Аз също попаднах на тази информация, която ме "обнадежди", но в същото време в СИДДО чл. 14, ал. 1 между България и Люксембург пише:
Независими професии
1. Доходите, получени от местно лице на едната договаряща държава от свободна професия или от други дейности с независим характер, се облагат само в тази държава, освен ако то има редовно на разположение определена база за извършване на своята дейност в другата договаряща държава. Ако то има такава определена база, доходите могат да бъдат облагани в другата договаряща държава, но само такава част от тях, каквато е относима към тази определена база.
Т.е. тълкувам закона, че когато дейността се извършва в чужбина, данъци се плащат там. Или "могат" да се плащат там по желание?
Относно ЕООД и "самокомандироване" бях чела някъде, че същата дейност трябва да се развива в Б-я и фирмата трябва да има определен брой служители и оборот в държавата. В противен случай, откриването на фирма с цел командировка в чужбина се води данъчна измама. Нямам представа колко е вярно.
Всеки случай благодаря много за допълнителната информация, а написаното по-горе е за дискусия, ако някому е интересна темата. Аз лично се изумих колко разнообразен може да бъде счетоводният свят
.