Абсолютно съгласен. Летят доста необмислено, непредпазливо, а вечер дори може да видите пийнали да летят по улиците. Не отдавна мой роднина пострада заради такъв субект, засилен и неспазващ правилата. Личното ми мнение, че това чудо трябва да изчесне от улиците и пътищата. Опасни са навсякъде, заради скоростта и липсата на опит. Създават ситуации на улиците, по веоалейте, в парковете, градинките и където се сетите. Напълно залупена работа, а достъпа до тях им е абсолютно свободен. Предполагам и всички сте виждали двама "мъжкари", прегърнали се, да летят по главните булеварди. Често срещана гледка е. Но явно докато не се случи най-лошото отново нищо няма да се предприеме. Имам за момента някакви случаи, но явно не са придобили такова обществено влияние, за да може да се вземат някакви мерки.
София не е град за велосипеди. Доказателство са лошо направените и неподдържани велоалеи, големия трафик от коли със средна възраст 15 години, лошото шофиране и частично неспазване на законите по пътищата. Всичко това в комбинация не дава абсолютно никакви шансове на града някога да се сдобие с активни колоездачи. Дори да се появи някакъв тренд.
Мен сякаш най-много ме е страх с велосипеда. То... освен в селата, и то глухите села не виждам къде можеш да се чувстваш относително спокоен с колело. Наистина се налага да се търсят пролуките, когато може по шосето, когато може по тротоарите, понякога и по пресечен терен. Да чукна на дърво досега не е имало някакви сериозни инциденти.
Обаче сякаш когато пешеходците видят велосипедист да кара по тротоара, го приемат за заплаха. А на мен ми се струва, че ако недай си боже колоездач се сблъска с пешеходец е много вероятно колоездача да пострада повече.
А пък за шосето просто не знам, задължително мигачи и огледала. Отделно когато колите минават покрай теб се получава една звукова вълна, и особено когато е колона влизат в един и същ въздушен поток и е малко гадаене, колко коли са една след друга.
Не се правя на интересен, ами откакто взех да карам колело по-активно ги видях на практика тия неща.
Един много по-опитен колоездач наскоро ми каза, че ако си по шосето, трябва да държиш поне 1 метър разстояние от мантинелата, защото колкото повече се прибираш те затискат още повече.
Те и тротоарите едни тротоари, и шосетата едни шосета. Да, разбирам че там където има все пак свестни велоалеи те са направени за тип градски колела. С ниско окачване, по тромави, по тежки. И ти си много прав че тия триколки и тротинетките много бъркат придвижването по велоалеите.
И то се получава така, че колоездача е немил-недраг навсякъде.