fifi
Well-Known Member
От: Re: От: Re: От: Re: От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие
Така си мислиш. Чувала съм за доста хора, които примерно "грабят" (така да се каже) европари за земеделието.
Примерно, отпускат на човека Х някакви пари да засее да кажем домати и чушки еди колко си дка. Той ги засява и си взема субсидийките без да му дреме за реколтата и без да прави планове да се развива в тази насока И след като свършат европарите. Това, примерно не го разбирам. А тези проверяващите, кое им е строгото? Като видят, че има засято там и не ги интересува после. Неразбирам как се допуска неправомерното усвояване на пари. :X Нито пък колко тъп трябва да си, да ти дават пари наготово, а ти да ги харчиш и да не ти пука за реколтата, след като може да си развиеш хубав бизнес, например.
Ест., това го говоря за земед. иначе другото еврофинансиране може да се следят по-строго нещата.
Иначе, например ако започвам бизнес и трябва да вложа първо мои средства изобщо не бих си губила времето да се разправям с европари и изобщо с държавата! За мен няма смисъл!
Има смисъл да направиш план, ако е добър да ти дадат пари да го реализираш, а ако не е да не ти дадат и така... За мен си е голяма простотия да те карат да влагаш от теб и после да ти били давали, ама не е много сигурно, щото видиш ли може да "изникне" някоя криза или нещо друго и да се замотаят. Такива програми биха могли да помогнат за вече готов бизнес - да се развие, разшири. Но за някой да почне от нулата - просто няма смисъл от тях, след като се изисква да си набавиш сам средствата първо.
@fifi, може да се почне и с по-малко. Но не там е идеята да почнеш някакъв бизнес. Идеята е да почнеш бизнес, които смяташ, че ще успее и няма аналогия, или поне предлага нещо по-добро от конкурентите си. В повечето случаи (да не кажа във всичките) сумата за неговото финансиране се определя от бизнес плана и идеята. А сумата, която определя идеята обикновено не води до нещо много креативно и успешно. И момента с "давам ти ги" го няма. По-скоро е "заслужи си ги", което е добре, но само ако влиза в нормалните граници.
Няма много логика в едно 70% от проектите, но хората имат нужда да ги финансират, защото искат или да стъпят на друг пазар, или да засилят рекламата, да купят нова техника, да наемат повече специалисти, да обучат сегашния персонал, и какво ли не. Все пак не става само да плащаш данъци и да си честен, трябва и от време на време да се пуска малко аванта. В случай, че се иска една здрава икономика де.
Едните програми са с частично финансиране, а други - с възстановяване на средства. Вторите малко са кофти, ако се прецакат нещата, а те се прецакват нон стоп защото държавата и в частност агенциите не са запознати с термина "потоци пари" и какво се случва при забавянето им. Не че първия тип е още по як. Просто се мисли малко повече преди да се обвържем с европрограмите, защото е слабо звеното между теб и парите. Преценява се дали бизнеса ще понесе тази тежест. И като казвам тежест, имам предвид целия финансов и административен капацитет. Ако смятате, че бизнеса ви няма да понесе забавяне на средствата от европрограмата (което се случва в почти 99% от случаите), не се захващайте. Ще ви доведе до големи проблеми.
Няма логика. Както споменах логиката преди средното звено е желязна, но до тук.
А то е ясно, че никой няма да им граби парите. Имат си силна документация и условия, който ако са спазени, всичко е по план. Има тарикати, но те не са много успешни в маменето, а отделно тези на горните нива - там са големите измамници. Дребните с европроектчета по 50-100 000 няма да теракатеят толкова.
Така си мислиш. Чувала съм за доста хора, които примерно "грабят" (така да се каже) европари за земеделието.
Примерно, отпускат на човека Х някакви пари да засее да кажем домати и чушки еди колко си дка. Той ги засява и си взема субсидийките без да му дреме за реколтата и без да прави планове да се развива в тази насока И след като свършат европарите. Това, примерно не го разбирам. А тези проверяващите, кое им е строгото? Като видят, че има засято там и не ги интересува после. Неразбирам как се допуска неправомерното усвояване на пари. :X Нито пък колко тъп трябва да си, да ти дават пари наготово, а ти да ги харчиш и да не ти пука за реколтата, след като може да си развиеш хубав бизнес, например.
Ест., това го говоря за земед. иначе другото еврофинансиране може да се следят по-строго нещата.
Иначе, например ако започвам бизнес и трябва да вложа първо мои средства изобщо не бих си губила времето да се разправям с европари и изобщо с държавата! За мен няма смисъл!
Има смисъл да направиш план, ако е добър да ти дадат пари да го реализираш, а ако не е да не ти дадат и така... За мен си е голяма простотия да те карат да влагаш от теб и после да ти били давали, ама не е много сигурно, щото видиш ли може да "изникне" някоя криза или нещо друго и да се замотаят. Такива програми биха могли да помогнат за вече готов бизнес - да се развие, разшири. Но за някой да почне от нулата - просто няма смисъл от тях, след като се изисква да си набавиш сам средствата първо.