От: От: Re: От: Re: От: За предприемачеството...
Аз и сега съм млад бе пич, просто съм създал семейство по-раничко
И аз съм рискувал, но премерено. Виждал съм много хора, които рискуват и после се провалят с гръм и трясък. Тоя дето си е разрастнал бизнеса в 5 държави, със сигурност не е бил преди това на заплата и е имал капитал за инвестиции.
Моят принцип беше - бачкам на двете работи, събирам пари за 6 месеца живот и се посвещавам на другата работа. Разбира се, нито живеех при нашите, нито имах финансова подкрепа от някой, бях на квартира и прочее. Преди това бях ходил на бригада и имах скатани няколко хиляди долара
Трябва да се рискува, ама трябва и да се мисли.
Трябва да се прави бизнес план, финансови разчети, трябва да се анализира нонстоп.
Ако не го правиш това, играеш на руска рулетка. Ако имаш късмет - ще успееш, ама ако нямаш ще загинеш.
И според мен най-добрият вариант е такъв, какъвто казва redrum.
Независимо дали човека, който реши да прави бизнес има или няма пари за инвестиции, то трябва всичко да се прави с премерен риск. Има една приказка, че "който не рискува не печели", но това не означава, че трябва "инвеститора" трябва да остане по долни гащи (така да се каже)
за да се впише в графата рискували.
Значи тези, които нямат капитал за инвестиране, нито връзки, нито абсолютно нищо е добре първо да си направят един план, да пресметнат рисковете и да поемат умерен риск. Освен "цветущите сметки за бъдещия успех", трябва да се вземе и под внимание възможно най-лошия сценарий, който е възможно да се появи и да се преценят възможностите за справяне с него. Иначе "инвестицията" може да изкара "инвеститора" на улицата.
Иначе тези, които имат връзки и капитал за инвестиране, могат да си премерят риска също умерено, но при тук евентуална загуба няма да е чак такъв голям проблем за цялостното финансово състояние на инвеститора.
Защо го казвам ли?
Защото е много по-лесно да правиш ИТ бизнес от гледна точка на инвестиция. В смисъл, трябват ти определени технически умения и такива за комуникация и 50-100лв за представителен сайт. И другото е минимални разходи за фирма. Точка. Това е всичко. Да, не е лесно, не е за всеки, но това са неща, които могат да се постигнат с труд и време, отколкото с пари.
Обаче не всички стават за ИТ-та - независимо дали става дума за дизайнери, оптимизатори, проект мениджъри, програмисти и т.н. и т.н.
А при инвестиране в нещо НЕсвързано с ИТ - е тук става сложното с инвестициите.
Представете си, че идеята за бизнес и "инвестиране" включва закупуване на машина от 20 000лв, която е необходима за стартиране на бизнес? Така освен машина ще трябва и сграда, където да е машината, фирмени разходи, разходи за заплати (ако се налага) и първоначален капитал за закупуване на необходимите материали за изработка и прочие....
А "инвеститора" няма тези пари. И реши да изтегли ипотечен кредит и фалира? Остава на улицата - и после? Това е само единичен сценарий, има и много други.
Вярно е, че има и моменти на страх от типа на "Абе много искам да си направя фирма за...., обаче ако стане еди-какво си, ......" и др. подобни.
Така, че за да се прави бизнес се искат здрави топки, железни нерви, определени умения и поне едно 10-20 000лв начален капитал (ако се абстрахираме от повечето ИТ дейности).
PS: Забравих да допълня, че "рискуването" на всичко повишава риска от фалит, тъй като "инвеститора" залага всичко и се опитва на всяка цена да запази бизнеса си, което увеличава и риска от грешки.
PS2: Между другото не съм чела още статията от линка. Само си изразявам личното мнение в отговор на redrum, тъй като четох темата.