...Какво ти говори фактът, че самата България инвестира в Румъния?
За миналата година турски компании са построили пътища в Африка на стойност над 84 милиарда долара. Това как мислиш, дали е в ущърб на Турция?
Нека инвестират нашите в други държави, няма нищо лошо в това, света на свършва до границите на страната ни.
В Дубай инвестират, защото няма данъци.
Инвеститорите на първо място търсят пазар с по-евтина работна ръка (ако е и качествена - страхотно), данъците да не са високи, стабилно правителство.
После вече според типа бизнес идват:
- в какво състояние е инфраструктурата (има ли развити пристанища, летища, пътища);
- бюрократщината как е;
- цифровизацията на какво ниво е;
- цени на индустриални/офис пространства;
и още и още.
От всичките допълнителни неща имаме само минуси. Имаме уж евтина работна ръка, но некачествена. Няма кой да работи, от училищата всяка година излизат безполезни същества, а микро-частта от тях, които стават за нещо излитат за чужбина.
Лятото докато разговарях с мои партньори в Германия и обсъждаме отваряне на клон в България ми се казва - проучихме, че при вас програмистите взимат около 3000-5000лв. Затова ще предложим 4000-5000. И добавят - ама ако можеш ги натискай за по-малко, а част от разликата, която направиш ще ти я дадем на тебе през първите месеци като бонус. Обясних им, че такъв натиск от моя страна няма да има, тъй като ще трябва да ги управлявам тези хора, а заплатата, която са посочили е на минимума за привличане на "ставащ" кадър в района.
Не си мислете, че чужденеца обича да плаща. Никой не обича да дава пари. Клинчи се до последно и повече пари се дават само и единствено от зор. Това през годините съм го играл с ирландци, норвежци, датчани, англичани и както споменах - германци. Дава се на минимума, ако има как да се заобиколи разход или данък - ще се заобиколи.
Още помня случая преди години - работих в офис. Започва работа колега в отдела, в който и аз работя. Задълженията кажи-речи същите. Очаквах да е на по-висока заплата, защото идва години след мене, а знаете като разпише човек веднъж договора колко бавно и полека се случва актуализирането на заплатите. Да, ама човека се продал наполовина на моята заплата тогава към момента. Накрая аз напуснах взимайки повече от два пъти спрямо него, а той така и не си договори по-добри условия.
За да взима човек повече трябва да умее да се продава и да иска. Ако не иска и не си гони интереса - няма кой да го направи вместо него. Масата работи на принципа - ще ходя да работя, пък колкото дадат полза е. Затова заплащането в страната е ниско и скоро няма да се промени.
Миналата седмица с мен се свърза представител от ЧР в чудестранна фирма в България. Започнахме директно разговор за пари - оказа се, че не е проблем да се плащат над 800лв с ДДС на ден ако обърнем договора Б2Б, а позицията бе обявена за три пъти по-малко пари за хора на трудов договор.
Всичко това бе малко встрани от темата, но го написах уж във връзка, че няма значение в лев ли ти се плаща, в евро или друго, а за колко ще успееш да си продадеш труда и как си преследваш целите. Останалото са оправдания от неможене и мързел.