webstil Аз не смятам, че Aliexpress ще си направят VAT OSS регистрация към нашия НАП, за да си плащат 20% ДДС автоматично при поръчка. Пазарът ни е прекалено малък, за да си заслужава цялата бюрократична занимавка. Така пак крайния потребител остава прецакан, когато трябва да плаща 10лв за продукт + 2лв ДДС + 16лв такса БГ пощи за митническо представителство;
Фирма имам от години, обаче като има некоректни китайци, не стават нещата. Поръчвам 100 платки за телефони, пристигат ми 80 броя в кутията, като 30 от тях са дефектни. И какво става - трябва да правя нов внос на липсващите 20 броя с десетки протоколи за прихващане, пък дефектните трябва да ги върна и да ми ги изпратят наново. Сериозен внос се прави коректни партньори, а не с тарикати китайци.
Улесненена и бърза процедура за освобождаване няма как да има - все някой трябва да получава пари за нея. Независимо дали това ще са БГ Пощи, които няма да се откажат от тази такса или БГ митници. Нали някой трябва да седи по цял ден и да преглежда банкови извелечения дали са автентични...
Абе улеснената процедура може да се направи, въпрос на организация е, нали ще се повиши събирането на ДДС, значи пари ще има за хора да го вършат. При добра организация не ти трябват хиляди народ. Въпросът е да се направи, така че да няма нужда от митническ опредставителство в общия случай, когато едно ФЛ си поръчва нещо от Али. Да може бързо и просто да си попълни декларацията, начисляват му таксите, плаща ги и си взема поръчката. Сега честно казано не знам каква е процедурата, но преди беше мазало и за евтини пратки за мен трябва или да си мазохист или да имаш много свободно време да се редиш по опашки, може сега да са по-добре нещата вече, знам ли.
Въпросът е обаче, дали ще си струва след като сложиш грубо едни 25% отгоре на цената (ДДС + някво мито средно, има нулеви ставки има и 10%), чакаш го да дойде 2 месеца без да си го видял, а вече си го платил. Отделно, ако плащаш тия 16 лв. дето казваш, аз мислих, че са 20 бтв, не знам актуално колко струва, та и си загубиш 1-2 дни висене по опашки за нещо дето ти е 10 доларес, еми не знам. Крайно време е да се научим, че всичко струва пари, времето най-вече. Ето аз имам по-голям специфичен телефон, рядко срещан тук и видях страшен зор да намеря кейс за него, никъде няма буквално. Накрая намерих само един вид - 40 лв. е, да в али е сигурно 2-3 долара, да там даже има и разнообразие от модели - за 40 лв. ще си купя 10, ама нито ми се чака, нито ми се рискува да си счупя телефона преди тва.
За китайците, има и по-свестни, но ти трябват там по-големи обеми, а и зависи нали за какъв тип точно стока става въпрос. Има си много модерни с какви ли не документи, сертификати, квото се сетиш нищо "китайско" няма в тях. Иначе за липсите си е така, просто си плащаш на митницата квото декларираш вътре може да го няма, може и повече пък да има, пишеш го вътрешна малко и гледаш да ти е изгодна цената, за да не ги усещаш тия 20 броя като ДДС и мито. И съответно пишеш на китаеца ще ти ги върне тези пари или приспадне, няма къде да ходи. Проблемът е по-скоро с качеството, че идват и съсипани неща, лошо качество и т.н., после тука не можеш да ги продадеш. Тва също си е вътрешна гума и риск за търговеца, отвреме на време пак искаш приспадане за дефектните и така. Аз работя с един вече 7 години май, има си недостатъци, но пък и предимства...
П.П. Някой път моя доставчик сам се чуди на някои цени в Али, защото там наистина има някои безумно ниски цени, които попринцип дори на едро не може да докараш. Върви после обясни на клиента, защо при теб е по-скъпо от Али...