От: Възстановяване на файлове след форматиране
Мисля, че няма да се скапе, особено ако е външен харддиск, който го включваш, когато трябва да архивираш и после го изключваш. Имам предвид USB, защото можеш да го включваш и изключваш без да гасиш компютъра, за другите не знам как стоят нещата. Дори да не си купил външен и да пожелаеш да е такъв, има USB кутии (USB enclosure) за дискове с
различни типове интерфейси.
Надявам се след някой друг месец и аз да мога да си позволя временно архивиране на външен харддиск, а за постоянно - на Blue Ray дискове. Защото сега с DVD-та ми е много неудобно, когато трябва да намеря нещо.
DVD-та вероятно са по-неудобен носител, но там нещата са още по-защитени, защото харддиска има начин да го изтриеш, а DVD-то можеш да го съсипеш като го надраскаш (а се предполага, че щом е архив, стои на шпиндел в някой шкаф) или като го осветиш с някаква вредна за него светлина (вероятно UV, но едва ли ще си държиш архивите разпиляни на бюрото).
Е, DVD-то има начин да го съсипеш и ако запишеш 1 сесия и след 2 седмици опиташ да добавиш още информация, но процеса се провали и изчезне всичко; с две думи относително е. Аз обикновено записвам цялото DVD на един път, защото не архивирам особено често. Неудобното е, че не групирам информацията на различни дискове, а на един диск смесвам различни видове информация. Затова споменах, че искам да си направя временно архивиране на външен харддиск, докато в папката със съответния тип информация се събере достатъчно за едно DVD и после направо изпичане, за да е сигурно, че няма някой ден да го изтрия по грешка
П.С. Архивирането е едно от основните правила на системните администратори. На предишната ми работа имаха colocate-нат сървър в някаква фирма, в която въпреки всичките UPS-и и други захранвания, веднъж спря тока и после часове наред разни програми възстановяваха информацията в базата данни... А в сървъра имаше и 2 диска в RAID 1 масив, предназначени специално за архивиране. Затова според мен е по-добре харда с архивите да не е включен през време на работа на компютъра, а само когато трябва да се записва или чете информация; през останалото време - в някой шкаф, но не забутан в дъното измежду други дрънкулки. Просто мястото, където са архивите, е желателно да има само носители с архиви, не примерно папки, класьори и др.