...Паркинг има, на -1 и в двора на кооперацията, които вече при тяхното закупуване на апартамента вече бяха разпродадени до един. Все пак става дума за центъра. Дори не са имали шанс да им бъде предложено. Дори май, по моя преценка, мисля, че гаражите и паркоместата са свършили преди апартаментите...
Да си гледал, да, но колкото и да гледаш от няколко огледа няма как да видиш всичко. Нито на покрива ще се качиш да оглеждаш, нито пък лесно ще намериш разговорливи (или изобщо) съседи когато става на въпрос за ново строителство и са се нанесли само няколко семейства.
За начина на изграждане на скосовете разбрахме след като собственика на последния етаж взе да ги разхвърля (и после възстановява след посещение на инспектори от общината).
Цитирах частта от коментара ти с паркоместата, защото при мен е същото нещо. Сградата е с 1 общо паркомясто на открито, пред нея, а останалите са в две подземни нива. Жилището си го купих 2-3 месеца след като бе излязал Акт 16. Свободни паркоместа на ниво минус 1, до което се стига без платформа нямаше. На минус две - само странични, а срещу платформата бяха дадени под наем на хора на строителя (на шеф на бетонов възел).
Към момента ползвам място под наем от строителя на ниво минус 2, като го сменях вече веднъж, тъй като на първото като валеше дъжд се оказа, че тече вода върху багажника на колата ми. Сега на другото е по-добре, капе отстрани колата и локвата, която се образува е на 30-40см разстояние от задната ми гума, но докато слизам по стълбището ми капе вода по главата.
Като му писах (защото телефон не вдига) за наем, прати жена си. Договор не се сключва. Иначе си взе 120лв депозит, като застраховка за дистанционните за бариерата и входната врата на подземието + 1 сумата за 1 месец наем. Даде една приходна квитанция и изчезна.
Преди месец ми писа - "имаш ли интерес от покупка на място".
Е как да го купя като:
- до мястото се стига с платформа, която строителя се е заинатил и не е платил на фирмата, помещаваща се на ниво 0 за да купят съвместно още един генератор, в случаи на прекъсване на тока;
- има само един собственик, строителя и третия ще съм аз, и ако стане нещо с платформата - ремонта най-вероятно ще го платя аз, защото най-редовно ползвам мястото;
- течовете;
- липсата на вентилация;
- няколко месеца след като взехме жилището сградата се напълни с фекални води до ниво 50см над минус 1. Т.е. колата ми някой ден може да плува в лай*ян басейн.
Същевременно продаде 1/3 от магазина, залепен до сградата на едни шуменски цигани, които го превърнаха в къща, само смениха стъклата на витрината към улицата с огледални, сложиха си изтривалка пред входната врата и готово. Отстрани има паркоместа 2 дълги (строителя ги води за 4, но може да се паркира по кола и половина на всяка 2ка и то една зад друга), но са под запор и е казал - който иска - да спира там.
Има обаче във вътрешен парцел кооперация и там живее един образ...направил си е беседка от дървени скари, с малка асма. Видя ме веднъж че с детето ми стоим там и приказваме с трети човек (имаме приятели от неговата кооперация). Скочи в истерия да ни гони. Наредих го и се махнахме. Предупредих районния за случая, да не вземе да скочи на жена ми, защото го видях, че е страхлив, а такива най-обичат да правят глупости с по-слаби от тях.
Претенцията му бе, че съм му влизал в парцела и беседката била частна собственост (няма ограда, няма бариера, има циментов път, продължение на нашата улица).
Да се върна на тези паркоместа, които са разположени в парцела на нашата сграда - пича редовно си паркира на едно от двете колата, или жена му спира там, въпреки че и те си имат подземия, които стоят празни, имат и открити 4-5 места зад тяхната сграда.
Лятото ми се наложи в рамките на 2-3 седмици да спирам почти ежедневно там, но не за по цял ден, а през деня за по някой-друг час. На седмица да се е имало общо не повече от 4-5 спирания за по 2 часа.
Отивам си до колата и гледам на шофьорската врата, на нивото на кръста сякаш е препикал вратата, оказа, се че я е напръскал с кореселин, с което е изгорил лака на боята. Знае, че там камери няма, а и между две коли като застане няма да се види какво прави.
Минават две седмици, нищо не съм му казвал, няма го на камерите, няма и смисъл (заведох си щетата по каско), паркирам на него място пак (щях да стоя 15 минути). По принцип жена ми и детето ми ги свалям предварително от колата и стоят отстрани, на празното паркомясто докато паркирам, че е тясно, но този път слава на Господ, реших да ги помоля да останат в колата.
Тъкмо прибирам колата и съм стигнал до половината, като виждам с крайчеца на окото си как оня идва с бясна скорост към колата ми с неговата кола. Рязко давам газ и я прибирам, онзи в последния момент свива до моята, удря бордюра и спира.
Докато погледна жена ми, детето ми, колата дали са ок - онзи изчезна.
След малко се появява и ми идеше да го размажа. Нищо не направих защото детето ми е до мен, а достатъчно се стресна. А онзи наглее "да не ходиш при районния с наведена глава".
Звъннах на районния и му разказах. Пича нищо не направи. Звъннах му пак след месец като се присетих за случая да го проверя - тогава ми призна, че нищо не бил направил, не било опасно, нямало смисъл. Като чух това му казах: да го предупреди този герой от съседния блок, защото следващия път ще му се наложи да ходи на място, защото не са нормални тези прояви и се задълбочават.
Какво е направил не знам. Но едва ли се е жегнал съседа.
В същото време разправии и полиции със съседите отгоре още откакто се нанесохме - всяка сряда, петък и събота вечер, всяка седмица - събирания и купони на 40годишни с деца с всичко - тупурдия, викове, думкане - от 22 до 5:30-6:00 сутринта. 3-4 пъти предупреждавах, поглеждат ме и казват "няма да ми казваш какво да правя".
Викаш полиция, 1 път дойде, предупреди ги. Отива стопанката на апартамента над нас, застава над нашата спалня, започва да скача с все сила и да крещи "майка ви ще е*а" и това няколко минути след като си е тръгнала патрулката.
Викам пак полиция - не идват. На следващия случай - пак, е дойдоха, но ги сварвам да стоят и пушат пред входната врата. Питам ги какво стана, а те "ми то трябва ли сега да се качваме."
Нещата ескалираха до районния полицай, като тогава разбрах, че никой от патрулите, дошли на място не е завел случая. Накарахме я комшийката да разпише предупредителен протокол. Разкрещя се на полицая и избяга. Подписах се аз като свидетел на случая и полицая.
Под нас са абсолютно същите.
Край детската градина на сина ми пък така паркират, че в градината не може да се влезе, а се води и авариен изход/вход + снабдителен такъв. Директорката слага табели, говори с родители, пращаха се патрулки. Като чуят за патрулки - всичко се спазва - 1 кола няма. Мине седмица, максимум две - и същата история.
В петък миналата седмица един спрял, заел цялата уличка (тя е еднопосочна, правена само за обслужване на градината), вали дъжд, отстрани яко кал от коловози от паркирали по-рано автомобили в тревните площи. А съм с детето, с два чадъра и раница. Не мога да мина. А пича стои вътре, пуши си в 30 годишния мерцедес с леко свалени прозорчета. Редовно спира така (поне 1-2 пъти седмично го засичам).
Наведох се и му казвам - "като спираш тука, дърпай я малко по-встрани колата да може да се минава".
Онзи кресна - "ко стана вее" и взе да се мъчи да излиза.
Миналата година друг паркираше редовно вътре в двора на детската градина, възползвайки се от това, че портата е отворена сутрин за снабдителите. Пак валеше дъжд, вървим със сина ми и онзи застана зад нас, взе да си форсира счупеното пежо на две педи зад гърба ми. Обърнах се и го погледнах - онзи нарежда. Продължих да вървя със сина ми, оставих го на градина. Следващата сутрин обаче вече излизах от градината като онзи мина и спря в двора на градината (отново), извадих телефона и го снимах с идеята не да пращам в полицията, а на директорката, за да накара охраната да се поразмърда малко.
Този явно ме видя, защото ме настигна с колата, слезе и се скарахме, като му креснах да се маха че ще има последствия му се сви.... и се прибра в колата. Тръгна уж, а се оказа че спрял да ме дебне да види къде отивам.
И за какво? Защото съм си позволил да му държа сметка задето спира там където изобщо няма работа и съм му подчертал, че предния ден както си е форсирал бараката зад мене в дъждовното време е можел да я изтърве и да ни прегази.
За половин час да изляза навън, минимум 3 олигофренщини ще видя.
В парка край нас без разрешения всяка седмица се загражда (има голяма беседка) да се празнуват частни рожденни дни. Гърмят се конфети, балони, после тревата е пълна с мръсотия.
Идва фирма предлагаща игра на Лазер таг - драска по дърветата, рови дупки - оставя всичко така.
Децата на родителите скачат и откровено се мъчат да изкъртят декорацията по детската пързалка в новата площадка. Като им кресна да слизат и питам "вие родители нямате ли" чак тогава идват и питат какъв ми бил на мене проблема (през това време си ровят на телефона). Нов покрив сложиха на другата пързалка след като бе изкъртен - за няма и месец е пак очоплен. Срутиха катерушката. Мъчиха се и голямата пързалка - пак трябваше да ги гоня. Палиха беседката.
Всяка сутрин минават и ритат кошовете в парка.
Всички - деца, майки, бащи - пият бира, люпят семки - шлюпките и фасовете - по земята, а бирените бутилки (и не само) се оставят по пейките, а през пейка има кошче за боклук.
Мога да продължа още много.
Отделно колите на паркингите (в района има няколко) осъмват постоянно със счупени стъкла, липсващи катализатори, пробити резервоари, липсващи чистачки. Районния полицай само вдига рамене - знае кои са, но задържането им нямало ефект. И е прав.
Ще си помислите, че живея в гето. Не, живея в един от хубавите квартали на града, който се славеше до скоро и като един без хора от малцинството. Но тук, макар и да се появиха такива, са културни, възпитани и се държат в пъти по-добре от етническите българи.
Изписах го това за да се добие идея за това какво е нивото на културата, начина на живот в един среден по уреденост и водещ се за не лош квартал в голям български град.