Едно нещо, което беше странно през цялото време на Короната - тази непрекъсната разнопосочност в изявленията и в действията. Един ден казват едно, на другия ден решават друго. И то на различни нива, от това в колко часа да затварят ресторантите до това дали да налагат задължителни сертификати.
Не мога да приема обаче, че тази хаотичност е била в следствие на неясната обстановка и огромното желание на световните "лидери" да решат проблема по най-добрия начин, което е довело до множество обърквания и грешки. Цялата работа си беше скрипт, от началото до края. Обаче скрипт с някак си неясна цел, противно на очакванията на така наречените "конспиратори", за които винаги има мръсна цел.
Тази хаотичност за пръв път ми направи впечатление при Тръмп. Цялото му управление мина по този начин. Дали той е вдъхновил Корона събитията да се управляват в негов стил, или чрез него са били експериментирани тези похвати, не знам. Важното е, че това трябва да е някакъв психологически похват за манипулация, и да си име име. Намерих термина Gaslighting. Поне неведнъж са определяли Тръмп по този начин.
И едно видео по темата, за въведение в похвата
Не мога да приема обаче, че тази хаотичност е била в следствие на неясната обстановка и огромното желание на световните "лидери" да решат проблема по най-добрия начин, което е довело до множество обърквания и грешки. Цялата работа си беше скрипт, от началото до края. Обаче скрипт с някак си неясна цел, противно на очакванията на така наречените "конспиратори", за които винаги има мръсна цел.
Тази хаотичност за пръв път ми направи впечатление при Тръмп. Цялото му управление мина по този начин. Дали той е вдъхновил Корона събитията да се управляват в негов стил, или чрез него са били експериментирани тези похвати, не знам. Важното е, че това трябва да е някакъв психологически похват за манипулация, и да си име име. Намерих термина Gaslighting. Поне неведнъж са определяли Тръмп по този начин.
Trump, and the history of political gaslighting
Alfie Eltis considers the history of political gaslighting and its current place in America's broken political debate.
www.varsity.co.uk
In the 2020 election and throughout his administration Trump has led a sustained campaign of political gaslighting. Gaslighting is defined as an “elaborate and insidious technique of deception and psychological manipulation” used to “undermine the victim’s confidence in his own ability to distinguish truth from falsehood, right from wrong, or reality from appearance, thereby rendering him psychologically dependent on the gaslighter”. Trump uses gaslighting to make American voters doubt their memory of his past actions and positions, refute basic facts and distrust reliable sources of information. The ultimate aim is to give himself a monopoly on truth.
И едно видео по темата, за въведение в похвата
Последно редактирано: