biaaro
Well-Known Member
Ще те помоля да си изкараш мнение в отделна тема или @Blinky да го направи, че губя връзката с моята А и малко си ми копнал манталитета на писане, което разводнява нещата, не че е проблем
ще споделя 1 вия ми голям проект от който разбрах, че в тия неща има хляб. Много исках да имам сайт за видео клипове още преди вбокс и клипче изобщо да съществуват, youtube беше още много в началото т.е. конкуренция никаква но и малко търсене. Както и да е намерих някакви пакистанци, коит имаха нещо като CMS и с няколко фриленс проекта успях да направя сайт за клипове - бая бейсик ама можеше да се гледа търсачката беше кофти но аз подбирах готините клипове а и гугъл лапаше здраво и индексираше супер почти всички клипове.
Всичко почна много лесно, пуснах адсенс и още 4 5 реклами мрежи( адсенс 3 банера макс ) и така да се каже почнах да кчвам видеота и да ги конверирам (още беше ерата на .swf и тъкмо минаваше към mp4 & html5 ) .Парите заваляха 50 100 евро на ден , викам се сега правя малко подобрения, 1 парсер от тубата , даже намерих 1 американец да ми направи windows .exe апликация , която аз само зареждам 1 фаил с линковете от тубата а софтуера ги сваля на моя пц, конвертира, сваля всичко - описание ала бала и го качва в моя сайт. Намерих още 10 човека за без пари да качват видеота и да си ги конверират при тях и така всичко ок, в продължение на 1 година парите се покачваха сериозно всеки месец и аз почнах да си мисля това е, до 2 3 години ако не милионер то много крупен бизнесмен - хахаха.
След година и няколко месеца се събуждам 1 сутрин и първото което правя е да видя на телефона през апа как върви адсенса - хоп 10 евро. Викам си аа кво става, гледам меил - профилът е времмено блокиран заради някакво видео на Шакира от тубата , в което тя пее по бански - имало голота , викам си айде бе , трия го, профилът тругва същия ден викам супер...
По това време нямаше cloud и аз си направих мой подобен клауд на базата на rsync и разхвърлях кое където можах по сървъри обаче това си струваше едни 1500 2000 долара на месец.
2 ро спиране на акаунта след 3 месеца - някаква тъпотия пак беше, непристоен език в някакво видео със смешки , викам си тия просто се чудят за кво да ме баннат. Тоя път за 1 седмица г/д ама аз нали ми е стар профила няма да ме махнат ей така с толкова трафик.
Започнаха да излизат панди и пингвини - сайт без текст или с 2 изречения ако има под видеото - деиндекс на повечето страници , трфика падна 6 7 пъти , парите и те 50% . Направи ми впечатление как да правя по минимум 2 3 евро на клик винаги и започнах да минупулирам системата обаче тия там не ги кефи някой да прави много пари с малко тафик и 15 % CTR не е ок според тяхнаха статистика ?
Баннаха ми акаута invalid activity ... както се сещате след 5 6 мейла ми обясниха, че съм имал забранен трафик ама не става ясно откъде и какво точно прави тоя трафик но може и конкуренция да е било ...
И така останаха само афилиате линковете , аз почнах да пестя от реклама и след няколко месеца нещета си отиваха към край, докато накрая не спрях сайта изцяло.
Какво научих.
1. Сам човек с голям проект-няма как да свърши всичко , бях и админ и контент, и дизайнер (ук преувеличих, щото нямам никакви умения с тия неща ). Смятах, че е ненужно да деля с някой каквото и да било обаче в крайна сметка не става така.
2. Изгорих мнооого пари за безсмислено сео и реклами , но и научих много благодарение на проба-грешка метода.
3. Не слагай всички яйца в една кошница както е поговорката.
4. Никога не разчитай на никого, ОСОЕБННО на гугъл ! - направи си бранд, хората да те знаят и без да си зависим от тях.
5. Модели, които могат да се ескалират са печеливши, останалото е работа за жълти стотинки.
Ами това е , постарах се наистина да е кратко.
Благодаря за отделеното време.