Носи го човекът във ветеринарна клиника Добро хрумване и казва "Соколче е". Открехвам капака на кашончето, надниквам и виждам дръвче, ама не какво да е дръвче, а живо
Представям ви козодоят Спас - един странник на бул.Витоша, в самия център на града. Кръстен е Спас от неговите хора, защото е спасен.
Козодоят е нощно активна насекомоядна птица и е несравним в камуфлажа. Като се притаи на някой клон, може да минеш до него и няма да го забележиш. Виждате как оперението му наподобява кора на дърво. Наистина е невидим в гората. Ето едно видео на козодой, което преди няколко дни направих в един софийски парк:
https://www.facebook.com/photo.php?v=566730120106974&set=vb.261918893921433&type=3&theater
Какво, обаче, прави този горски обитател в центъра на София?!?! Вероятно се е дезориентирал, заблудил или просто изтощен е паднал там, докато е прелитал. Блъскал се е в прозорци на магазин, когато са го намерили.
Спас има нужда от малко почивка, добро витаминизиране и хранене няколко дни. Да нахраниш козодой, обаче, е нещо доста трудно. Няма рецепти за хранене на такава птица, а трябва да се импровизира. Допълнителна трудност е и това, че птицата никога не би взела храна сама, заради специфичния и начин на хранене. Налага се да се тъпче в гърлото, да не говорим, че е трудно да се измисли с какво изобщо да се храни.
Е, както вече сте видяли от историите на нашите диви пациенти, този, който се е заел да спасява дивачета, често трябва да играе ролята на изобретател я на специални клетки, я на специални храни.. Та така и със Спас. Рецептата е готова - натрошени на ситно сушени щурци и нарязани бели червеи. Получената смес се овлажнява с топла вода да омекне и с помощта на изрязана на върха спринцовка се тъпче в гърлото на странника Спас
Измислих храненето, натъпках пациента и тъкмо вече да го оставя на спокойствие, той се усеща, че трябва да сплаши някого и зейва с една огромна паст срещу ми, издавайки най-невероятно смешния и неочакван дрезгав звук, който съм чувала... Е, няма да те изпусна, странно пиле, не ми се прави на страшен!