От: Електронен подпис - къде, как, колко?
Paxum e на този принцип. Разплащателна система, която зае мястото на лидера едно време - ePassporte. Един лист с кодове и така се индефицираш, че си ти. Това е истиката. И вместо да печелят от тъпого подновяване всяка година, хората са решили, че чрез транзакции ще го направят. Така се стимулира доста повече, според мен.
Не съм сигурен, за Райфайзен банк пък беше с СМС, на който получаваш код. С него се потвърждава, че си си ти. Това с ел. подоиса ми е меко казано странно решение.
При положение, че има къде къде по умни. То и аз не съм прав - да идвам от чуждестранни системи и да очаквам нашите да са такива или поне малко да се пеиближават. Нищо лично банките с ел. подписите, но определено не е най-доброто решение за потребителя. Виж за още няколко софтуерни и хардуерни фирми между банката и потребителя в този процес - за тях е ОК. Има лапачка.
Като ще отварям пак карта някъде с онлайн банкиране, определено ще гледам и за това.
Иначе на въпросите от темата:
1. В ЦКБ си го купих и поднових.
2. Казах, че искам и ми направиха.
3. Като го купувах беше 100 лева, подновяването 65 лева.
4. Защо? Защото е единствения начин на оперирам персонално със сметката си, както и да мога от различни клонове да правя операции.
5. Ако ме питат дали ми е Ок, вравнявайки го с други банки, не е ОК. Ама никак.