Въпрос за авторски права върху снимки

mazoku

Member
Гледам разни български сайтове. Пуснали са статия, сложили са снимка и под снимката източник: примерно Shutterstock. Добре защо споменават източник? Има ли някакво изискване (освен на сайта от който са взели снимката) Говорим за легално чисти картинки.
 
Ти ако си създател и някой ти вземе нещо и го сложи при себе си и го използва публично, няма ли да се издразниш ако никъде не е написал кой е източника?

90% авторите желаят да се знае, че тази статия е от ... тази картинка е от ...

Това, че 90% не се спазва... е друга тема
 
pixabаy и още няколко нямат такова изискване. А взимането на рандом снимки от рандом други сайтове не е много умно освен ако не е сигурен човек в източника и лиценза. Та в този смисъл това Shutterstock написано под повечето снимки в бг сайтове ми е странно. За да ползваш снимките им плащаш, от там натам писането на източник е ненужно. Ако не си платил това не те прави легално чист. В този смисъл писането на източник е безсмислено.

Направо се притесних дали пък няма някаква безумна еу директива и за тая глупост.

Между другото - горното мнение - ти като създател е абсолютно лишено от логика. Така де ...значи може да откраднеш ако споменеш от къде си откраднал? Втф?
 
Когато снимков и/или текстов материал се използва безплатно,задължително се споменава източника/автора(би трябвало да се иска разрешение от автора за безплатно ползване на негов контент).
Когато същия снимков/текстов материал е легално купен,няма смисъл да се споменава източник/автор.
 
Цял свят споменава източника на снимката. Повечето от големите имат договори да ползват ресурси - не купуват определени снимки / текстове. В договора е засегната клаузата за посочване на източника - ресурса.

Естествено има и покупки на отделни файлове. Но само при ексклузивни права може да не се споменава никой…

Агенция фокус
Агенция БГНС и т н - пак ги цитираш по договор. Естествено никой не следи :) спазва ли се това…

Но при и около снимките са сериозни нещата…
 
Абе следят се....в работата съм видял вече какво ли не с тия авторски права. Единият искаше под снимката да е "фотограф: Име Фамилия", другия прати нервно писмо що снимката му е там, трети пък иска снимката да е само за вътрешно ползване, демек на сайта и никакво шерване по социални мрежи. Така, че темата тук става доста чувствителна, а на запад и пари си взимат от това. Тук още малко и ние ще го догоним това....защото си е един вид кражба, да не говорим, че после се използва и с търговска цел. ;)
 
Най-смешно ми е било когато у фейсо ми казаха, че трябвало да попитам автора дали имам право да шервам и къде точно снимката му :)

Луд свят :)
 
Най-смешно ми е било когато у фейсо ми казаха, че трябвало да попитам автора дали имам право да шервам и къде точно снимката му :)

Луд свят :)
Чакай, като шерваш снимка от фейса към фейса, не го ли правиш така, че да закачиш и "подписа" на автора. Така де, от шерване на пост със снимка в него. Колкото до това да си я свалиш и да си я качиш от твое име...вече тук няма какво да направят. Веднъж качена там, реално може да се вземе и използва от много хора. Вече ходи гони кой с каква цел я разпространява. И въпреки това, могат да се заядат, ако я сложиш в някакъв пост с комерсиална цел.
 
Blinky - ти си прав… но нещата толкова са Зомбирани у Фейсо, че ако си приятел с влиятелна личнос - отворен профил - и той сподели снимка, статус, пост и става драма. Преди имах такива проблеми… и разприятелявания… и трият постовете си.
 
Най-малкото (а то не е никак малко), ако се водят адекватно социалните профили, то потребителя винаги има обратна връзка от медията, бизнеса, личността, на която е пуснал съобщение на стената или коментирал пост. Хората се чувстват някак по-добре, когато знаят, че насреща не седи просто една еднопосочна комуникация, а могат да изразят позиция. Наскоро станах свидетел на една банка, която се е издъни пред свой клиент. Клиенът разбира се постна за нелепата ситуация, в която банката го е поставила, като я тагна, разбира се след n на брой коментари, от банката реагираха и помолиха потребителя да се свърже с тях, за да решат казуса. Друг е въпроса какво се е случило след това, но е на лице реакция.
 

Горе