси.

Сега след като се направи мултиезичноста обаче трябва да се оправят каноникалите (!!! ВАЖНО !!!) и да се оправи ето това:
https://support.google.com/webmasters/answer/189077
което си е нещо като мултиезичен каноникал - и указваш какви са останалите езици и на кои линкове се намира.

Сега - самите 10^100 казват че няма лесен начин, но трябва да се избере един.

Само да поясня за wpml плъгина. Нужно е (ако искате БГ да ви е дефолтен език) да се внедри .mo в config файла, след като го задам, ще дам фидбек. За сега плъгина си работи пуска, само където се кара с уиджитите, поне с един специфичен за темата.

Понеже съм работил по много такива сайтове да си изкажа и аз мнението.

1) За бюджет, т.е. ако нямате лиценз за WPML, ползвайте qTranslate. Освен всичко факта, че е безплатен е и адски удобно за въвеждане на информация, още повече ако друг човек който не се е занимавал с това ще го прави. Поне за мен е по-удобно де.

2) WPML. Каквото и да си говорим е на светлинни години от qTranslate. Имаш свобода да избираш кое да се превежда (таксономи, категории, страници, всякакъв вид пост тайпове). Имаш аддон за превод на темплейт/добавки през админ панела. Имаш десетки опции за които дори не знам от къде да почвам да изреждам. Определено това е решението за всеки голям проект. Единственото, което на мен лично не ми допада е добавянето на превод - става като отделен пост за разлика от qTranslate.
Т.е. добавяш един пост да речем на Български, публикуваш или запаметяваш като драфт, и след това горе в дясно трябва да кликнеш върху плюса за да добавиш превод, съответно получаваш ново празно поле, което за мен специално е малко неудобно защото трябва да работя с няколко таб-а на браузъра, вместо да кликвам между езиците както е направено с jquery в qTranslate.

Като цяло каквото и да изберете - все има плюсове и минуси. Основното е, кое на вас ще ви бъде по-удобно за ползване.

П.П. multisite за сайтове на различни езици си е живо мъчение. Просто нямате на идея колко ще си усложните живота и колко нерви ще хвърлите с това.

П.П. multisite за сайтове на различни езици си е живо мъчение. Просто нямате на идея колко ще си усложните живота и колко нерви ще хвърлите с това.
Няма да стане с този плъгин. Май ще мина на метода с директории. :) Нищо лично WP девелопърите, но никой до сега не ме е очаровал с транслейт плъгин. Все нещо някъде гърми. ;)

От: Re: WP базиран сайт на 3 езика, как?

Обоснови се? :) Аз го намирам за страшно удобен feature. 1 инсталация, 1 база, 1 главен сайт с добавки/теми, 1 конфигурация -> множество сайтове. Чисто от административна гледна си спестяваш куп работа като го сравним с 3 или 50 отделни инсталации например. Също така footprint-a върху сървъра е по-малък, т.е. натоварването е по-малко = пестиш и пари.

Ок, има и по-удобен метод със собствени wordpress репота за ядрото, добавките, темите и custom файлове за различните инсталации с баш скриптове за deploy, но това е за хората с по-изкривени наклонности като мен.

Темата въобще прочел ли си я изобщо?

Прочел съм я, но ти не разбра какво се опитвам да обясня. :beer:

Последно редактирано:

Горе