От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?
Хубава новина за мен (информативно) и лошо май за всички ни.
Аз май съм първия от форума които данъчните искаха да посетят.
Нека да дам малко информация и аз на не информираните като мен до преди няколко дена.
Данъчните си водят стандартна процедура за проверка на не декларирани суми над 15 000 лева.
Т.е. ако имаш от Наложни платежи 10 000 лева, никой няма да те потърси. Обаче ако освен това видят движение от Epay.bg или от банковите ти сметки с извлечения от PayPal и общата сума надминава 15 000 лева. Ще те потърсят.
Актовете са за това.
Преди няколко дена ми се обадиха и на мен за подобни декларации и да изискват счетоводството на фирмата ми която те не откривали... Тъй като извършвам търговия извън България им казах че могат да ме хванат за на "Мойсей Жезела" и да не казвам какво още. След около 1 час пауза ми звънна някакъв по нахален тип да ми чете законите (Бати майката, тес от НАП по нахални от събирателните фирми) и да ми казва че ако до 7 дневен срок не предоставя документи, щял съм да изгоря много лошо.
Разбира се му теглих на тоя една майна и му казах, че още веднъж обади ли ми се, ще си дойда до България и ще го запаля.
След 20 мин, ми звъни Г-ца Христина Георгиева която е отдел финансови измами към боб чорбата.
Тъй като в НАП работят недоносените свинчета на някоя позната физиономия по телевизията и не си разбират от работата, ми обясниха че от началото на годината до сега в сметките е надминала салдото над 15 000 лева е било необходимо да декларирам парите в НАП дали са внесени пари от заплата в чужбина, спечелени от хазартна игра, дарени или продажба на движимо или недвижимо имущество, за да могат да определят "Свинчоците" дали да се облагам на 10 % данък в България.
Така че колеги... действайте с необлагаемите приходи от куриерските фирми.
Шегата на страна.
1. Регистрирайте се като физическо лице за да ви се начислява данъка.
2, Задължително разпечатвайте някакви електронни фактури между вас и клиентите ви, от ваше име.
3. На фактурите крайната клиентска цена да си е същата. Напишете само + 10 % данък и минус 10 % отстъпка от магазина, за да ви остане същата крайната цена. (Има и други методи).
4. Когато стигнете 1000 лева дължим данък т.е. съберете 10 000 лева. Внесете 200 лева е НАП и направете разсрочено плащане.
Тъй като България е членка на ЕС. Законите за данъци са:
Разсрочено плащане с минимална първоначална вноска 200 лева.
Задължителни минимални вноски месечно 20 лева, може да пропускате и по 1 -2 месеца и да внасяте пак 20 кинта.
Така няма да имате никакъв проблем. Нито пък ше се водите длъжници на държавата тъй като сте пуснали декларация за разсрочено плащане на данъци.
Общо взето, внасяйте по 20 лева от време на време в НАП-а да не ви пипат и могат да ви барат за ... ай да не казвам де.