Що за пост?
Напротив печелят, но е малко по-абстрактно.
Или защо Google са такъв монопол - те са хем платформата, хем рекламодателя.
Смени си програмистите.
По-важното е:
Който иска да подкрепя създателите (хората, които правят видеото) най-добрия начин е като закупим Youtube премиум. Така всички печелят.
- създателя на видеото взима своя дял
- youtube взима своя дял
- рекламодателя получава своята експозиция, за която е платил
- а ние не сме заливани с реклами
11лв. буквално са една бира. Не разбирам какво се циганите.
YouTube не ви кара насила да сте негов продукт, но вие не искате да сте продукт, а храненици на безплатен обяд. Същото е и с хората, правещи YouTube видеата.
Реалността е, че хостването на видеа струва пари. Нито тези, които ги гледат, искат да платят за тях, нито тези, които ги създават - някак си не излиза сметката, за YouTube.
Когато има спонсориране във видеото, YouTube печели 0 стотинки от това, каква им е изгодата и от вас зяпачите да печелят нула стотинки, някой трябва да го плати тоя хостинг все пак.
Напротив печелят, но е малко по-абстрактно.
Или защо Google са такъв монопол - те са хем платформата, хем рекламодателя.
11лв. било много за събскрипшън, 2лв. било по-нормалнот. Е, да, като не плащаш ти сървърите по-добре да е 1 лев. 11 лева на месец ти дават дават безкрайно гледане, ако средната продължителност на клиповете, които гледа човек са 10 минути и имат 3 реклами, т.е. на всеки 3 минути и половина, а вземем среден CPM от 7 долара, който YouTube трябва да избие, това са 330 видеа по 10 минути на месец гледани от потребителя или 11 видеа по 10 минути на ден, или 1 час и 50 минути. Ако гледате повече от това, сте на печалба, ако гледате по-малко, сте на загуба. И обратното на YouTube - ако гледате повече, те са на загуба, ако гледате по-малко, те са на печалба.
Само че го има и друго - при 1000 реклами по 30 секунди, от които да кажем ги скипвате на 10 секунди, пестите 10 000 секунди. Или 150 минути. Повечето хора за 2 часа и полвина могат да изкарат много повече от 11лв. ако ги вложат в работа. Т.е. да нямаш събкрипшън се равнява да плащаш не 11лв. а примерно 50-100лв. на месец за YouTube в пропуснати ползи.
На мен не ми пука дали някой си плаща или не, аз съм за пиратството и безплатния обяд, но в крайна сметка същите хора, които мрънкат че има премиум опция и ги карат да си изключат адблока, ще ореват юрталъка, ако YouTube спрат платформата. Същите тези хора с радост плащат 25лв. на месец кабелна да гледат реклами през 1/3 от времето, в което зяпат телевизора. Или както споменаха горе, с радост ще четат платена статия във вестник, която да им загуби половин час от живота от някой некомпетентен неморален драскач, защото е по-шик така.
Аз през Opera си гледам без реклами. Но сигурно ще си пусна премиум, защото на телевизора не мога да сложа хром, а не искам да си губя живота в реклами. Предпочитам да бъда изнуден от платформа да си платя за гледане без реклами, отколкото по другите по-кофти начини да ми набутват реклами, за които няма adblock.
А хората с адблок откровено ме дразнят вече и мен - налага ми се да наемам магъосници, за да траквам бисквитки и да продавам евтинджоски китайски боклуци на съответните хора с бисквитки. Нищо не се е променило от момента, в който Apple взеха да прилагат тъпите им рестрикции, освен че си губя 2 часа на седмица да обяснявам на програмисти какво искам да направят, за да им заобиколят тъпотиите. Стига с тва прайвъси вече, it's so 1878.
Смени си програмистите.
По-важното е:
Който иска да подкрепя създателите (хората, които правят видеото) най-добрия начин е като закупим Youtube премиум. Така всички печелят.
- създателя на видеото взима своя дял
- youtube взима своя дял
- рекламодателя получава своята експозиция, за която е платил
- а ние не сме заливани с реклами
11лв. буквално са една бира. Не разбирам какво се циганите.