Ваксинирахте ли се ?

Ваксинирахте ли се ?

• Да

• Не съм, но ще се ваксинирам

• Не съм и няма да се ваксинирам

• Още не съм решил

Резултатите ще са видими само след гласуване.
Чети и внимавай в темата. ;)

Защо "Антиваксър" е обида, аз пък не мога да разбера. Има цели имена изградени с тази представка (антидепресанти, в случая се бори с депресията, нещо което аз лично виждам тук). Аз защо не се обиждам като ме нарекат ваксар? Нещо много тънкообидни идвате, миличките. Имаш някакъв сериозен проблем с хората. Виж дали има хапчета анти-мраз или подобни, за симптомите си, че всеки с различно от твоето мнение бива насъскван или агитиран против теб. И явно нямаш социални профили да видиш коя група е по-нападателната, за това малко наизуст говориш тук.

А що овца да е обида? Следваш си стадото, не се отделяш, нямаш собствено мнение, седиш до овчаря да не те изяде вълкът до момента, в който не те изяде овчара. Нищо обидно, семпъл животец.

Ти нали беше тоя със средните пръсти след 3,4 доза?
Европейската комисия предложи актуализация на правилата за координация на безопасното и свободно движение в ЕС, които бяха въведени в отговор на пандемията от COVID-19.
  • Стандартна валидност на сертификата за ваксинация: За да се избегнат различаващи се подходи и подходи, водещи до затруднения, Комисията предлага стандартен срок от 9 месеца за приемане на сертификатите за ваксинация, издадени след приключване на основната ваксинационна серия. Деветмесечният период е съобразен с насоките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) относно прилагането на бустерни дози след период от 6 месеца и предвижда допълнителен период от 3 месеца, за да се даде възможност за адаптиране на националните кампании за ваксинация и осигуряване на достъп до бустерни дози за гражданите. Това означава, че в контекста на пътуванията държавите членки не следва да отказват приемането на сертификат за ваксинация, издаден по-малко от 9 месеца от прилагането на последната доза от основната ваксинационна серия. Държавите членки следва незабавно да предприемат всички необходими стъпки, за да осигурят достъп до ваксинация за онези групи от населението, чиито издадени преди това сертификати за ваксинация се доближават до 9-месечния срок.
Въпреки, че пише че е за пътуване, това е същото сертификатче без което не можеш да идеш никъде освен за кайма и мокри кърпички (тука във великия Запад).

Тва новото зализано перфе, къде се плюнчи в момента като МП няма как да избяга от ЕС разпоредбите, ама го гледам пипа лекинко, щото на балканеца ако му се резнеш рязко ти го набива.

@ReminD
Бех мернал, че си впечатлен от статистиките на New Zealand, беше го цитирал, би ли си/ни ремайнднал какво беше полОжението там по същото време на миналата година, без галската отвара. :D

Последно редактирано:
Всъщност съжалявам, че тоя ми пост идва точно след един от редките напоследък на Новата. Да не се приема като засиране на горния, просто моя си го бех написал и все след някой щеше да е. (Без тва е дълъг и ше се трие скоро.)
--------------
БИОТЕХНОЛОГИЯ
Невидимото мастило може да разкрие дали децата са били ваксинирани
Технологията вгражда имунизационни записи в кожата на детето

"Проследяването на ваксинациите остава основно предизвикателство в развиващия се свят и дори в много развити страни документите се губят и родителите забравят дали детето им е в крак с новостите. Сега група изследователи от Масачузетския технологичен институт разработиха нов начин за справяне с този проблем: вграждане на записа директно в кожата.

Заедно с ваксината, на дете ще се инжектира малко боя, която е невидима с просто око, но лесно се вижда със специален филтър за мобилен телефон, комбиниран с приложение, което осветява кожата с близка инфрачервена светлина. Очаква се боята да издържи до пет години, според тестове върху кожа на прасе и плъх и човешка кожа в чиния.
...
Изследването, проведено от биоинженерите от Масачузетския технологичен институт Робърт Лангер и Ана Якленец и техните колеги, използва кръпка от малки игли, наречени микроигли, за да осигури ефективна ваксинация без стискане на зъби. Микроиглите са вградени в устройство, подобно на лейкопласт, което се поставя върху кожата; не се изисква квалифицирана медицинска сестра или техник.
...
Екипът в крайна сметка използва технология, наречена квантови точки, малки полупроводникови кристали, които отразяват светлината и първоначално са били разработени за етикетиране на клетки по време на изследване. Доказано е, че боята е безопасна за хората.
inline_1_mchugh2HR.jpg

<Микроскопско изображение в близък план на масива от микроигли, което може да доставя квантови точки в кожата.>
...
Подходът поражда някои опасения за поверителността, казва Праусниц, който помогна за изобретяването на технологията за микроигли и ръководи Центъра за дизайн, разработка и доставка на лекарства на Georgia Tech. „Може да има и други опасения, които пациентите имат относно „татуирането“, носенето на лична медицинска информация върху телата си или други аспекти на този непознат подход за съхранение на медицински досиета“, казва той. „Различните хора и различните култури вероятно ще се чувстват различно за това да имат невидима медицинска татуировка.

Когато хората все още се ваксинираха за едра шарка, която оттогава е ликвидирана по целия свят, те получиха видим белег на ръката си от изстрела, който улесняваше идентифицирането кой е бил ваксиниран и кой не, казва Якленец. „Но очевидно не искахме да оставим на хората белег“, казва тя, отбелязвайки, че екипът й търси идентификатор, който да бъде невидим с просто око. Изследователите също така искаха да избегнат технологии, които биха предизвикали още повече опасения за поверителността, като сканиране на ириса и бази данни с имена и данни, които могат да бъдат идентифицирани, казва тя.
inline_2_mchugh3HR.jpg

<Квантовите точки след прилагане в кожата на гризачи. >

Работата е финансирана от фондация Бил и Мелинда Гейтс и е възникнала поради пряка молба от самия основател и филантроп на Microsoft Бил Гейтс, който подкрепя усилията за унищожаване на болести като полиомиелит и морбили в целия свят, казва Якленец. „Ако нямаме добри данни, наистина е трудно да се изкорени болестта“, казва тя.

Изследователите се надяват да добавят по-подробна информация към точките, като например датата на ваксинация. Заедно с тях, екипът в крайна сметка иска да инжектира сензори, които също биха могли да бъдат използвани за проследяване на аспекти на здравето, като нивата на инсулин при диабетици, казва Якленец.

Това от статията в Scientific American
базирана на изследователската статия, публикувана в Science Translational Medicine:
.....

Това е скучното, друго от статията в Scientific American ме мене грабна:
"Този подход вероятно ще бъде един от многото, които се опитват да решат проблема със съхраняването на медицинска информация на индивидите, казва Ручит Нагар, четвъртокурсник в Harvard Medical School, който също не е участвал в новото проучване. Той управлява компания, наречена Khushi Baby, която също се опитва да създаде система за проследяване на такава информация, включително история на ваксините, в развиващия се свят.

Работейки в северния индийски щат Раджастан, Нагар и неговият екип са измислили огърлица, наподобяваща местно носена, която компресира, криптира и защитава с парола медицинска информация. Колието използва същата технология като чиповете за радиочестотна идентификация (RFID)"

"Компания, наречена Khushi Baby" Тва как се произнася? Според мен оригинално от индийски е Шуши Бейби. И аз поздравявам малко предсрочно преди абсулвентската, четвъртокурсникът Ручит:

Паднее ли веечеертааа, а Khushana ее саамааа,
ой Khushi Khushii Khushaаnaаа, мояаа единствееенааа,
ой Шуши Шуушии Шушии Бейби, мояаа едиинствеенааа

Ajde cqlata Раджастан-maala: rucete goreee za Ruchit Nagar!

ой Khushi Khushii Khushaаnaаа, мояаа единствееенааа...

Антиваксъри наистина е название, което не е редно да се дава в случая за ковида. Ако хората против ковид ваксините бяха против ваксинирането като цяло, бих разбрал, но иначе - не е редно.
Названието обаче съществува от доста преди 2020 и тогава също е описвало хора, които са против определени лекарствени препарати (ваксини) заради съмнението, че причиняват аутизъм, парализа и какво ли още не. Сега ситуацията е същата, само че в по-големи размери и вместо за живак говорим за графенов оксид. Въпросът е до колко е безвредна всяка една отделна ваксина. В крайна сметка те са просто медицински лекарствени препарати, общо казано лекарства. А ние знаем, че едно лекарство може да помага много повече отколкото вреди (ако въобще вреди), но може и да вреди много повече отколкото помага. Не може така с лека ръка да се твърди, че само едното или само другото е вярно. Всяко лекарство си е само за себе си и трябва да се оценява като такова. При лекарствата трябва индивидуален подход към всяко едно от тях.

Всяко лекарство си е само за себе си и трябва да се оценява като такова. При лекарствата трябва индивидуален подход към всяко едно от тях.

Да си дойдем на думата.

Идните години ще се прокара практика лекарствата и леченията да са 100% персонализирани. Технологията е задвижвана от последните новисити в генната терапия (включително mRNA ваксините) и AI, който има достъп до всички проучвания и открития, които някога са правени. Плюс достъп до личните здравословни данни на конкретния индивид чрез различни устройства. Следващия Apple Watch например ще може следи супер много параметри от типа на кръвна захар и ниво на кислород в кръвта.

За който не разбира на къде бия - след EV другия бум ще е в biotech индустрията и персоналното лечение.

Та, ако утре дойде такъв изкуствен интелект, който лесно доказва, че едно лекарство/ваксина имат повече полза отколкото вреда пак ли няма да искате да се ваксинирате?

Имайте предвид, че дори сега въпросните ваксини е разработват по подобен начин, но с различен модел. Противно на вярванията проучвания свързани с Ковид се разработват от много време и не са нещо ново.

Питам защото се интересувам от bitotech инвестиции и съм запознат с това какво правят и планират компаниите. Този въпрос съм го задал на много хора. Почти всички отговарят по един и същ начин. Подозирам, че въпросните привърженици тук на тезата, че ваксините за вируса са лошо нещо ще отговорят по същия начин.

Аргументите ви за това да не се ваксинирате нямат никаква валидност и са породени единствено от чиста доза страх, неразбиране и неоправдани конспирации. При някои си е направо комплекс, видиш ли те винаги знаят нещо повече от заблудените.

Отново ще повторя, че нивата на ваксинация са най-ниски в държави, където населението няма вяра в местната власт. Реално не са виновни хората, но въпреки това е жалко.

Ти си малоумен, няма значение дали се ваксинираш или не. Просто на никой не си му необходим и си идеален за депопул или за морски свинчок в най-добрия случай.

Четох те в други теми колко си самоуверен и пак ти казвам: ти си малоумник и заради мнозинството като теб, се радвам искрено, че живеем в тия хубави времена на кардинални решения.

Инвестиции в биотех? Хаххахаах, кой беше ти? Кой те брои теб за нещо?

Ето сега предистория за нежния и също малоумен анжелкоотварна: метаверситу, туй невинну дяти, беше изкендзал наред с другото, че САМО И ЕДИНСТВЕНО най-ниските слоеве на обществото се дърпали от ваксите. Демек: той, малоумникът, бил от висш слой. Анжелко, и ти си от висшия слой, който все иска да си стисне ръцете с по-висшия слой (както ти е аватарят). И двамата заедно сте от един слой...тоалетна хАртия.

Тва е великото днес: няма повече място за малоумници, а те са много. Нямам АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ проблем с вас и вашите решения. Ще ви гледам, докато има/м нет, как се лензите и спихвате "ма кво стана с пазара; ма тва събитие как стана и отде дойде". И тва много ми харесва: че сте такива, с тия избори и така ще увяхвате скоро.
Голямата ми драма е, че няма да мога да го видя на живо. А го заслужавам, мамка му...

Моля да се отбележи, че тва ми е личното мнение, да не се обвързва с групата или мненията на отделните хора. Аз съм малко по-така (някои го изтълкуваха като нежнодушие:) ). Мирси.

Та, ако утре дойде такъв изкуствен интелект, който лесно доказва, че едно лекарство/ваксина имат повече полза отколкото вреда пак ли няма да искате да се ваксинирате?
Тук не може да има еднозначен отговор. Естествено, че няма да отхвърля ваксината с лека ръка, ако около нейното налагане не смърди толкова ужасно.

Когато се отхвърля идеята за естествения имунитет след прекарана инфекция, но се налага тезата, че ваксините са 100% ефективни, нормалният човек започва да изпитва съмнения към всичко, свързано с въпросната доктрина.

Ако имаме наистина страшна инфекция, която убива около 20 - 30% от заразените - е оправдано да рискуваш с нов и доста съмнителен медикамент. Когато обаче тежките и смъртните случаи са под 5% в световен мащаб, рискът просто не е оправдан.

Надявам се това да отговаря на въпроса ти. :)

Ти си малоумен, няма значение дали се ваксинираш или не. Просто на никой не си му необходим и си идеален за депопул или за морски свинчок в най-добрия случай.

Четох те в други теми колко си самоуверен и пак ти казвам: ти си малоумник и заради мнозинството като теб, се радвам искрено, че живеем в тия хубави времена на кардинални решения.

Инвестиции в биотех? Хаххахаах, кой беше ти? Кой те брои теб за нещо?

Ето сега предистория за нежния и също малоумен анжелкоотварна: метаверситу, туй невинну дяти, беше изкендзал наред с другото, че САМО И ЕДИНСТВЕНО най-ниските слоеве на обществото се дърпали от ваксите. Демек: той, малоумникът, бил от висш слой. Анжелко, и ти си от висшия слой, който все иска да си стисне ръцете с по-висшия слой (както ти е аватарят). И двамата заедно сте от един слой...тоалетна хАртия.

Тва е великото днес: няма повече място за малоумници, а те са много. Нямам АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ проблем с вас и вашите решения. Ще ви гледам, докато има/м нет, как се лензите и спихвате "ма кво стана с пазара; ма тва събитие как стана и отде дойде". И тва много ми харесва: че сте такива, с тия избори и така ще увяхвате скоро.
Голямата ми драма е, че няма да мога да го видя на живо. А го заслужавам, мамка му...

Моля да се отбележи, че тва ми е личното мнение, да не се обвързва с групата или мненията на отделните хора. Аз съм малко по-така (някои го изтълкуваха като нежнодушие:) ). Мирси.
Еееееее. От кога чакахме тоя маниер на говорене. Тук вече всичко разбрах. И ми хареса! :love:

..
Питам защото се интересувам от bitotech инвестиции и съм запознат с това какво правят и планират компаниите. Този въпрос съм го задал на много хора. Почти всички отговарят по един и същ начин. Подозирам, че въпросните привърженици тук на тезата, че ваксините за вируса са лошо нещо ще отговорят по същия начин.

Аргументите ви за това да не се ваксинирате нямат никаква валидност и са породени единствено от чиста доза страх, неразбиране и неоправдани конспирации. При някои си е направо комплекс, видиш ли те винаги знаят нещо повече от заблудените.

Отново ще повторя, че нивата на ваксинация са най-ниски в държави, където населението няма вяра в местната власт. Реално не са виновни хората, но въпреки това е жалко.

Крайно време е ти и останалите членове на двойно осакатеното поколение - веднъж от краха на родното образование, и втори път от навлизането на Интернет и тилифончитата, да си дадете сметка за нещо ключово:

Консумацията на онлайн съдържание далеч не е достатъчен фактор за превръщането ви в капацитети по дадена тема, или в можещи да вземат адекватни решения човешки единици.

Когато съм решавал извратени задачи по генетика, ти вероятно не си бил роден.

Останалото трябва да е ясно, та да не отегчавам повече аудиторията, че бая редове се събраха.

А що овца да е обида? Следваш си стадото, не се отделяш, нямаш собствено мнение, седиш до овчаря да не те изяде вълкът до момента, в който не те изяде овчара. Нищо обидно, семпъл животец.

Ти нали беше тоя със средните пръсти след 3,4 доза?
Овца не е обида? :eek: Добре, поразходи се и го кажи на няколко дами в обкражението си и гледай реакции. И ги питай тия от ФИФА като нарекат някой чернокож маймуна защо налагат глоби. Което пак ни връща на момента, че имате 0-лева толерантност, което е все едно, защото така си виждате света. И кво общо има средния пръст с 3-4та доза?
Това, че не можеш да го разбереш, при все, че ежедневно някой от нас ви го обяснява, е показателно.. Няма да си правя труда.

Явно хич не ти пука за ежедневните противоречия в постовете ти? И на мен не ми. Но при това положение не виждам как можем да водим смислен диалог.

Жив и здрав бъди! :)
Аз противоречия нямам със себе си нямам. Каквото съм написал, не съм се отментнал от него или съм го оборил. Не си прави труда, поне сега. Пийни едно голямо и пак те чакам привечер да пуснеш някои друг пост.

Крайно време е ти и останалите членове на двойно осакатеното поколение - веднъж от краха на родното образование, и втори път от навлизането на Интернет и тилифончитата, да си дадете сметка за нещо ключово:

Консумацията на онлайн съдържание далеч не е достатъчен фактор за превръщането ви в капацитети по дадена тема, или в можещи да вземат адекватни решения човешки единици.

Когато съм решавал извратени задачи по генетика, ти вероятно не си бил роден.

Останалото трябва да е ясно, та да не отегчавам повече аудиторията, че бая редове се събраха.
Що не си починеш малко, Генетика. Да не сте нещо колеги с @AseasRoa , и той го раздава капацитет в областа. :)

Пийни едно голямо
????
Не консумирам алкохол. Както не работя в бар, нито пък на магистралата.

Стига си правил глупави предположения, че по тях съдим доколко си способен да изградиш лично мнение по по-важни въпроси. ;)

Що не си починеш малко, Генетика. Да не сте нещо колеги с @AseasRoa , и той го раздава капацитет в областа. :)

Ма чакай бе, че аз почти не пиша в тая тема.
Човек да не се изкаже веднъж и айде да съм си почивал...

Малко толерантност и изслушване на събеседниците трябва да има.

За който не разбира на къде бия - след EV другия бум ще е в biotech индустрията и персоналното лечение.
Хората не спират да се тъпчат със захар, цигари и алкохол, ти си хванал да си фантазираш сценарии от футуристични филми. Но не всичко което лети, се яде. Хората възприемат иновациите, но само тези, които ги вманиачават. Дори ти няма да си следиш параметрите на новия Apple Watch.

Питам защото се интересувам от bitotech инвестиции и съм запознат с това какво правят и планират компаниите.
Така кажи. Най-накрая един да си признае финансовите интереси.

Отново ще повторя, че след като вече си си набил ваксичката, аргументите ни не те касаят и не са твоя работа.

Когато се отхвърля идеята за естествения имунитет след прекарана инфекция, но се налага тезата, че ваксините са 100% ефективни, нормалният човек започва да изпитва съмнения към всичко, свързано с въпросната доктрина.
Между другото, те ще се окажат още по-неефективни отколкото и аз предполагах досега. Ще припомня, че с малко математика изчислих ефективността им около 60-70% заради това, че боцнатите в БГ бяха 20-тина процента.

Убаче! В процента на вакснати се включват всички хора дето са отишли да си набият иглата - от такива с единия крак в гроба, през пенсии, през застаряващи, през млади, през тийнове и деца (не следя кои възрасти кога ги боцкат). Ако вместо "ваксинирани" обаче използваме думата "защитени", каква част от всички боцнати очакваме да са защитени от ваксичката? Не, не са всички, по простата причина, че младите и дори хората до към 50 са до голяма степен защитени от собствения си имунитет. Особено за младите и децата, ваксата е като все едно да дадеш Простамол Уно на 12 годишно момиченце - ни логика, ни смисъл, ни файда.

Така че, ако по официални данни вакснатите в момента са 27%, то защитените са доста по-малък процент. Това число 27% е изкуствено надуто поради участието на хора, които нямат място в тази статистика.

За неразбралите ще го кажа по друг начин. Представете си, че в една държава младите хора (от бебета до 30 годишни да речем) представляват 30% от населението, и само те единствено са боцнати. От останалите хора нито един не е боцнат. Технически, от цялото население боцнатите са 30%, но можем ли да твърдим, че 30% от населението на тази държава са защитени? Или по-скоро защитените клонят към 0%?

Между другото, те ще се окажат още по-неефективни отколкото и аз предполагах досега. Ще припомня, че с малко математика изчислих ефективността им около 60-70% заради това, че боцнатите в БГ бяха 20-тина процента.

Убаче! В процента на вакснати се включват всички хора дето са отишли да си набият иглата - от такива с единия крак в гроба, през пенсии, през застаряващи, през млади, през тийнове и деца (не следя кои възрасти кога ги боцкат). Ако вместо "ваксинирани" обаче използваме думата "защитени", каква част от всички боцнати очакваме да са защитени от ваксичката? Не, не са всички, по простата причина, че младите и дори хората до към 50 са до голяма степен защитени от собствения си имунитет. Особено за младите и децата, ваксата е като все едно да дадеш Простамол Уно на 12 годишно момиченце - ни логика, ни смисъл, ни файда.

Така че, ако по официални данни вакснатите в момента са 27%, то защитените са доста по-малък процент. Това число 27% е изкуствено надуто поради участието на хора, които нямат място в тази статистика.

За неразбралите ще го кажа по друг начин. Представете си, че в една държава младите хора (от бебета до 30 годишни да речем) представляват 30% от населението, и само те единствено са боцнати. От останалите хора нито един не е боцнат. Технически, от цялото население боцнатите са 30%, но можем ли да твърдим, че 30% от населението на тази държава са защитени? Или по-скоро защитените клонят към 0%?

... Особено като земеш предвид че боцнатите в България са ПРЕДИМНО МЛАДЕЖИ!

По-дъртите са недоверчиви, конспиративни и т.н.

Ма чакай бе, че аз почти не пиша в тая тема.
Човек да не се изкаже веднъж и айде да съм си почивал...

Малко толерантност и изслушване на събеседниците трябва да има.
Хахаха ееее ти искаше такова писане. Хем каза как искаш, хем се дърпаш.

Еееееее. От кога чакахме тоя маниер на говорене. Тук вече всичко разбрах. И ми хареса! :love:
Подкрепям :love: аз вече съм само на сеир. Така или иначе от седмици няма нищо ново по темата.

Даже направо мога да извадя числата. Към момента нещата изглеждат така:

1639590040928.png

Общо вакснати са 1,849,173, които при население от 6,872,517 правят 26.9% от населението.

Нека махнем всички до 29 годишна възраст, те са 204,432 (2.97% от населението). Тогава защитени можем да наречем само 23.9% от населението.
Ако махнем всички до 39 годишна възраст, те са 472,740 (6.87% от населението), тогава защитени можем да наречем само 20% от населението.
Ако махнем всички до 49 годишна възраст, те са 820,209 (11.9% от населението), тогава защитени можем да наречем само 14.9% от населението.

Припомням и как изглеждаше графиката на разпределение на умреляците по възраст, та всеки да може да си прецени до каква възраст счита хората за натурално защитени и незаслужаващи да бъдат определяни като ваксинирани:
1639590685390.png
Аз лично определям групата до 39 като почти напълно защитена, а групата между 39 и 49 като що годе защитена. Така че отчитам с едно такова дяволско закръгляване, че към момента процента на вакснатите "защитени" е около 16.66%, което е почти 40% по-ниско число от официалните данни.

При това положение ефективността на ваксичките пада под 50%.

Последно редактирано:
Подкрепям :love: аз вече съм само на сеир. Така или иначе от седмици няма нищо ново по темата.

Какво ново искате - Омикрона идва, ваксините все по-малко актуални, пандемията може би скоро ше свърши...

... Само графенът ше си остане завинаги :eek:

Даже направо мога да извадя числата. Към момента нещата изглеждат така:

Виж файлът 22373

Общо вакснати са 1,849,173, които при население от 6,872,517 правят 26.9% от населението.

Нека махнем всички до 29 годишна възраст, те са 204,432 (2.97% от населението). Тогава защитени можем да наречем само 23.9% от населението.
Ако махнем всички до 39 годишна възраст, те са 472,740 (6.87% от населението), тогава защитени можем да наречем само 20% от населението.
Ако махнем всички до 49 годишна възраст, те са 820,209 (11.9% от населението), тогава защитени можем да наречем само 14.9% от населението.

Припомням и как изглеждаше графиката на разпределение на умреляците по възраст, та всеки да може да си прецени до каква възраст счита хората за натурално защитени и незаслужаващи да бъдат определяни като ваксинирани:
Виж файлът 22374
Аз лично определям групата до 39 като почти напълно защитена, а групата между 39 и 49 като що годе защитена. Така че отчитам с едно такова дяволско закръгляване, че към момента процента на вакснатите "защитени" е около 16.66%, което е почти 40% по-ниско число от официалните данни.

Забравил си да сметнеш процента ваксинирани, дето са изкарали Ковида безсимптомно и са имали бонус антитела...

Горе