"Според мен настроенията по отношение на вирОса и цялата ситуация са формирани у всички още през март-април 2020. Който по начало е по-критичен, той започва да вижда всички нередности."
Само да споделя някои мои виждания относно настроенията по отношение на вирОса на по-критичните поначало.
Те са преди всичко поначало по-малко страхливи (да не казвам силни думи като "смели"). Защо е така, унаследено ли е, или е "отракване" от живота - трудно да се каже. От тези, които познавам и съм имал възможност да се запозная с техни родители, баби, дядовци, да науча за родовата им история, винаги се е оказвало, че е родова черта. Може просто да съм случил на такива, не знам.
Така че, по-малката страхливост е по-голяма устойчивост на истини, които не ти изнасят и не те карат да се чувстваш добре. Оттам можеш да си пропусклив за горчивата реалност без да чувстваш [твърде голямо] безпокойство.
Така че, по-критичният е следил развитието от много по-рано и много ясно вижда днешния цирк като заключителния напън на дългогодишни усилия. В тоя смисъл за него няма "днешната ситуация" отделно от "дългогодишният напън за свръхконтрол".
Ако тоя напън се проследи - с усилие да не го оцветяваме с излишни връзки, за да си допълним липсващите звена; нито да отнемаме връзки, за да не чувстваме безизходица - може да се стигне и до "вековен", а може и до "хилядолетен" напън. В крайна сметка фактите или са, или не са; не са като надписване на бройки и надуване на страшност за постигане на цел. Ако не е както казвам - значи не е, и точка.
Темата е бездънна, то е ясно.
С тъпите и незаинтересованите няма проблем, те са "хванати". Но умните трябва да се научат как да мислят, за да мируват и да съдействат.
Продажният или объркан днес чичо Чомски добре беше развил схемата с насочената към интелектуалците манипулация. (Както и Оруел) Обаче Ноам, колкото и да е дълбок, спира донякъде, откъдето натам академичната подготовка не му позволява да бръкне. Защото ще влезе в "недоказуеми или труднодоказуеми конспиративни теории". (Които нито са недоказуеми, нито труднодоказуеми.) Така че той също е жертва на манипулативна обработка за отбрани високи умове. И днес го четем и слушаме какво говори.
Това, поне за мен, е един от безценните дарове на днешната миришеща отдалеко ситуация, в която заемайки едната или другата страна, можеш да бъдеш или сринат, или тиражиран и сигурен за бъдещето. Че предлага почти безупречно мерило за показ на: 1. дълбоко законспирирани "честни" интелектуалци; 2. интелектуалци, оплетени в манипулативни мрежи от по-висок тип. 3. интелектуалци, които разбраха и просто се насраха и заиграха по свирката на директивата. (Сигурно има и още типове.)
Оруел го беше написал в '1984': "Дори висшите членове на партията малко разбираха целите на Ингсоц". И наще така. Но пък знаят, че изпълняват поръчки с пагубни за мнозинството последствия. В тая връзка да си кажа мнението, че според мен целите на цирка не са финансови; за печалба са, обаче има скъпо, има и много по-скъпо. Парите ги вземат изпълнителите, колкото по-високо - толкова повече.
А простите и неосведомените са ясни. Те виждат поредното от несвързаните помежду си "бедствия". И хората отгоре идват с "навременните решения".
Карбовчето - което е пълен продажник и сега пищи с общият хор колко сме прости, че не се доверяваме на Думата, - добре го беше казал навремето (по памет): 'Хора, които от толкова дълго живеят в кенефа и така са свикнали с кафявия цвят, че са престанали да го забелязват.' И те виждат поредица отделни лайна идващи отнякъде, без да ги виждат като част от разрастващият се кенеф, в който живеят.
Само дето карбовчето забравя да спомене, че активно е цапал и цапа кафяво.
И той е някаква форма на контролирана опозиция вкарваща голям процент истини в грешни поначало коловози, с цел да отвлече мисловния поток на критично мислещите в сбъркани, лесно контролируеми релси.
Идва някой и казва "Ама той просто го прави за пари, не като конспирация!". А доброутро, много ясно, че изпълнителите го правят за пари, че за какво друго?! На различни нива - за различни пари. Но това как доказва, че няма поръчители с по-"високи" цели, които наемат изпълнители? Всяко задълбочаване, даже плитко, сочи към обратното.
По-приятно ми е да слушам някой тъп, той поне е честен, а има и непрепречен път за развитие. Както Оруел (член на Фабианско общество
) го беше казал чрез персонажа си Уинстън Смит "Ако има надежда, тя е в пролите". Да не казвам какво му беше отговорил партиецът О'Брайън, че да запазим чашата наполовина пълна.
Айде пак се осрах..Поне компенсирам със забавни стихчета, кво, не е ли?
И кво постигнах: 1. казах неща на хора, които ги знаят, 2. другите и да не знаят, не се интересуват; а и да се поинтересуват, тва няма да им помогне с нищо. Поне пописах
(Според мен бях коварно подведен от Aseas, който, знаейки, че ми е слаб ангела, пуска фитили за разсъждения. Много е хитър той..
Ше си заплатя дължината на поста със стегнати и макс кратки постове за Файцер, хапчетата, и вакссъдържимото.