И освен това - повече стока, повече избор за потребителя, че и по-добри цени от повишеното предлагане и конкуренция.
Сега всичко е внос. Ако иска човек да си купи качествена стока - почти не може да намери такава. Предлагането е ограничено до боклуци на премиум цени.
Като сме във Валенсия и си поръчаме по обяд за набързо - меню дел диа с жената, срещу сумата от порядъка на 20-25 евро получаваме по средиземноморска салата, основно, тирамису/десет, питие за всеки. Цената е от този месец. За справка, в квартално заведение в българска Варна, само средиземноморската салата ми е над 7 евро, докато в Испания съм дал 11 евро за още куп неща.
Сядаме в заведение за по обяд в Мюнхен или Хамбург - оставяме същите пари каквито в България, но бирата - доста по-хубава, храната - вкусна и порциите са големи. Няма крякащи и вряскащи подивели деца (дори на детските площадки както в Испания, така и в Германия е тихо, не като на нашите, където децата скачат като мандрили болни от бяс), има къде да се паркира. Като се разхождаш не си гледаш все в краката да не настъпиш кучешко лайно или счупена плочка.
Ред неща са на същите цени или по-ниски като стане на въпрос за цени в Германия и Испания (най-често там ходя и затова сравнявам с там). С тази разлика, че там избора е голям, храната в ресторантите - вкусна, а не смес от плява за салата със сопната сервитьорка.
Цените в страната ни са на западни нива. Колата ми с български А95 не върви (нова, но не й харесва, както не се харесваше и на предната, за разлика от Турския, Гръцкия, Румънския и всеки друг А95 който й налея извън България), затова сипвам само А100. А 100 в България в момента е 1.64€/литъра, в Хамбург гориво с подобни качества струва 1.81€ за литър, а във Валенсия - 1.77€.
Данъци към момента плащам с почти никаква разлика спрямо това ако ги плащах в Испания (където първите 3 години щях да плащам по-малко), в Италия е подобен сценария (там пък първите 5 години има отстъпка), или в Германия. Като сложим детските, които би получавало детето ми в Германия, безплатните лекарства в Испания и липсата на редовни родителски срещи да ми просят пари всеки месец къде детска градина, къде училище...излиза, че човек да се осигурява там е по-евтино отколкото в България.
Отделно - хубавата инфраструктура, която няма да предизвиква нужда от редовни ремонти по МПС-тата. По-големите икономики даващи по-добри шансове за развитие. Че...то дори и водата от чешмата в Испания, която половината е кажи-речи пустиня е по-евтина от тази в България, а сме уж вторите в Европа по брой естествени минерални извори в страната (веднага след Исландия).
Но...пусти корени. Чудихме се заради детето уж и накрая точно заради него останахме, въпреки всички други негативи. Като дойде време за почивка - самолетчето и настрани + кратки излизания из природата Българска + разглеждане на музеи, да може потомството да свиква с мисълта, че тука са живяли хора, древни, велики. Пък дано се вдъхнови малко, да се научи и на култура и че не всичко като истина и ценности идват само от Ютубърски и ТикТокърски "звезди".
Пак се отклоних много. Млъквам.