Ето ти и нещо кратко за икономиката и изчезвам, че загубих супер много време днес.
Твое право е като клиент да избираш откъде да пазаруваш - естествено като ти е по-изгодно от китайски сайт, поръчваш от там, това е ясно. Ето ти един пример от гледна точка на нашата икономика какво се случва.
Аз примерно продавам някои стоки от други държави, внасям ги и ги препродавам тук, даже в моменат като цяло не вървят нещата, вирусът ни съсипа и горе-долу сме на 0 или малко минус, но някак още плащам заплати. Та в тази ситуация от това, че препродавам на хора тук попринцип изкарвам някакви пари и ги харча тук. Иначе да идеално за икономиката би било да произвеждам тук и да изнасям за чужбина и продавам там, това ще е оптимален вариант, но в случая продавам на наши съграждани, може би без добавена стойност според теб или знам ли и аз, не ти го разбрах това деление много ясно. Та с парите, които изкарвам примерно предния месец съм похарчил 1000 лв. само за линкове на колеги от форума, преди това съм платил поне още толкова на уеб дизайнери за изробтка на лога и банери, отделно за сайтове се плаща, хостинг, абе квото се сетиш. От тия пари дето примерон съм изкарал на месец под 2000-2500 лв. харч няма как да падна - храна, дрехи, глупости. Пак влизат тези пари, оттам примерно някой работи продавач в магазин, сервитьор или друго, ако никой не дава пари там, няма и да работят. После пък на края на годината плащам 15% данък, за да си ползвам парите - 10 корпоративен и 5 дивидент. Тия пари от данъка се предполага, че пак отиват за някакви обществено полезни неща, отделно нали осигуровките, както и заплати на хората, които после с тези пари пак си купуват нещо тук. Дано ми хващаш мисълта. Да, идеалният вариант е да не се въртят едни пари, а да се произвежда нещо и изнася за чужбина, но варианта да търгуваш и да печелиш от това допринася също за икономиката, когато парите са харчат тук, плащат се данъци тук и се ползват услугите на хора тук. Защото, ако няма такива като мен, нито ще има на кого да добавяш хора във фб групи, нито ще има на кого да ги продаваш, капиш?
Сега си отговори на въпроса какво печели нашата икономика, когато купиш директно от китаеца. Да точно така - 0, кръгла 0. Разбира се не казвам, че заради това трябва да се набутваш и да купуваш всичко тук, но има и качествени места с разумни надценки - офлайн и онлайн, и да те пак ще са по-скъпи от Али, просто няма как да са по-евтини, разбери го. Те смазват ценово, не случайно!
И след тва, като разбереш евентуално за 0-лата, е хубаво да знаеш, че благодарение на това отчасти, не само на това, но отчасти накрая за твоите услуги или за услугите на други специалисти, те ще вземат малко пари - мда. Много пъти по-малко от на запад, същото ще е и със заплатите, да не се чудиш.
Защото не винаги всичко е цена, ако разсъждаваме така, аз няма да си поръчам твоята услуга, както ти няма да купиш от мен, а ще се обърна към индиец, който ще ми я свърши за 4 пъти по-малко, примерно. Само илюстрирам, за да ме разбереш.
Пък после нека не са предприемачи, тия дето внасят и препродават, да видим кои ще останат...
П.П. А за пичовете със сайта, не нещата в али не са реплики на техните...
И не не са само те, цял свят това прави и не е пробувтване, а инвестиране в маркетинг, брандинг и квото се сетиш още. Няма магазин в мола дето да не прави точно същото. НЯМА. И ако се бях родил в малко по-платежоспособна държава можеше и аз и други оттук да са на тяхното ниво. Няма нищо по-нормално да се разрастнеш, когато знаеш какво правиш и продаваш на един от платежоспособните пазари, какъвто е скандинавския, където хората не ги бърка да отделят некви къси пари за джуднжурки и няма да си губят времето да ги търсят дали в някой сайт по целия свят не ги има по-евтини. Али-то просто пасна много добре тук, защото сме скръндзливи и бедни, може би и в другите южни европейски държави е вървежен, но далеч ни си мисли, че в цяла Европа или цял свят е такова положението. Ако всички мислеха като нас, изобщо нямаше да има хора от форума изкарващи луди пари с дропшипинг например, защото американеца щеше по цял ден да рови сайтовете и да намери най-евтиния търговец в Али да си пусне джаджата с фриий шипинг, ама той не го прави, що тъй?
Повече нямам какво да ти кажа, ще завърша с тази велика мисъл, актуална и до днес и изчезвам:
“Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.”
Атанас Буров