От: От: За и против Софтуерния университет (петъчната раздумка)
относно това, че няма нужда от уни, но той ще прави такъв
в същност той иска да реши два проблема:
Да научих много неща около кухнята на този проект! При това сам си набавих информацията, защото това ми е вродено и много ми помага при писането на статии на всякакви теми. Питай тези, които са ми давали поръчки - мога да намеря от пиле мляко, да го науча, анализирам, правилно да интерпретирам фактите и най-важното - да го разбера все едно ми е професия! Това ми помага да представя най-достоверно и увлекателно всичко на белия лист или екрана на монитора. Край на рекламата! Знам, че ме мразиш и вероятно си
превключил на друг канал. Прав ти път, крива ти пътека.
:lol:
Много неща изрових, но ако ги напиша накуп ще стане голям ферман, както и други се изразиха и кой ще ги чете? Лошото е, че информацията често има свойството на водата и ако я поднасяш с лъжички, то в изпарения и подлизване се губят важни капки и
това може да изкриви истината и да се създадат погрешни внушения.
Все пак ето още факти:
Идеята за Софтуерен Университет Наков е лансирал още преди година и нещо и е щяло да се реализира съвместно с Академията на Телерик. Хора, които са учили там си спомнят, че почти както сега е била спусната подробна програма (във форума на Телерик) като и тогава са чакали за акредитация от МОН, но също така са имали съвместно сътрудничество с частен университет ( не е бил Датския колеж тогава). Всичко е било на принципа - ще е напълно безплатно, всички от Аладемията на Телерик влизате директно в Университета, взимате диплома, ако искате после продължавате в другия колеж и т.н. Наков не стъпвал на земята от кеф и проекта бил във фаза "Утре започваме". И после няколко месеца се говорело "водим преговори", "още малко и всичко е уредено", "всеки момент ще ви кажем какво става" ......и края го знаете - всичко се спекло и нищо не се случило. Това, което ме притеснява сега е, че попадам на същите неопределени изрази - "работим по въпроса", "имаме идея как ще стане" и т.н.
Вече поне е ясно, че учащите само в Софтуерния Университет няма да имат статута на студенти и няма да ползват никакви намаления и привилегии. Няма да получават и диплома. В момента се подготвя някакво официално откриване и ще има подготвителен курс, но всичко е плашещо хаотично и всеки ден информацията се сменя като мартенско време. Няма да е безплатно и такси ще плащат дори и тези, които не посещават курсовете, а се водят "онлайн". Парите били за издаване на сертификати, но и тук възникват въпроси.
Наков отбягва отговора на въпроса колко студенти ще приеме, но все пак твърди че иска да са 2-3 хиляди. Те ще си плащат таксата, но от тях сертификати ще вземат само 20% - пак по думите на Светлин.
Вярно е, че това си е лична кауза на Наков и той определено е много заразителен със своя ентусиазъм. Не го отричам, но не всеки става за програмист, дори смея да твърдя, че малцина могат да постигнат успех, защото там се изисква убийствена логика в мозъка и себеотдаване! Това е най-притеснителното и дори в Академията на Телерик си проличава - на хората се внушава, че ако се напънат и силно искат, то те ще станат добри софтуерни инженери! Да, ама не! Но поне в Телерик губят няколко месеца, максимум година и им светва, че не стават. Докато в този Университет ще се набутват с такси. Друг проблем - голяма част от преподавателите са с нулев опит. Те нямат никакво педагогическо образование и е много вероятно дори кадърни студенти с добър потенциал да бъдат отблъснати от професията на софтуерен инженер, заради неподходящ учител. Това е от ключова важност! Така, че нямам нищо против Наков, нека се нагуши като Бисеров ако иска, но да въздейства върху съдбата на хиляди млади хора? Този риск дали го е изчислил?
Гарантирано никой няма да му потърси отговорност дори напълно да се провали, както стана с политиците на прехода, които с идиотските се решения съсипаха цели отрасли от икономиката на България! Последиците са стотици хиляди провалени съдби на хора!
Но на кой му пука, всеки да се оправя сам!