Здравейте, намирам се в следната ситуация, ще се радвам ако може да споделите мнението си Започнах да препродавам стоки от китайски сайтове като aliexpress. Стоката се изпраща на 95% чрез Ec@nt. В началото оборотите бяха ниски и цялата работа беше малко на шега, но в последно време поръчките се увеличиха, съответно и оборота. Та по същество- нямам пълнолетие, а от ек@нт ми изплащат над 3k лева месечно като наложени платежи/ пощенски записи( съответно само част от този оборот е чиста печалба). Знам, че цялата тази информация се изпращам към Н@П, без значение възраста ми(или поне така мисля). Целта ми е да работя на светло без да имам проблеми с данъчните. Не мога да направя фирма, доколкото съм наястно и не мога и да заявя определен доход като физ. лице в края на годината. Не мисля, че има закон, който ме освобождава от плащането на данък, а от ек@нт по всяка вероятност си изпращат информацията за получените пари от мен. Та какво е най-разумно да се направи в ситуацията? Попринцип не е проблем, родител да направи фирма, но нямам нито един лев разходи( не получавам фактури от сайта, в който поръчвам стоката). Другия вариант е стоката да бъде изпращана от родител и съответно той да плаща данък като физ. лице като доходи от други източници (ЗДДФЛ чл. 35 и чл. 36) и да ползва нормативно признатите разходи( което е по-изгодно и удобно за мен). Може ли да извършвам такава дейност и на края на годината родител да плати данък (деклариран като"данък от други източници") в/у целия оборот като физическо лице ? Предварително благодаря !
Последно редактирано: