Намалението на резерва от встъпването на правителството на Б. Борисов до встъпването на П. Орешарски е 1 885,30 млн лв. (7 710.5 - 5 825.2). Намалението на резерва за 5 месеца управление на кабинета Орешарски е 923,60 млн лв.
Увеличението на просрочени задължения на правителството на Орешарски към бизнеса за 5 месеца са 5277,40 хил.лв. (не са включени общинските задължения).
Бюджетното салдо по КФП към 31.05.2013 г. е положително в размер на 45.5 млн. и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 71.8 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 26.2 млн. лв.
Бюджетното салдо по КФП (актуализиран) към 31.10.2013 г. е отрицателно в размер на 443.0 млн. лв. и се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 204.4 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 238.6 млн. лв.
Всичко това така поднесено е супер спекулативно и няма нищо общо с действителността. Истината е, че нещата не се различават много и в двете правителства. Реално намалението на резерва и увеличението на кредитите и задълженията при управлението на ГЕРБ е 6 650,77 млн. лв.. (в тази сума не съм включил 1.319 млрд. лв. откраднати от НЗОК), а за 5 месеца управление на тройната коалиция е 417,35 млн. лв. Тези сметки са излишни, всеки може да види дефицита за определената година, като зад него стои намаление на резерва и/или увеличение на задълженията.
Дянков орева как бил заварил изпразнена хазната и колко големи задължения са му завещали, резерв 7 710.5 и просрочени задължения 37 224,0 хил.лв. Моето мнение е, че за откраднатите 1.319 млрд. лв. от НЗОК (не 2 млрд. лв.) Дянков трябваше да влезе в затвора.
Това, че се увеличават задълженията не винаги е лошо, проблема е за какво се ползват тези пари. Един прост пример, ако аз взема кредит от 10 000 лв. и го ударя на разврат и живот и след година нямам нито един лев, а комшията ми вземе 100 000 лв. и ги инвестира в активи които му носят 20% възвращаемост на година, кой според вас след година ще може да си връща кредита. Следващите няколко години независимо кой ни управлява ще има увеличение на задълженията на държавата.
Относно ускореното връщане на ДДС. По времето на ГЕРБ нямахме проблеми, връщаха ни го в края на срока или ден два закъснение. Сега за последните 5 месеца, първо искане забавено с 50% от срока, второ искане върнато за 50% от срока (ускорено), трето искане вече имам забавяне с 50% от срока и още не ни е върнато (но има индикации че ще ни се преведе до края на тази седмица). И с това не искам да кажа колко лоши са сегашните, нещата са поносими. Проблема е в огромното количество неверни глупости които говорят всички политици, не само сегашното управление.
Аз залагам, че бюджет 2014 ще бъде актуализиран догодина след лятната ваканция на парламента, независимо дали ще има предсрочни избори или не (стига да не стане чудо и европейската икономика да не генерира по-голям растеж от очакваното).