stuklen
Well-Known Member
От: Доставки от Китай
И аз все с такова впечатление оставам, че тези които са с DHL минават задължително през митница, че и съм чувал да им нашиват мито за стоки, които реално не се облагат ..
Сигурно повечето от вас знаят, че ако пратка примерно от Китай струва над US $45 заедно с транспорта подлежи на минаване през митница и плащане на ДДС.
Както и 20 лв на митническата агенция за услугата по оформянето на документите за вноса. Китайчетата много често пишат че стоката е gift или че струва US $10 и няма проблеми. Но понякога правят и нещо, което вместо да изпише вежди - избожда очи. Платил си 20-тина долара за някаква сравнително евтина транспортна услуга, примерно с Hong Kong air parcel и знаеш, че по рано от 1 месец пакета едва ли ще е тук. Но китайчето е успяло да групира твоята стока с други и я праща с DHL без да иска повече пари за това, нито да те предупреди за този "бонус". Стоката е тук за 7-10 дни, но с DHL ли е - гарантирано ще мине през митница ако стоката + транспорта (US $20) общо надхвърлят US $45. Идвала ми е поръчка с EMS надхвърляща този праг от 45 долара, но съм плащал ДДС-то направо в пощата, без разтакаване по митници и агенции и банки. Обаче с DHL ли е - пригответе си половин свободен ден за ходене по мъките. А с всички останали спедиторски фирми нещата минават между капките и няма ДДС, няма нищо.
И аз все с такова впечатление оставам, че тези които са с DHL минават задължително през митница, че и съм чувал да им нашиват мито за стоки, които реално не се облагат ..