От: АЗ ПОДКРЕПЯМ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ - ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА
Ако не всички, то почти всички такива чуждестранни инвеститори имам предвид. Да, основно имам предвид тези, които внасят 5 и изнасят 10, но също и примерът споменат от теб с фирмите само за износ. На пръв поглед нямаме изтичане, а само внос, но не е съвсем така. Нека си припомним, че според икономиката и човешката работна ръка се счита за ресурс ("човешки ресурс"). Даденият инвеститор е избрал нашата държава, защото тук този ресурс се купува/продава на безценица. Той няма изгода от това хората да получават нормални (по-високи от настоящите, които са трагични в повечето случаи) заплати за труда си. В този случай си гарантираме продължаваща постоянна мизеря като сегашната и няма как да говорим за бъдещи планове за повишаване на доходите/заплатите на хората. Ако се вдигне цената на труда в България, тези инвеститори ще преместят бизнеса си в друга държава от третия свят. Така попадаме в омагьосан кръг.
Аз не съм напълно против чуждестранните инвестиции. Аз съм против класическата политика да идват тук да въртят бизнес фирми, които не подлежат нито на натиск чрез данъчно облагане, нито на рестрикции от друг характер. Т.е. говоря за фирми нерегистрирани в България, които оперират на територията на България. За да функционира държавата, никоя фирма оперираща на нейна територия не може да е по-голяма и по-силна от нея. В момента, в който някоя фирма, се окаже по-голяма от държавата, по един или друг начин тя става държавата.
А Северна Корея наистина се опитват прекалено пряко да се борят със западняците и тяхния смукачески модел. Проблемът им е, че се опитват да надвият тоталитарни схеми (и политически и бизнес такива) чрез тоталитарни методи. Няма как да надвиеш някой идейно, ако в това отношение си не по-различен от него.
П.П.:
Отклонихме се от темата.
Колега извинявай, говориш не свързани работи. Дай да почнем от горе на долу:
1. Всеки бизнес се стреми да вади на 5 не 10, ако може - но това не става ей така с думи, а с действия. За да вложиш 5 и извади 10, сигурно дава още 30. Дори самите големи вериги това е валидно - цялата логистика, спедиция, маркетинг, външни услуги, складови наличности, логистични центрове, машини и оборудвания, подръжки и чак накрая работна заплата - това е в пъти по 5. Дори да изключим този фактор, което е невъзможно, за да има някой покупателна способност, то трябва да има заплата, за да има трябва да работи нещо, за да работи нещо, някой трябва да е създал условията. Така, че щом се избира едно а не друго, то не е проблем стига с какво да се плати.
2. В икономиката му се нарича, труд или човешки капитал. Човешки ресурс в бизнеса го търсим термина.
3. Не си наясно как работи система - да ниски са заплатите, но той има нужда от качествен труд. Когато доста работодатели искат да работят, те имат нужда от служители/работници, когато има много работатели/бизнеси/инвеститорите да търсят, труд. Работодателите търсейки труд с умения и опит почват да се конкурират един с друг и да спечелят те вдигат заплатите и придобивките. Когато иска някой, да произвежда той има нужда от фактори на производство, когато те са кът цената им расте.
Пример ИТ сектора и аутсорсинг услугите - заплатите растят с двуцифрени темпове и се отварят нови и нови работни места. За справка масово това са чужди инвеститори.
4. Как мислиш, че ще са повишават заплатите, без да работиш?! Да не би от държавата
5. Какво означава неподлежащо на регулация и рестрикция. Всека регистрирана БГ фирма подлежи на нашето законодателство - без значение БГ ли е собствеността или не. А бизнеса не трябва го регулираме и рестрктураме, трбява се остави да се развива по пазарен принцип. Дай ми пример за някой дошъл и голям и не спазващ нищо БГ?
Какво ще рече пак това ми е чудно - идва Х частник налива пари създава заводи, наема хора купува суровини плаща осигуровски, заплати, данъци и го спукват от инспекции и проверки - какво повече искаш. Е последното трябва отпадне де и то за всички.
6. Толкова голям, да дойде и да стане по-голям от държавата няма как да се случи, ако държавата не си продава властта в лобистични схеми с бъдещи ползи. Всяка регулация и рестркция е следствие на лобизъм и така се ограничава конкуренцията - ако не знаеш добре е да знаеш вече. Държавата е в бизнеса на продаване на власт и даване на привилегии на определени избранници.
С тези 6 точки не целя се заяждам, а консктруктивно да ти опиша, че инвеститор/собственик на предприятие/бизнесмен и служител е ситуация, при която и двете страни печелят - win win situation - обратното на ситуация и респективно обратното на ситуация с нулев резултат( единият да вземе, означава другията да загуби)
Ето ти клипче за размисъл:
[video=youtube;4Ttbj6LAu0A]http://www.youtube.com/watch?v=4Ttbj6LAu0A[/video]