Въпрос за Данък върху доходите на физически лица

djokando83

Active Member
Имам следния казус . Тези дни получих писмо от НАП , че трябва да подам декларация за изкарани доходи от интернет . В писмото е упоменато , че през 2016г съм получил парични преводи от куриерски фирми (еконт и спиди ) в размер на определена сума според справка с тях .

Нямам фирма , бачкам си на трудов договор ... от време на време внасям по някое и друго телефонче от Китай и и ги препродавам в олх .

Та да попитам ако някой се е сблъсквал с такова нещо как се процедирам . В смисъл не е проблем да си платя данъка ..., сумата която е упомената че съм получил от еконт , обаче не ми се явява чиста печалба и не съм наясно - на тази сума ли трябва да платя данък или на чистата печалба ... и ако е на чистата печалба как следва да докажа че именно това ми е чистата печалба от продажбата на тези стоки .

Благодаря предварително за помоща .
 
За какви пари става въпрос, имам предвид като продажби? Според мен данък ще търсят върху цялата сума.
 
Не знам колега, затова те питах сумата голяма ли е, примерно над 10 000 лв., по какъв критерий са те избрали.
 
Фирмите плащат данък върху печалбата, а физическите лица - върху приходи минус нормативно признати разходи.

Подаваш годишна данъчна декларация за 2016, където декларираш всичките си доходи и накрая ще видиш колко имаш да плащаш. Препоръчвам или да наемеш счетоводител, или да помолиш счетоводителя на фирмата, за която работиш, да ти помогне.
 
Към годишната декларация ще трябва да приложиш и служебни бележки от трудовия договор.
За закъсняло подаване на ГДД се налага глоба. Подал ли си годишна декларация за 2016г.? Ако ДА в този случай може да пуснеш корекция до 30.09.2017г.
 
Последно редактирано:
Не съм подавал декларация за 2016г ... понеже работя на трудов договор . Предполагам работодателя като ме усигурява той подава такива неща :) . А тези странични доходи не мислех че са толкова много , че да създават проблеми ... Реално чистата печалба на тези 10к , които съм получил от наложен платеж са около 2 000 лв ... и малко ми е странно да платя данък на цялата сума вместо само на печалбата .
 
За годишната декларация ще Ви трябва служебна бележка от работодателя - прилагате и тази служебна бележка.
Както писах друг е въпроса, че могат да ви сложат и глоба за закъсняло подаване на декларацията.
ЗДДФЛ Чл. 80. (1) Лице, което не подаде в срок данъчна декларация по този закон, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
(2) Лице, което не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства в данъчна декларация, водещи до определяне на данъка в по-малък размер или до освобождаване от данък, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
(3) При повторно нарушение глобата или имуществената санкция по ал. 1 е в размер до 1000 лв., а по ал. 2 е в размер до 2000 лв., освен ако лицето не подлежи на по-тежко наказание.
 
Последно редактирано:
Предполагам ще ги декларирате като доходи от други източници (ЗДДФЛ чл. 35 и чл. 36) в този случай дължите данък (10%) върху брутната сума на придобития доход.
В писмото на НАП не са ли Ви дали някакви сламки, за които да се хванете и използвате?
Или ще ги декларирате като търговец?
 
Последно редактирано:
И аз получих такова писмо днес. Интересното е, че в него не се дава срок в който да реагираш, нито е упоменато какво следва да се предприеме, при условие, че вече е изтекъл срокът за подаване и коригиране на годишните данъчни декларации.
Приходите, които са отчетени при мен (за2016г.) са преди да направя фирма и не са твърде големи. (да не се успокояват физическите лица, че следят само тия с над 10000лв.:) Имам документи за покупките на стоките.

Да питам тук счетоводителите:
Когато имаш документ за покупки на стоки като физическо лице, може ли да ги приспаднеш от прихода и да платиш данък върху разликата (както е при фирмите)?
В Годишната данъчна декларация има графа "Приходи от минали години"- предполагам е възможно там да се декларират тези приходи за които не е платен данъка, тоест да се плати дължимия данък с декларация за 2018г.?
 
Верно, няма логика да ти искат данък върху цялата сума от наложените платежи в Еконт. Реално за 1 година, ако продадеш 1 лаптоп, 1 телефон, нови гуми за колата + фаровете и да речем, ей ги на 5000 лв с 4 пратки. Да не говорим, че има хора, които постоянно си продават разни стари неща чрез ЕКонт и купуват други разбира се. Има една такава в моя офис, всеки ден си поръчва нещо от нета и същевременно често и продава свои работи - буквално през ден е в офиса, а не е търговец. Дайте да видим как изглеждат тези писма.
 
Данъка който трябва да се плати е 15% от брутния доход ... не признават вече разходи .
Това съгласно кой закон, чл. ал.? Не споря- просто питам.

Съгласна съм с webstil- абсурдно е да се облага целия приход, придобит с НП. Купуваш кожено яке за 300лв., решаваш, че не го искаш и го продаваш за 250лв., че да освободиш някой лев. И на тия 250лв. им плащаш 15% данък... o_O
 

Горе