От: Доставки от Китай
Направо да дам пример, ще е най-добре с приблизителни данни, за да стане по-ясно на всички.
Пращат ми "нещо" на стойност 30$ с уж безплатна доставка от китайски онлайн магазин.
За това нещо обаче аз заплащам някаква доставка от около 14-17 лв. (не помня точно колко), тъй като май се оказва не безплатна в крайна сметка, върху нея ми начислиха в митницата някакви други суми. Нямах някакъв EURI номер, съответно заплатих някакви си такси тук там, попълвах разни бланки. Платих в банка съответно някаква поредна такса. Платих и 12 лв още да си го взема от градска митница, а не от столична. Отделно го разпарчелосаха "подаръка" ми при проверка.
Какво се оказа, за стока от 30$ заплатих още около 50-55 лв в кеш. Ако се възползвате и от услугата DHL да ви освободи пратката вместо вас, ще ви струва 70 лв. удоволствието да притежавате стока, внесена на стойност 30$. (44 лв.).
Вашата пратка не трябва да е изпратена с цена над 20$ (30 лв), ако желаете да ползвате евтин китайски боклук, иначе просто няма да е евтин. Ако пък ви го пратят с реална цена примерно от 200$ направо ви съчувствам.
Пак питам защо? Мен защо не ми струва толкова, а ги ползвам относитело често
Вижте, в момента се въртят поне 3 теми за вноса. Сигурен съм, че тук има хора, които играят на групаж и контейнер, но странно не споделят опит. Аз съм от онези с пратки от 20$ до 100кг и за пореден път обяснявам няколко основни неща, които е редно ако смятате да се титуловате "предприемачи" трябва да си набиете в главите (това не е към теб @TheCrazyBastard)
1. Ако ще мишкувате с криене на ДДС и мито си потърсете източниците. Това не е търговия или предприемачество, а дребно мошеничество
2. Започнете да четете - Тук имам чувството, че всеки се надява едно по едно всяко нещо да му се обясни. За основата или съвет съм ок, но ако търсите съвет ще се вади кочана с фактурите. Свикнете с това. Мен, а убеден съм и повечето колеги, никой не ги съветва по конкретни казуси просто ей така за спорта. Та едно е съвет, но друго е да искаш някой да си отделя времето за едната слава. Тъпото е, че дори когато някой го прави, пак не се чете
3. 8 страници за толкова просто нещо, което се обяснява само тук за пореден път! Кое не стана ясно?!
-Вадите си ЕОРИ код
-Искате си фактура от китаеца
-Плащате
-Вадите пълномощно за спедитора да освободи
-Идва стоката, пращате му пълномощно, той освобождава на София и така не плащате болезнените явно 20лв, след което транзитира до вашата врата
Митнически сборове и данък се начисляват по елементарната схема:
(Стойност на стоката + стойност на транспорта)*Мито
Колко е митото ще си потърсите в Тарик кодовете
Полученото по-горе число се умножава по 20% ДДС
Сумата от %та мито и %та ДДС се внася. TNT, DHL и тн имат кредитиране за митнически сборове и ДДС до 1000лв, тоест попълвате бланка, подписвате и им пращате, те плащат към държавата, вие към тях.
В частният случай, когато стоката е с безплатна доставка на фактурата задължително трябва да пише, че Unit price (DAP city), като city е града, в който трябва да бъде доставено. Всякакви други свободни съчинения по темата на митница не минават.
По-просто от това нито съм го намирал обяснено, нито на мен някой ми го е обяснявал, нито ще си направя труда да го правя за пореден път.
И накрая, но не и по важност, моля ви научете се, че за да ви се помогне трябва поне малко усилие да вложите и вие. Нищо не идва даром на този свят.